Seçimler gelip geçse de, yeniden milletvekili seçilemeyip meclise gidemezse de, bazı isimler vardır ki hafızalardan kazınmazlar, silinmezler kolay kolay.

Onların isimlerini hafızalarda, belleklerde diri ve canlı tutan şey, o milletvekilinin seçim dönemlerinde ve meclisteki temsilci olduğu sıralarda, bıraktığı izlerdir. Vekili ayakta tutan, gündemden düşürmeyen o izleri de kimsenin silmeye, yıkmaya gücü yetmez zaten.

İşte Durdu Özbolat da bunlardan biri.

CHP Kahramanmaraş milletvekili olduğu dönemlerde, ziyaretçisi en çok olan vekil sıfatıyla anılırdı. Kapısı sürekli açık, telefonu sürekli açık, gönlü ve yüreği sonuna kadar açık olan sayın Durdu Özbolat, belki memleket adına, Kahramanmaraş adına yol yaptırmadı, belki köprüler ve barajlar inşa ettirmedi, belki yeni yeni projeler üretmedi ama neticede muhalefet partisi milletvekiliydi ve hizmet üretme yetkisi ve imkanı da yoktu. Ama sayın Özbolat, seçim dönemlerinde olsun, meclis çatısı altında olsun, her zaman hem partisinin hem de Kahramanmaraş'ın yükselen gür sesi olmayı başardı.

Kahramanmaraş'tan giden, kapısını çalan herkese, hangi partiden olduğunu dahi sormadan elinden geldiğince, imkânları ölçüsünde yardım etti. Maddi, manevi... Kimseyi ötelemedi, kimseyi dışlamadı, kimseye yüzünü çevirmedi, kimseye elini uzatmama gibi tavır içinde olmadı. Özellikle nüfus cüzdanında Kahramanmaraş yazanları kucakladı, yüreğini ve sofrasını açtı.

*

Onu vazgeçilmez ve sevimli kılan sadece bunlar değildi. İnsanları dinliyor, gülümsüyor, sırtını okşuyordu. Güzel Türkçesi ile insanların yüreğini de okşamasını bilen nadir siyasetçilerden biriydi.

Hatırlayın, milletvekili olduğunda, partinin bir il binası yoktu. Tuttu, kent merkezinde, Kıbrıs Meydanında iki daireden oluşan katı partiye mal etti. Dayadı, döşedi. Seçmeni, partililerini insanın içini karartan mekândan alıp kurtardı. Hiçbir şeyini eksik bırakmadı. Partiye araç dahi alan başka hangi siyasetçi varsa, lütfen söylesin!

Muhalefeti sertti. Elma demesini bildiği kadar, alma demesini de biliyordu. Partisinin varlığını her dönemde, her fırsatta hissettiren tavır ve siyasi yapısı, üslubu ile partililerin gönlünde taht kurmasını bildi.

*

Şimdi diyeceksiniz ki, 'Artık milletvekili bile değil, durduk yerde Durdu Özbolat nereden çıktı, eski vekil aşkı nereden depreşti?'

Şunu söyleyeyim, milletvekili ve mecliste olmayabilir. Ama onu gönüllerden kazımak, silmek ve unutmak mümkün değil. Tamam CHP kendine milletvekilliği verdi ama sayın Özbolat da partiden güç alanlardan değil, partiye güç veren siyasetçiler listesinde en ön sıralarda yer almayı başardı ise, günün hangi şartı olursa olsun, alkışlamak, helal olsun demek düşmez mi?

Malum,  26 Aralık'ta, yani birkaç gün sonra CHP Kahramanmaraş il başkanlığı genel kurulu var. Memleketine, partisine gelecek, (şimdi Kahramanmaraş’ta) siyasi çalışmalarını il başkanlığı seçiminde de sürdürecek, gönlünden geçen adayı destekleyip, partisinin bu genel kuruldan güçlü ve diri çıkması için elinden geleni yapacak.

Uzun aradan sonra memleketine hoş geldin yiğit adam!