Ücretli öğretmenlik adı altında bir çok branşta, bir çok farklı branşlarda öğretmenler okullarda görevlendirilmektedir. Ücretli öğretmen statüsünde kendi branşından farklı bir branşta derse giren bir eğitim ortamından sağlıklı bir eğitim akışı meçhul olacağı da acı bir gerçek. Örneğin biyoloji öğretmenin İngilizce öğretmeni veya sınıf öğretmeni olarak görevlendirildiğinde buradaki eğitim ne kadar başarılır olabilir. Devlet büyükleri eğitimde çağ atlamayı planlarken tablet bilgisayar yerine keşke birleştirilmiş sınıfları normal sınıflara dönüştürüp eğitim imkanı sağlayabilse, branşına uygun öğretmenler istihdam edebilse. Çünkü her  yıl yaklaşık 80 bin ücretli öğretmenle 2.5 milyon öğrenci eğitim alıyor.

            Ücretli öğretmelik için başvuru yapan öğretmen adaylarının en büyük arzusu il milli eğitim müdürlüklerinin görevlendirme yaparken branş ve  KPSS puanı öncelik durumlarında hassasiyet gösterip adaletli davranmalarını umut etmektedir. Umarız her ilin Milli Eğitim Müdürlüğü ücretli öğretmenlik görevlendirmesinde yapılan öğretmen görevlendirme sonuçlarını internet sitesinde ilan eder ve başvuru yapan öğretmenler durumlarını açıkça inceleyebilir. Her yıl istihdam edilen yaklaşık 80 bin ücretli öğretmenlik nedir birlikte inceleyelim.

Ücretli öğretmenlik nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı temel eğitim ve öğretime yönelik olarak her derecedeki eğitim ve öğretim kurumlarında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacını 2005/9345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile usul ve esasları belirlenen ek ders ücreti karşılığı çalışan ücretli öğretmenler ile gidermektedir. Ücretli öğretmenler, gerek kısmi süreli iş sözleşmesi akdetmeleri yönünden gerekse sigorta prim gün sayılarının hesaplanması yönünden diğer öğretmenlere göre belirdin bir farkla  dezavantajlı durumda kalmıştır. Son yıllarda ücretli öğretmen uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ihtiyacını karşıladığı temel kaynaklardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde Ücretli Öğretmen sayısı?

2015 ikinci dönemde bazı eğitim sendikaları il il ücretli öğretmen sayılarını belirlemek amacıyla valiliklerde ücretli öğretmen sayıları istatistiği oluşturmuştur. Bu istatistiğe katılan  69 ilde toplam 71 bin 960 ücretli öğretmen milli eğitim bakanlığında istihdam edilmektedir. Bu verileri tüm illere oranladığımızda 2015 yılında toplamda yaklaşık 80 bin ücretli öğretmen istihdam edildiği anlaşılmaktadır.

İstihdam Edilen Ücretli Öğretmenlerin Eğitim Durumu?

69 İlden toplanan verilere göre ücretli öğretmenlerin 28 bin 178’i eğitim fakültesi mezunu, 30 bin 32’si lisans mezunu, 12 bin 697’si önlisans (iki yıllık meslek yüksek okulu) mezunudur.

Ücretli Öğretmenin Maaş ve Sosyal Güvence Hesabı?

Ücretli öğretmenlerin sabit olarak aldıkları herhangi bir maaş yoktur. Girdikleri ders sayısına göre maaş alırlar. Bir öğretmen en iyi koşullarda  30 saate kadar ücretli derse girebilir. Ücretli bir öğretmenin 30 saatini doldurması az rastlanan bir durumdur. Bu yüzden  biz olasılığı yüksek tutarak 25 saatlik bir ders ücreti hesaplayalım. 2015 yılında ücretli öğretmen ek ders saat ücreti tüm kesintiler yapıldıktan sonra net yaklaşık 9,35 TL. Bir ücretli öğretmenin haftalık maksimum 25 saat derse girebileceğini düşünerek bir haftada 25 saat ders aldığını varsayalım. Bu öğretmenin bir ayda 4 hafta olduğunu ve tatil yapılmadığını varsayarsak ayda girebileceği ders sayısı 100 saattir. Bir ücretli öğretmenin alabileceği maksimum ücret yaklaşık 100X9,35=935 TL'dir. Ücretli öğretmenin  girmiş olduğu  her  8 saatlik ders için bir iş günü SGK prim ödemesi yapılır bu da yaklaşık ayda ortalama 10 ile 15 gün arası değişebilmektedir. Herhangi bir nedenle yapılan tatillerin hiçbirinde ücretli öğretmene yapılmayan derslerin ücreti ve SGK primi ödenmez.

Kahramanmaraş'ta Ücretli Öğretmenlik

2014-2015 eğitim öğretim dönemi sendika verililerine göre ilimiz Kahramanmaraş'ta Okul Öncesi Öğretmeni 171, Sınıf Öğretmeni 281, Branş Öğretmeni 674 ve Zihinsel En. Öğretmeni 20  toplamda bin 146 ücretli öğretmen görevlendirilmiştir. Görev alan bin 146 öğretmenin eğitim durumları bakımından Önlisans mezunu 151, Lisans mezunu 326 (Eğitim Fakülteleri Hariç) ve Eğitim fakültesi mezunu 669 dur. Kahramanmaraş 2014-2015 verilerine göre norm kadro ihtiyacı 1869 dur.

Nasıl Ücretli Öğretmen Olunur?

Genelde her dönem Ağustos sonu Eylül ayı başında il milli eğitim müdürlükleri internet üzerinden veya şahsen başvuru ile ücretli öğretmen başvuruları yapılır. Eğitim öğretimin başlamasıyla il genelinde norm kadro ihtiyacına göre ücretli öğretmenler başvuru tercihlerine göre Ekim ayında istihdam edilir. İstihdam öncelik şartları başvuru kılavuzunda yayınlanmaktadır.