Her alanda yavaş yavaş bitiyoruz!

Bitmek istemiyorsak: ABD F 35 yeni nesil savaş uçağı yapıyorsa, Rusya SU 57 5. Nesil savaş uçağı yapıyorsa biz de Türk 5’inci nasıl savaş uçağını yaparak uçurmamız gerekir.

Olmayan bir şeyi icat etmek çok zor. Ancak yapılan bir ürünü yapmak çok kolay. Örnek F 35 savaş uçağının biz üretici ortağız ve 450 parçası Türkiye de yapılıyor.

Tamamını da yapabiliriz. Adını da Türk 5’inci nesil savaş uçağı koyabiliriz.

Ya biteceğiz, ya yapacağız!

Sabah çarşı pazar geziyorum.

Bir esnaf kardeşimize selam verdim, hal hatır sordum: Cevap,” Yavaş yavaş bitiyoruz “ oldu.

Sebebini sordum: Cevap , “ Teknoloji ve fabrikasyon üretim bizi bitirme noktasına getirdi.  Ben elle yaptığımı 200 TL mal ediyorum, aynı malı adam 10-15 TL den satıyor kim alır benden bunu 200 TL ,” dedi.

Haklı: Teknoloji ve fabrika üretiminin karşısında el yapımı ile durmak mümkün değil. Bu sebeple herkes kendini yenilemek zorunda.

Sabah garajdan gazetemizi alıyorum: Eski bir otobüsçüye selam verdim, hal hatır sordum, ondan da aynı cevabı aldım: “ yavaş yavaş bitiyoruz “ ne de olsa bunlar eski usta aynı dili konuşuyorlar. Aynı sözü söylüyorlar. “yavaş yavaş bitiyoruz “

Sebebi nedir? Dedim.

Hava yollarının gelişmesi, herkesin otomobil alması, yolcu taşıma sigortasından bilmem neyine kadar artan maliyet ve otobüs fiyatlarının yükselmesi ile eski yolcu kalmadı.

Gücü olan uçakla gidiyor, olmayan otomobille gidiyor, çok az bir kısmı ise bize otobüs yolcusu olarak kalıyor.

Buda bizi bitiriyor.

Adam ailecek İstanbul ‘a gidecekse, özel aracı ile gidiyor.

Ya da uçakla gidip geliyor. Buda bizim yavaş yavaş bittiğimiz gösteren bir gösterge, diyerek derinden bir ah çekti.

Bugün Türkiye de her meslek teknolojiye yeniliyor.

Teknoloji bizleri bitiriyor da bizde farkında değiliz.

Teknoloji gelişiyor, her geçen gün yeni bir ürün çıkıyor.

Dünya boş durmuyor ABD F 35 yaparken, Rusya ‘nın 5. Nesil savaş uçağı Su 57’yi yapıyor. Yaptı. Yapıyor. Uçuruyor. Dünyada Pazar arıyor.

Bizde ne var? Var mı bir savaş uçağımız? Veya yolcu uçağımız?

Dünyamız hızla dönerken, insanoğlu da yeni geliştirdiği teknoloji ile öne çıkıyor ve bugün teknolojiye sahip olan ülkeler ekonomisini düzeltiyor.

Türkiye de boş durmuyor, özellikle savunma sanayinde güzel yol alıyoruz ama bir baba yiğit çıkıp yerli otomobilimizi yapmadı yapamadı.

Bugünden sonra yapar mı? Derseniz biraz umudum az!

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 yıl bir baba yiğit aradı yerli otomobil için 2 kasım 2017 de BMC, Kraç Holding , Turkcell, Zorlu Holding, Bilim ve Sanayi Bakanlığı , TOBB Başkanlığı ortak olarak otomobil için ilk imzaları attılar. Ama 2 yıl geçti en küçük bir çalışma bile yapılamadığını söyledi.

3. yılı bitirmek üzereyiz: Henüz fabrika yeri bile belli değil.

Devrim Otomobilin başına geleni hepimiz biliyoruz.

İhlas Holding Kia Fabrikasını Düzce’ye kuruyordu, başına ne geldiğini biliyorsunuz, Özdemir Sabancı Toyota Fabrikasını kuracaktı 27. Katta öldürdüler.

Fazıl Akgündüz, imza otomobili çıkaracaktı başına gelmeyen kalmadı.

Bugün ise beş baba yiğitten bir ses yok.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sitemini belirtiyor ama cevap yok.

Sözde: 2019 da ilk ürün çıkacaktı.  2020 de seri üretim ve 2021 de 5 ayrı modeli Türkiye pazarında olacaktı ama bugüne kadar bir çivi bile çakılamadı.

Bugünden sonra yapılır mı? Sorusuna: Ufuk karanlık görülüyor

Bayraktar gurubu İHA- SİHA lardan sonra Savaş uçağı yapacağım diyor inşallah yapar da dünyada yüzümüz bu yönü ile güler diyorum.

İyi günler…