Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, “Karne notu kötü diye çocuklarınıza aşırı baskı uygulamanız onların okuldan soğumalarına neden olabilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız.” dedi.

 

“Karne notu, çocuğun  zeka seviyesinden daha çok dönem içerisinde derslerde göstermiş olduğu performansıyla ilgilidir.” diyen Tok, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Karnesi kötü olan çocuğu geri zekalı ya da kapasitesiz olarak algılamamak gerekir. Çocuğa bu bilgiler ışığında yaklaşmalısınız. Başarısız olan çocuklarımızın büyük çoğunluğunda  planlı çalışmama, dikkat eksikliği ve konsantrasyon eksikliği gibi  sorunlar vardır.”

 

Günümüz çocuklarının teknolojinin gelişmesiyle daha çok ekran önünde olduklarını vurgulayan Tok, “Kimi çevrelerin  “Ekran nesli”  diye adlandırdığı günümüz çocukları  vakitlerinin büyük bir bölümünü cep telefonu, bilgisayar, TV ekranı karşısında geçiriyor. Bu konuda veliler  bilinçli davranmalı. Bilinçsiz kullanıldığında söz konusu teknolojilerin başarısızlığa yol açtığını belirten araştırmalar vardır.” diye konuştu.

 

Kötü Karnenin Altında Yatan Nedenleri Araştırın

 

Önemli olanın çocuğun kötü karne getirmesinin altında yatan nedenleri araştırmak ve bulmak olduğunu söyleyen Tok, “Başarısızlığının nedeni çocuklara şiddet kullanmadan araştırılmalı, çocuklarla konuşulmalı ve bir veli olarak buna üzüldüğümüzü belirtmeliyiz. Ancak, diğer taraftan, aşırı baskı yaparak bağırıp çağırarak çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkilemeyin.” şeklinde konuştu.

 

Velilere tavsiyelerde bulunan Tok: “Tatilde çocuklarınızı istediği bir kitabı alıp okumalarını sağlayabilir veya imkan varsa sportif  ve kültürel faaliyetlere yönlendirebilirsiniz. Okul dışı etkinlikler çocuğu motive eder, şevkini artırır, enerjisini tazeler. Çocukların ruhsal durumları açısından bu tür etkinlikler çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

 

İyi bir karnenin takdir edilmesi gerektiğini belirten Tok, “Karneden daha fazla çocuğun çalışma davranışı takdir görmeli, memnuniyetinizi  açıkça belirtin. Çocuğa karne hediyesi olarak küçük de olsa  bir hediye ile ödüllendin.” dedi.  


Editör: Haber Merkezi