Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’un kongre kararının ardından adaylığını açıklayan İşadamı Mecit Bayton, adaylığı ve projeleri ile ilgili Manşet Gazetesi Spor Muhabiri Halil Öksüzce’nin sorularını yanıtladı. Kulüp bünyesinde bulunan tüm branşlardan alt yapılarına kadar birçok konuda konuşan Bayton, ekonomik sorunlar ve çözümleri ile ilgili sıkıntıların aşılacağını söyledi.

   Öncelikle şeffaf bir yönetim ortaya koyacaklarını dile getiren Bayton, Kahramanmaraş’ta spora yön veren spor adamları ve sporcuları kulüpten uzaklaştırmak yerine aksine daha aktif görevler vereceklerini ifade etti.

   Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’un başarısızlığındaki en önemli konunun kulüpte görevli herkesin profesyonel düşüncelerinin yanı sıra milli duyguları ortaya koymadığını dile getiren Bayton, bu sorunu aşmak için şehrin sporuna katkı sağlayan isimlerin takımda aktif görev yapamamasına bağladı. Kendi yönetiminde bu soruna kesin çözüm bulacaklarını aktaran Bayton, başarının ise bu sorunun giderilmesiyle geleceğini savundu.

   Ayrıca ekonomik konularda da çok ciddi ve önemli projelere sahip olduklarını aktaran Bayton, kulübün kasasına giren her bir kuruşun hesabını vereceklerini ve bu gelirlerin kulüp adına en iyi şekilde değerlendirileceğini aktardı. Bu anlamda yönetimin de aktif olacağını dile getiren Bayton, hem kendi imkanlarını hem de yönetimde bulunacak işadamı arkadaşlarının da çok büyük katkılarının olacağını ifade etti.

   Bayton, bu konular ve kendisi ile ilgili merak edilen soruları şu şekilde cevaplandırdı:
Halil Öksüzce: “Öncelikle bu röportaj için bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. İlk olarak Mecit Bayton’u tanıyabilir miyiz?”

   Mecit Bayton: “Asıl ben sizlere teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta kendini her konuda kanıtlamış ve şehrimize bir değer olmuş Manşet Gazetesi’nin bizlere sayfalarında yer ayırdığı için.”

   Mecit Bayton: “Kahramanmaraş Merkez 1979 doğumluyum. İlk öğretimi Çırçırcılar İlköğretimde, Ortaöğretimi İmam Hatip’te, Liseyi İbrahim Çalık Lisesi’nde tamamladım. Üniversiteyi İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tamamladım ve aynı zamanda şuanda da kamu yönetimi okumaya devam ediyorum. Yaklaşık 14 yıldan bu yana Milli Eğitime Bağlı resmi olarak Dünya Yabancı Dil ve Bilgisayar Kursunda öğretmenlik ve kuruculuğunu da yapmaktayım. Aynı zamanda Oxford Language Centre’nin Türkiye Genel Müdür Yardımcılığını yapıyorum. Aynı zamanda Türkiye’de yurt dışı dil eğitim danışmanlığı yapıyorum. İki yıldan bu yana da Saklı Bahçe Restoran Kapıçam Tesisleri İşletme Müdürlüğünü yapıyorum. Aynı zamanda inşat ve ticaret işiyle uğraşmaktayım. Kahramanmaraşlı iş adamlarının yurt dışı vize işlemleri ve takibini yapıyoruz. Aynı zamanda noter onaylı yeminli tercümanlığını yapmaktayız. Son bir yıldır da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Yönetim Kurulu Üyeliği ve Basın Sözcülüğünü yapıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım. 8 yaşında bir kızım ve yeni doğan bir oğlum var.”


Halil Öksüzce: “Başkan adayı oldunuz hayırlı olsun düşünceleriniz neler?”



   Mecit Bayton: “Öncelikle çok teşekkür ederim eğer hakkımda hayırlısı ise olur inşallah. Düşüncelerim şu şekilde: Bir memleket sevdalısı olarak malumunuz halen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’da yönetici ve Basın Sözcüsüyüm. Geçtiğimiz sezon çok kötü talihsizlikler ve tecrübesizlikler yaşadık ve istediğimiz başarıyı elde edemedik. Aslında kaybeden takım değildi. Kaybeden Kahramanmaraş’tı ve bu durum beni ziyadesi ile çok üzdü. Malum yönetici olmak bazı şeylerin önüne geçemiyor, ne kadarda sesimizi yükseltiysek de dinlenmedik basına bile yansıttım bazı aksaklıkları ama olmadı. Memleketimiz kaybetti. Eğer başkan olursam şayet hataların tamamını biliyorum. Aksaklıkları biliyorum bunların önüne geçip takımı ve memleketimizin ismini Türk futbol severlere duyurmak ve memleketimizin reklamını yapmak olacak. Benim sistemimde taraftar liderleri ve basın mensupları dışarda değil içeride olacak. Ben biliyorum ki bazı yöneticilerden spor bilgisi olarak daha derin bilgiye sahip basın ve taraftar lideri olan arkadaşlar var bu arkadaşlar dışlanmayıp aksine kucak açıp onların desteğini ve gücünü arkamıza alıp o şekilde sahaya takımı çıkarmak olacak.”



