Kurban Bayramının 2. günü Ekinözü ilçesi Türkmenler Mahallesine gittim.

Emmioğlu Ali Doğan, Kamalaklar arasındaki evinde dam başında bizim Semih Bera Doğan beyle gökyüzüne bakarak uyuduk.

Şehirde bir–iki üç beş yıldız görürken: burada milyonlarca yıldızı bir çırpıda görme imkânımız oldu.

Yıldız yazdım ya yeni nesil bunu: Futbol yıldızı, sinema yıldızı, dizi yıldızı olarak algılamıştır.

Bizim çocukluğumuzda evler: Tek kat veya iki katlı olur, altı ahır, üst kat ailenin yaşam alanı, yazın ise dam başında yatılır gökyüzünde yıldızlara bakılırdı.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yatay Mimari dediği gibi, o zaman şehrimiz yatay mimari ile oluştuğu için herkes yıldızları çok iyi bilirdi.

Bu köşe yazımı yazmadan önce gençlere: Yıldızlar nedir diye sorduğumda, kimi futbol yıldızlarını, kimi sinema yıldızlarını, kimi TV dizi yıldızlarını saydı. Gökyüzü yıldızlarını yeni nesil bilmiyor..!

Sevgili okurlarım: Farklı mevsimlerde gökyüzünde farklı yıldızlar görürüz. Bu değişimi özellikle takımyıldızlara bakarak fark edebilirsiniz. Örneğin yan yana dizilmiş üç parlak yıldız sayesinde gökyüzünde kolayca bulabileceğiniz Avcı Takımyıldızı Kuzey Yarımküre’de uzun kış geceleri boyunca gözlemlenebilirken, yaz aylarında kaybolur.

Çoban Yıldızı var, Kepçe gibi olan yıldız kümesi var birçok yıldız var ve eskiden bu yıldızlara bakılarak yol bulunurdu.

Yıldızların gökyüzündeki konumlarının değişmesinin iki nedeni vardır. Birincisi Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü, ikincisi ise Güneş etrafındaki hareketidir. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki hareketi nedeniyle gökyüzünde gördüğümüz yıldızların konumları gece boyunca değişir.

Çocukluğumuzda dam başında yatarken, yıldız kavgası yapardık, şu yıldız senin bu benim, benim yıldızımı kimse almasın diye herkes bir yıldız tutardı.

Bugünde Bera ağabeyle öyle yaptık, Gökyüzündeki yıldızları önce saymaya çalıştık sonra yıldızları aramızda pay ettik, senin yıldızın benim yıldızım diye.

Her anne ve babaya bir kere seslenmek istiyorum: Çocuklarınızı alıp, bir köye gidin dam başında Gökyüzünü ve yıldızları izleyerek uyuyun..! Çünkü burada 2 saat uyumanız bile insana yetiyor.

Sonra çocuklarınıza: Yıldızlarla ilgili genel bilgi verin ki, onlarda hakiki yıldızları tanıma imkânı olsun.

Ben Bera beye: Yıldızlar her 23 saat 56 dakikada bir -bu süre genellikle yıldız günü olarak isimlendirilir- gökyüzündeki konumlarına geri döner. Örneğin bir gece belirli bir noktadan gökyüzüne baktınız ve parlak bir yıldız gördünüz. Bir sonraki gece tam olarak aynı zamanda ve aynı yerden baktığınızda yıldızın bir önceki geceye göre biraz daha batıda olduğunu görürsünüz. Aslında 4 dakika önce baksaydınız yıldızı tam olarak aynı konumda bulabilirdiniz. Bu durumun nedeni ise Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönerken aynı zamanda Güneş’in çevresindeki yörüngesinde de hareket etmesi.

Bazı mevsimlerde gördüğümüz bazı yıldızları ise diğer mevsimlerde göremeyiz. Yıldızlar güneş battıktan sonra görünür. Bu nedenle ancak Güneş’in tersi yöndeki yıldızlar gökyüzünde görülebilirken, Güneş’in arkasında kalan yıldızlar fark edilemez. Dolayısıyla gökyüzünde hangi yıldızları görebildiğimizi Dünya’nı her yerinde yıldız görülür. Yıldızlar milyarlarla sayılamayacak kadar çoktur.

Şehrin parlak ışıkları gözümüzü aldığı için: Şehirdeki evimizden yeterince yıldız göremiyoruz. Bu sebeple köylere gitmek, ışık olmayan kamp alanlarına giderek çocuklarımıza yıldızları göstere biliriz.

Şehirde herkesin yandığı bugün biz dam başında yorganla yattık.

Yıldızları saydık, yıldız kapmaca oynadık, sonra kayan yıldızları meteorları gördük. Harika bir gece geçirdik, herkese tavsiyem şehirden çıkın köye gidin, köyünüz yoksa şehrin ışıklarının görülmediği yere kadar şehir dışına çıkarak yıldızları çocuklarınıza gösterin.

Böyle güzel bir yıldızlı geceden sizlere aktaracaklarım bu kadar.

Hayırlı cumalar.