Expo 2023 Kahramanmaraş, birçok büyükşehrin dahi alamadığı Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in şehrimize kazandırdığı çok önemli bir proje.  

Ana teması “doğa dostu şehir ve duyarlılık” olan Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği AIPH’in genel kurulunda, oy birliği ile onaylanan Expo 2023 Kahramanmaraş’a 56 ülke katılacak. 40 gün sürecek olan organizasyona yaklaşık 2 milyon ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Proje, bir dünya projesi ve Kahramanmaraş’a çağ atlatacak, herkesin sahip çıkması, desteklemesi gereken bir proje. Kahramanmaraş, hayal bile edemediği kadar ziyaretçi alacak ve şehrimiz tarihi, kültürü ve bütün değerleriyle dünyaya tanıtılacak. Uluslararası bir projeyi almak hiç de kolay değil. Böyle bir başarıya “Başkan Mahçiçek farkı” denir.

Geçtiğimiz günlerde sevgili meslektaşım Sibel Atıcı ile Onikişubat Belediye Başkanı Sayın Hanefi Mahçiçek’i makamında ziyaret ettik, uzun uzun çalışmaları hakkında sohbet ettik.  EXPO 2023’e hazırlıkların nasıl gittiğini, gelen misafirleri nasıl ağırlayacağımızı, konaklamasını, ulaşımını… akla gelen tüm soruları sorduk. Sayın Başkan, her zamanki gibi kendinden emin bir şekilde mükemmel olacağını, başarılamayacak hiçbir işin olmadığını söyledi. Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ilklere imza atılacağını söyledi. Bu işin üstesinden geleceğinden hiç de kuşkumuz yok doğrusu.

En önemlisi EXPO alanının, sadece organizasyon sürecinde değil, her zaman aktif olması. Böylelikle şehrin ekonomisine istihdamına kalıcı katkı sağlanmış olacak. EXPO 2023 öncesi dönemde 1.000, EXPO döneminde 4.000, sonraki dönemde ise en az 500 personel istihdam imkanı öngörülüyor.

Ayrıca Başkan Mahçiçek, AIPH (Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği) Genel Kurulu’nun 2022 ve 2023 yılında şehrimizde düzenlenmesiyle ilgili şahsen müracaat etti. Her yıl dünyanın farklı bir ülkesinde yapılan ve 80 civarında ülkenin katıldığı, uluslararası EXPO konferanslarının, Kahramanmaraş’ta düzenlenmesi yönünde olumlu cevap da geldi. İnşallah 2016 yılında Antalya’dan sonra Türkiye’de düzenlenecek ikinci uluslararası AIPH Genel Kurul ve konferans etkinliği olacak.

Böylesine önemli uluslararası projelere imza atan bir başkan ayakta alkışlanmaz mı? Ne kadar gururlansak az.   

Sayın Başkan, çok heyecan verici şehre değer katacak yeni projelerden de bahsetti. Ancak şu an yazmamamızı istedi, proje aşaması tamamladığında kamuoyu ile paylaşmak istediğini belirtti. Ancak o projelerini anlatırken, bu şehrin insanına hizmet etmekten ne kadar mutlu olduğu gözlerinden okunuyordu. Bizde sabırsızlıkla hemşehrilerimize bu projeleri duyurmayı bekliyoruz.

Başkan Mahçiçek, gerçekten sıra dışı ve çok başarılı bir belediye başkanı. Tecrübesini her alanda konuşturuyor.  Belediyenin rutin hizmetlerinin yanı sıra şehri ileriye taşıyacak, farkındalık oluşturan, ihtiyaçlara cevap veren projelere imza atıyor. Sadece donanımlı bir gençliğin yetişmesi için eğitime yaptığı yatırımlar bile fark yaratıyor.

6 okulu yurtlarıyla birlikte tamamladı, eğitime kazandırdı. İlçesine 12 halı saha, 2’si yarı olimpik olmak üzere 7 yüzme havuzu, skate parklar, 2 buz paten pisti, 615 sitenin bahçesine 5’erli gruplar halinde fitness takımları, 9 km kesintisiz Bisiklet ve Yürüyüş Yolu kazandırdı. İlçeye muhteşem bir belediye hizmet binası kazandırdı. Ve daha birçok şey. Hepsini burada sayamam.

Belediyeye öz kaynak üretmekte eline kimse su dökemez. Ürettiği kaynaklar ilçesine yatırım olarak dönüyor.

Her ne kadar bu başarı taşlanmaya çalışılsa da, halk görüyor, başkanına sahip çıkıyor. Kendisi de “Ben konuşmam, hizmetlerim konuşur” dercesine en güzel cevabı veriyor.