Halil Öksüzce: “Belediyespor’un bu yıl ortaya koyduğu performansı değerlendirir misiniz? Takımın ortaya koyduğu performansı başarılı buluyor musunuz?”


   Mecit Bayton: “Aslında takımımız çok başarılıydı. Ama teknik ve strateji hataları yapıldı. Olmaması gerekenler oldu, bunları sıralamanın anlamı yok, sonuçta sezon bitti ve 2. Lige yükselemedik. Bundan sonra yapılması gerekenler çok önemli. Çok az bir zaman var önümüzde malum transfer sezonu bitmeden harekete geçmemiz lazım. Biz bu anlamda geleceği düşünüyoruz. Takım başarısız olmuş bunu tartışmanın bir anlamı yok. Sadece bildiğimiz yanlışları bir ders olarak alacağız ve gelecek sezona odaklanacağız. Bazı şeyler geçmişe takılıp kaldığımız için gerçekleşmiyor. Bu yüzden oturup bunları konuşmanın anlamı yok. Biz yıl içerisinde takımın yaşadığı sıkıntıları zaten dile getirdik. Bu sıkıntıları da kendimize bir ders olarak aldık ve tekrarlamamak için plan ve program yapıyoruz. Bizim için önemli olan şehrimizin takımının başarısıdır. Geride kalan iki yılın aksine daha şeffaf ve aktif bir yönetim ortaya koyacağız. Bunun için çalışıyoruz ve bizim yönetimimiz seçilirse projelendirdiğimiz bu düşüncelerimizi hayata geçireceğiz.”


Halil Öksüzce: “Takımı başarılı bulmadığınızı imalı da olsa belirttiniz. Peki bu başarısızlığın sorumluları kim? Hangi konularda ve nerelerde hata ve yanlış yaptılar?”



   Mecit Bayton: “Bunlar kendilerini çok iyi biliyor ve bu isimler takım 2.liğe çıkmaz ise istifasını vereceğiz diye sahada külhan beyi gibi yürüyen isimlerdir. Şuan hiç sesleri çıkmayan arkadaşlar. Bu arkadaşlar şapkalarını önüne koyup biraz düşünmelilerdir. Biz nerede hata yaptık ve niçin hata yaptık diye. Artık bu hataların geri dönüşünün olmadığı da malumunuzdur. Bazı konular yukarıda da belirttiğim gibi sezon içerisinde dile getirmiştik. Bu Sorunların çözüme kavuşmasını şiddetle istemiştik. Ancak bizlerin bu uyarılarına kulak asmadıkları gibi yönetimden saf dışı bırakma düşüncesine bile kapıldılar. Tabi bizim amacımız burada üzüm yemekti. Uyarımızı yaptık ve geri çekildik. Şuanda bir başarısızlık söz konusu. Bunu kabul ederler ya da etmezler. Bence o dönem külhan beyliği yapan insanların şuanda istifa etmesi gerekiyor diye düşünüyorum.”





Halil Öksüzce: “Başkan seçilmeniz halinde spor politikanız nasıl olacak?”



   Mecit Bayton: “Politika yapmadan hedef sadece şampiyonluk olacak. Uğurda hayatımı ortaya koyacağım, ekibimle birlikte tüm gücümle sadece başarı için mücadele edeceğim. İşinde uzman isimlerle çalışarak takıma hak ettiği değeri kazandıracağım. Az laf çok iş yapacağım. Kahramanmaraş’ın evlatlarının futbola kazandırılması için her şeyi yapacağım. Takıma yenilikler, özellikle de alt yapı tesisleri kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Sadece futbolda değil tüm branşlarda başarı elde etmek için mücadele edeceğiz. Güreşinden voleyboluna, voleybolundan değer bütün branşlara kadar her dalı destekleyeceğiz. Bunun yanı sıra en önemli konu ise takımımızı akademik lige yerleştirerek alt yapımızın daha modern ve verimli hale gelmesi için uğraşacağız. Tesadüfi yetenekli futbolcu yetişmesini beklemeden kendi yeteneklerimizi ortaya çıkarmak için uğraşacağız.”


