Kayabaşı ile Fevzipaşa Mahallelerinin kesiştiği yerde bulunan tarihi konağı görenler, “Tarihe neden sahip çıkılmıyor” diyerek üzüntülerini dile getiriyorlar.

Konuyla ilgili görüşlerini almak üzere aradığımız konağı yaptıran Rıza Kocabaş’ın torunu Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar da konağın kaderine terkedilmiş olmasından dolayı üzüntüsünü dile getirdi.

Tarihi konağın mülkiyetinin şu an kendilerinde olmadığını ifade eden Çuhadar; “1933 yılında dedem Rıza Kocabaş tarafından yaptırılmış. Maalesef bu mahalledeki tarihi evler korunamadı, apartman kurbanı oldular.

1974 yılında üniversite öğrencisi iken Kahramanmaraş’a geldiğimde, bizim evin yıkılarak çok katlı binaya verileceğini duydum. O zaman  bu kültür mirasının yok olmaması için Kültür Müdürlüğüne müracaat ederek ‘tarihi eski yapı’ kapsamına aldırdım. Bu çabamda annemde bana yardımcı oldu.  O zaman belki büyük bir rantı kaçırdık, mirasçılardan eleştiri aldım ama Kahramanmaraş’a bir hatıra bıraktığım için mutluydum. Keşke mahalledeki diğer evler de kalsaydı.

Daha sonra konağı sattık. Oradan da el değiştirdi. Konağın mülkiyeti şu an Akedaş’a ait.

Tabi çürümeye terkedilmiş halini görmek bizleri ziyadesiyle üzüyor. Temennimiz tarihi konağın bir an önce restore edilerek, Kahramanmaraş’ımıza kazandırılması, bizden sonraki nesillere, tarihe ışık tutmasıdır” dedi. 

Editör: Haber Merkezi