Turizm paçası olmayan çevreye kirli duman atmayan , girdiği yere bol para bırakan bir sanayi dalının adı Turizmdir..

     Sağlık Turizmi – Kaplıca ve içmelerimizle..

     Dini turizm

     Doğa Turizmi

     Deniz Turizmi

     Yayla Turizmi

     Kültür Turizmi olarak sıralaya baliriz.

     15 Nisan 22 Nisan Turizm Haftası ve Kahramanmaraş bunun neresinde..

     Eshab-ı kehf ile dini turizm var..

     Yaylalarımızla : Yayla turizmi yapacak yerimiz var..

     Baraj gölleri, doğal göllerimiz dağlarımızla doğa turizmi için yer var..

     Mozaiklerimizle Tarih ve Kültür turizmi yapacak yerimiz var..

     Kayak Merkezi ile spor turizmi yapacak yerimiz var..

     Şehir merkezinde Tarihi cami ve konaklarımız var ama etrafı kapalı görmek mümkün değil.. Kültür turizmi, doğal ve tarihsel kültür varlıklarını, kültürel etkinlikleri ve güncel sanat eserlerini, kültür sanayilerinin sonuçlarını, bazı sosyo-ekonomik olguları turistik bir ürün biçiminde gezginlerin hizmetine sunan bir turizm anlayışıdır. Yalnızca tarihsel olanı değil, günceli de kapsayan bir terimdir.

      Kahramanmaraş’ta turizm adına ne istersek var ama alt yapıyor.. Biz Türkiye'de genellikle birçok terimi yanlış kullanıyoruz ya da bazı terimlere farklı anlamlar yüklüyoruz. Kültür turizmi yaklaşımı karşısına kitle turizmi, her şey dahil konsepti, macera turizmi, alternatif turizm, deniz turizmi gibi yaklaşımlar koymak doğru değil. Çünkü Türkiye'deki kültür turizmi kapsamındaki gezilerin çoğu her şey dahil gerçekleştirilmektedir. Bu turların bir kısmı kitle turizmi olarak yapılmaktadır. Aynı şekilde içinde Pamukkale ya da Kapadokya adı geçen her gezi de kültür turu gibi algılanıyor.. oysa Maraş bunun neresinde ona bakmak gerek..

      Maraş Akdeniz bölgesinin incisidir.. Deniz gibi barajlarımız var ama bir sahilimiz yok.. Deniz-Güneş-Kum turizmi gibi turizmin ana bileşeni olan kültür turizmi her alanda kârlı, sürdürülebilir ve sorumlu turizm anlayışına sahip olmalıdır.

       Maraş da olmayan hiçbir şey yok , her şey var ama bunu yönetecek yöneticimiz yok.. Kültür turizmi tüm çalışmalarında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün "Turizm İçin Etik Kuralları"na; Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS'un "Uluslararası Kültür Turizmi Tüzüğü"ne ; Europa Nostra'nın "Kültür Turizminin Teşvik ve Denetimi" ile ilgili "Malta Bildigesi”ne  uymak zorundadır.

      Tüm bunları üst üste koyduğumuz zaman biz yolun başında değiliz ayaya bile kalkmadık..

       Dondurma ve Biberle Turizm olmuyor !..Kültür turizmi ekonomik anlamda, nadir, az bulanan bir üründür. Bu nedenle kültür turizmi ekonomideki "mukayeseli üstünlükler" niteliğine sahiptir.

      Bu "mukayeseli üstünlük" Kahramanmaraş' ın sahip olduğu özel ve özgün kültürel çeşitlilik, tarihsel derinlik, "biricik" olma durumu ile doğal ve kültürel mirasın coğrafik yaygınlığından dolayı benzerlerinden de üstündür.

       Arz açısından nadir ürünlerden olan kültür gezileri birçok gezgin açısından "olmazsa olmaz"lardandır. Terör olayları, savaş, çok ağır politik tavır almalar gibi bazı konular dışında turizmin diğer türlerine göre daha istikrarlı bir talebe sahiptir.

       Kültür turizmine katılanların toplumsal statüsü ortalama kitle turizmi müşterilerine göre daha yüksektir.

       Kültür gezilerine katılan gezginler daha eğitimli daha meraklı daha ilgili daha özgür, acelesi olmayan, gittiği yerde daha fazla zaman ve para harcayabilen, kültürel ve sanatsal etkinliklere daha duyarlı, gittiği ülkenin günlük yaşamını tanımaya arzulu, doğaya, çevreye, gidilen bölgenin kültürüne ve geleneklerine daha saygılı, yöre insanını tanımaya istekli, gruplar içinde seyahat edebilen kişilerdir.

     Bugün : Kahramanmaraş’ta nitelikli turizm rehberimiz yok..

     Çukurhisar Kaya Mezarlarını anlatacak, Eshab-ı Kehf de mola verecek, Cela İçmeleri ve Süleymanlı tarihi dokusunda gezecek, kaplıca sularında yorgunluk attıracak bir tur rehberimiz yok.. Kısaca alt yapı yok..

      Bakın: Kültür gezginleri kültür sanayileri ürünlerinin çok önemli alıcılarıdır.

      Kültür turizmi turistik gelirlerin ülkesel düzeyde daha geniş alanlara yayılmasında, bölge halklarının turizmden daha geniş oranda pay almasına ve bölgelerin kültür düzeylerinin yükselmesine yöneliktir.

      Deniz, Yayla, Dini, Spor turizmi belli zamanlarda para getirir..

      Kültür turizmi turistik etkinliği 12 aya yayma potansiyeline sahiptir.

      Bizde var ama bir türlü ortaya çıkaramıyoruz..

      Kültür turizmi çevreye, tarihsel ve kültürel mirasa karşı daha duyarlıdır.

      Kültür turizminin bir diğer ana hedefi de o ülkede yaşayanlardır. Kültür turizmi denildiğinde yanlış bir yaklaşımla yalnızca Türkiye'ye gelen yabancı turistler anlaşılıyor. Bu çok temel bir yanlıştır. Dünyada hiçbir müze, hiçbir ören yeri yalnızca dışarıdan gelenlerin ilgisi ve onların getirisi ile ayakta kalamaz, doğal ve tarihi mirası koruyamaz. Kısacası kültür turizmi aynı zamanda iç turizmi geliştirmek zorunda olan ana turizm bileşenidir.

     Kahramanmaraş olarak biz bu turizmden pay almak için alt yapımızı oluşturmamız gerekiyor..

     İyi turizm haftası olmasını diliyorum!