Halil Öksüzce : “Alt yapı ile ilgili düşüncelerinizi biraz açar mısınız? Bu şehirde yılardır her yönetim alt yapıya önem vereceğini ifade ediyor ancak ortaya somut bir şeyler koyamıyorlar!



   Mecit Bayton: “Alt yapı için öncelikle yetenekli ve başarılı hocalarla çalışacağız. Şuanda mevcut hocalarımızdan başarılı ve yetenekli olanlar var. Biz onları da kendi kadrolarımızda değerlendirmeyi düşünüyoruz. Teknik kadroyu kurduktan sonra alt yapı ile alakalı ne gerekiyorsa yapacağız. Alt yapı konusunda bir yılı değil geçek tüm yılları planlamayı ve en büyük başarının oradan yetişecek sporcular olduğuna inanıyorum. Kahramanmaraş’ın bir futbolcu fabrikası haline gelmesi için mücadele edeceğiz. Türkiye Futbol Federasyonun büyük önem verdiği akademi lige katılacağız ve yeteneklerimizi burada geliştireceğiz. Alt yapının daha da gelişmesi için tesisleri de iyileştireceğiz. A takımda olduğu gibi alt yapıdaki oyuncularımızın da tüm imkanlardan faydalanmasını istiyoruz. Bununla alakalı da çok önemli ve güzel projelerimiz var.”


Halil Öksüzce: “Kahramanmaraş futbolda yıllardır bir bilinmezin içerisinde. Anlatmış olduğunuz projeler ve gerçekleştirmek istediğiniz düşünceler çok güzel. Bunların gerçekleşmesi için de malumunuz ekonomik bir bütçeye ihtiyaç var. Bu bütçeyi nasıl oluşturacaksınız ve Kahramanmaraş futbolda hayal edilen noktaya nasıl gelecek?


   Mecit Bayton: “Bu güzel soru için öncelikle teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’un istenilen noktaya gelmesi için en önemli konu da buydu zaten. Birincisi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’un reklam ve Spor Toto, İddia gelirleri dışında gözle görülür bir gelire sahip değil. Büyükşehir Belediyesi mutlaka takımın amatör branşlarına katkı sağlayacaktır. Ancak biz hesaplarımızı bunlara güvenerek yapmayacağız. Bu doğrultuda kendi imkanlarımızı da kullanacağız. Yönetimimizde maddi ve manevi takıma destek ve katkı sağlayacak isimler olacak. Ayrıca lig başladığı zaman Spor Toto ve İddia gelirleri takımın genel masrafını rahatlıkla karşılayacaktır. Çünkü deplasman masraflarına kadar federasyon karşılıyor. Biz de alt yapıyı ve diğer branşları canlandırmak için kendi imkanlarımızı kullanacağız. Burada en önemli konu gelir gider dengesini iyi değerlendirmektir. Kulübün kasasına giren her bir kuruşu kulüp adına en iyi şekilde değerlendirsek çok daha verim elde edeceğimizi düşünüyorum. İlerleyen yıllarda alt yapının da bize sunacağı imkanlarla takımın ekonomik olarak sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum. Çünkü Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor borçsuz bir kulüp ve gelir gider dengesiyle çok güzel işler yapabilir. Bu konularla ilgili ilerleyen zamanlarda daha detaylı ve geniş açıklamalarımız da olacak.”


Halil Öksüzce: “Son olarak buradan Kahramanmaraşlı futbol severlere söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?”



   Mecit Bayton: “Taraftarımız ve Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz bizlere güvensinler ve desteklerini bizden esirgemesinler. Düşüncelerimiz ve hayallerimiz onlarla aynıdır. Spora olan sevgimiz özellikle de futbola onlarla aynıdır. Onların yüreği nasıl başarı ve şampiyonluk için atıyorsa bizimki de aynı şekildedir. Biz Kahramanmaraş’ın adının futbolda ve tüm spor branşlarında her zaman zirvede olmasından yanayız. Bize inanan ve güvenen insanların inancını ve güvenini asla boşa çıkarmayacağız. Bu konuda görüş ve önerisi olan insanları da her zaman dinlemeye hazırız. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor’u zirveye çıkarmak için onların inancına ve gücüne ihtiyacımız var. Ben halkımızın bizim bu girişimimize sahip çıkacağı düşüncesindeyim. Bizleri bu güzel yolda destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Sizlere de bu güzel röportajla sayfalarınızda duygu ve düşüncelerimizi dile getirdiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum.” /Röportaj: Halil Öksüzce

Editör: Haber Merkezi