Kamuoyunun ve muhalefetin baskısı sonuç vermeye başladı. AK Parti İktidarı, Adalet Bakanlığı yeni Yargı paketi konusunda önemli bir adım attı. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve uygulamaya koyması beklenen yargı paketinin içerisinde önemli genel düzenlemeler var.

Sanırım bu düzenleme içerisinde anlayış değişikliği var. Bu bağlamda benim düşüncem, yargı milletvekilleri bakımından da adli kontrol düzenlemesini dikkate alarak tahliye kararı verebilir. Tabii bu ilgili özel mahkemenin takdiridir.

Ülke siyasetin en önemli tartışma konularının başında tutuklu milletvekilleri sorunu geliyor. Uzun süreden beri çözüm beklenen ve “sulandı artık” dediğimiz bu soruna şimdi bir çözüm yolunun çıktığı anlaşılmakta.

Asılında sorun, AK Parti iktidarının ve parlamentonun özel yetkili mahkemeler konusunda ortaya koyduğu irade ve anlayış değişikliğiyle aşılabilecek gibi görülmektedir. Önemli olan iktidarın yaklaşımı ve çözüm iradesinin olması yeterlidir.

Anlayış değişikliği, iktidarın özel yetkili mahkemeler konusunda kamuoyundan, muhalefetten gelen eleştiri ve tepkileri göz önüne alarak bu mahkemelerin kaldırılmasını önermesi olumlu bir gelişmedir. Çünkü gün almamış ve tutuklu olarak içeride tutulan Milletvekillerinin salı verilmesi için Meclis öneriyi kabul etti ve düzenleme yasalaştı.

Ayrıca, ağır ceza öngörülen suç ve suçlamalarla ilgili tutuklu yargılamalar konusunda da yargıya bir başka seçenek sunuldu. Denetimli serbestlik veya adli kontrol mekanizması sisteminde ceza üst sınırı kaldırılarak yargıya, “tutuksuz yargılamayı esas alın, uzun tutuklulukları gündemden düşürün” mesajı verilmiş oldu.

Dolayısıyla da tutuksuz yargılama ve halen yargılanmakta olan tutuklu sanıkların tahliyesi konusunda yargının elini güçlendirmiştir Meclis. Yani Meclis ve hükümet, hakim takdirine bağlı olarak tutuksuz yargılamadan yana bir irade ortaya koymuştur.

Bakalım yargı önümüzdeki günlerde nasıl bir karar verecek? Silivri’de Tutuklu bulunan CHP’li, MHP’li ve BDP’li 8 milletvekilinin tümünü yasa yürürlüğe girer girmez hemen tahliye mi edecek, yoksa bazılarını ayırıp onlar için bir süre daha tutukluluğun devamına mı karar verecek?

Kamuoyunu meşgul eden bu iş bence sulandı, ne olacaksa olsun artık demekteyiz. Bundan sonra olup bitecekleri hep birlikte bekleyip göreceğiz. Haydi hayırlısı…