Kahramanmaraşlı bilir, bağında dikili bulunan bir kök, iki kök şeftali ağacına karınca ve kurt girdiği zaman kısa sürede çürüyerek yere yıkılır.

Bugün biraz hikâye yazmak istiyorum.

Meslek körlüğü ve meslek hastalığı diye bir hastalık var. Bilimsel bir hastalık.

Bir kamu görevlisi, Vali, Müdür, Genel Müdür İl Müdürü Kaymakam veya Belediye Başkanı uzun süre bir görevi yaptığı zaman meslek körlüğü hastalığına yakalanır.

Hastalık belirtisi: “Bu işi benden iyi yapan olmaz, ben gidersem burası yıkılır” demeye başlar.

İçine kurt giren Şeftali ağacının, yan bağdaya gelen güreşçi gibi yıkıldığı gibi.

Oysa: Hiçbir kimse bulunmaz bursa kumaşı değil, herkesin bir karşılığı hatta daha iyi yapacak bir karşılığı her zaman vardır.

2002 de Ak Parti kurulduğu zaman şöyle bir yazı yazmıştım: 10 yılını devirirse 20 yılını doldurur diye.

Şeftalinin ömrü 30 yıl ama 20 yıl olabilir demiştim o gün.

Galiba tahminim doğru çıkacak gibi duruyor.

Teker ters dönmeye başladı, kamyon geriye kaçıyor.

Şeftali ağacına kurt girdi içini yemeye başladı.

Kahramanmaraş’ta bağı olan, bağında bir iki kök şeftalisi olan çok iyi bilir ama yine de ben yazayım dedim.

Kahramanmaraş bölgesi özellikle bağların bulunduğu bölge şeftali için çok verimli yerler değil, bir fidan dikiyorsun, büyütüyorsun bir iki yıl ürün yiyorsun sonra içine kurt giriyor.

Şeftali ağaçları toprağını ve yerini severse 30 yıl yaşar, yerini sevmezse 5 yılla 20 yıl arasında bir ömrü vardır. Kahramanmaraş’ta böyle.

Kahramanmaraş gibi kurak ve suyunu fazla almadığı yerlerde ömrü 10 yılı bile doldurmuyor, önce karınca sarıyor sonra içine kurt girdiğinde emek verilerek büyütülen ağaç yan bağda yemiş güreşçi gibi bahçeye seriliyor.

Tıpkı İstanbul da Ak Partinin belediye seçimlerinde: Bekir Büke Çangalı yiyerek yan bağdaya geldiği gibi. Çayıra serildiği gibi.

Şeftali ile Ak Parti ne alaka diyenlere: Ak Parti, Saçına ak düşmemiş, günlük cenaze ve düğünü olmayanları, il ve ilçe yönetimine, belediye meclis üyeliğine getirdiği gibi kapıları dışarı kapatarak:“İl gençlik kolları başkanını, il kadın kolları başkanını, ilçelerin gençlik ve kadın kolları başkanlarını belediye meclis üyesi yaparak partiyi dışa kapattılar. Yetmedi parti ile halkın arasına bir sur koydular.

Şeftali bahçesinin etrafına sur çeksen de kurt giriyor.

Ziraat Mühendisi ve Çiftçi bir dostum:

Türkiye de yaklaşık 64 çeşit Şeftali türü var. Bunları bir arada tutmak zor, çünkü farklı zamanlarda ürün veren var, Şeftali ailesinden bir yaz meyvesidir. Şifa kaynağı olan şeftali, uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolüdür. Ancak kurt girdiği zaman kendisi çok hızlı ölmektedir. En iyi sıcak iklimlerde yetişir. Bol sulu ve tatlıdır. Bu sebeple herkes severek yer. Ama çok naziktir, kırılır dökülür ölür gider. Hele içine bir kurt girmeyi görsün.

Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Meyvesi taze tüketildiği gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik değeri yüksek olup çok tüketilmektedir. Ağaç boyu genellikle 2 ve 2,5 metre olup yaz mevsiminde meyve verirler. Dona karşı dayanıksızdır. Şeftalinin içinin geniş kullanım alanının dışında çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir.

Nem ve suyu az olan bölgelerde en fazla 20 yıl ömrü olan Şeftali ağaçları içine kurt girmesi ile çürüyerek kısa sürede yıkılmaktadır.

Şeftalinin Faydaları: içerdiği A, B3 (Niasin), C vitaminleri ve folik Asit, betakaroten, potasyum ile gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren şeftali suyunda, vücutta A vitamini oluşturan temel Madde olan betakaroten de bol miktarda bulunuyor. Antioksidan özelliği ile toksit maddelerin vücuda vereceği zararları önleyen şeftali suyu, sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapıyor ve uykusuzluğu gideriyor. Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran şeftali, aynı zamanda böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlıyor.

Böyle faydalı bir ağaç ama içine bir sefer kurt girdiğinde kurtarma şansı hiç yok. Hiç yok mu veya ilaçlama ile kurtarıla bilirim onu da Reis bilir be dostlar.

İyi günler