Bugün sizlere çok özet olarak Kahramanmaraş Hava Alanı hikayesini yazacağım.

1980 yıllarda: Sanayinin yanında Askeri Hava Alanı (Tayyare Meydanı ) vardı, 2-4 kişilik pervaneli uçaklar buraya inerdi.

Kahramanmaraş bir hava alanı yapalım çalışması başladı.

Bugünkü hava alanını yeri hazine malı olması sebebi ile buraya 910 metre uzunluğunda, bir asfalt yol yapılarak Stol tipi hava alanı adı kondu, amaç: buraya 8-10 kişilik özel uçak ve THY uçaklarının inmesi idi.

THY elinde bulunan küçük uçakları özel sektöre satması üzerine bizim hava alanı yılan hikayesine döndü. Hava alanında inekler otlamaya başladı.

Pisti 1400 metre ederseniz, biraz da genişlerse 50-80 kişilik küçük uçaklar iner dendi, biz bu defa da onu yaptık. Birkaç siyasının özel uçağı indi sonra bizim hava alanı yeniden kapandı.

THY elindeki bu küçük uçakları seferden çekmesi ile Kahramanmaraş Hava Alanı yeniden çıkmaza gerdi. Yeniden koyunlar otlamaya başladı.

1994 yılında Kahramanmaraş Valisi Olan Aslan Yıldırım, Kahramanmaraş’a normal standartlarda bir hava alanı yapınması için Devlet Hava Meydanları ile irtibatta geçerek Kahramanmaraş ‘a hava alanı yapılması istedi.

DHMİ gündeminde olmaması üzerine, Kahramanmaraş İl Özel İdaresi, Belediye, Köy hizmetleri DSİ iş makinaları ile Kahramanmaraş hava alanını temelini atarak, standart’a uygun hale getirmek için 2400 metre pist uzunluğu ile inşaatta başlandı.

Aslan Yıldırım Valinin adı: Deli Vali’ye çıkmıştı. DHMİ yapması gereken hava alanı bir vali yapıyordu.

Özel idare kanalı ile yapılıp DHMİ hediye edilen Türkiye’nin ilk hava alanı olan Kahramanmaraş hava alanı 7 ay gibi kısa sürede bitirildi.

Açılışı dönemin Başbakan Tansu Çiller tarafından yapılan Hava alanın önündeki Petrol engelini kaldırmak için 35 yıl mücadele vererek başarıyı 2019 yılında yakaladık.

DHMİ yeni bir terminal binası yaparak Kahramanmaraş hava limanı 400 personeli ile 7/24 açık, ama Ankara, İstanbul haricinde uçak inmeyen bir hava alanı olarak uçakların geleceği günü bekliyor. DHMİ hazır ama uçak seferi yok.

Bir dostumuz, THY ve Özel Hava yolu şirketleri: 2020-2021 yılları uçuş noktalarını belirlemek ve yeni hatlar açmak için bugünlerde toplantı üzerine toplantı yapıyorlar. Seferler çakışmasın ortak uçuşlardan yararlanalım diye.

Tam bu sırada görev valimiz Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Milletvekillerimiz, Sivil toplum kuruluşu başkanlarına düşüyor! Şöyle ki:

Kahramanmaraşlı ne istiyor diye sorduğumuz zaman şu cevabı alıyoruz:

Sabah saat 05 00 de Kahramanmaraş İstanbul

Gece Saat 24 00 de İstanbul Kahramanmaraş Seferi günlük. Hafta da 7 gün.

Ankara sabah 05 50, dönüş 23 45 çok güzel saat böyle devam etmesini istiyor yalınız hafta da 7 gün. 7 gün olmayan sefer çalışmıyor.

Sabah Saat 05 30 Sabiha Gökçen, Akşam saat 23 00 de Sabiha Gökçen Kahramanmaraş seferi istiyoruz. Haftanın 7 günü.

Hafta da bir olmak üzere: Karşılıklı sefer.

Kahramanmaraş İzmir

Kahramanmaraş Antalya

Kahramanmaraş Kıbrıs

Kahramanmaraş Almanya Frankfurt şehrine.

Kahramanmaraş İngiltere – Londra seferi

Kahramanmaraş Suudi Arabistan – Cidde seferi konmasını istiyoruz.

Önümüzde 2023 yılında EXPO 2023 Kahramanmaraş’ta yapılacak bu sebeple Kahramanmaraş’ta başta ABD ve AB ülkeleri Uzak doğu dan direk seferlerin konması gerekiyor. Bunu anlatacak olan da ilimizin valisi milletvekilleri, belediye başkanları kısaca yöneticileridir.

Bu konuda ciddi bir çalışma yapılması ve taleplerin doğru olarak bildirilmesi gerekmektedir.

İlimizin Sanayici iş adamları, komşu illerin hava alanından gidip gelmekten bıktılar artık. Kahramanmaraşlı artık Kahramanmaraş hava alanından uçmak istiyor.

İngiltere de bir söz var: Türkiye ‘mi Büyük? Pazarcık mı Büyük? Bu sözün karşılığı olarak İngiltere den Türkiye belki de her gün uçak seferi konması gerekir çünkü o kadar çok İngiltere de Maraşlı var. Günlük seferi doldura biliriz sanıyorum komşu illerle beraber.

Burada görev yöneticilerimize düşmektedir. Ağalanmayan bebeğe meme yok, koltuğumuzun altına dosyamızı alarak THY başta olmak üzere özel hava yolları şirketlerinin başkanlarını ziyaret ederek kendimizi anlatmamız gerekiyor.

Bizden söylemesi. Bugünü kaçırırsak 2023 için çok geç kalmış oluruz bilginize.

İyi günler