Savaşın galibi yoktur. Savaşın kazanan tarafı olmamıştır. Iki yumurta bir birine çarparsa çoğu zaman ikisi bir kırılır. Bazı zaman biri kırılır ama o diğerinin de kirletir.

Ukrayna – Rusya savaşı da bugün Türkiye büyük zarar görmeye başladı.

 Dünyanın ay çiçek yağı deposu olan Ukrayna’ya, 15 Türk gemisi yağ olmak için gitti, yükünü yükledi, Rusya çıkarmadığı için limanda bekliyor.

Ay çiçek yağı 200 görecek diyorlar.

İHA ve SİHA yapımı bir süre sekteye uğrayacaktır, bugün için elde olan parçalarla yettiği yere kadar yapılacak sonra o sektör de duracaktır.

Savaş Yağ Sektörünü kötü vurdu. Yakıt sektörünün kötü vurdu. Arabaya binilecek hal kalmadı.

Yeni Tarım bakanımızdan benim beklentim: verimli tarım arazilerine yapılan gece kondu ve benzeri tesislerin tamamı yıkılarak bu alanlar tarıma açılmalıdır.

 Konut alanları: Tarım toprakları dışında dağlık- kayalıklı yerlere yapılmalıdır.

Şehirden köye göç teşvik edilmeli, hibe veya uzun vadeli kredi şeklinde hayvan verilecekse, mutlaka bağı bahçesinin tapularına el konmalıdır.

 Ak Parti iktidara geldiğinde 2002 de Kahramanmaraş köylerine ahır yapana hibe destek kredisi verildi. Sonra onlara bedava ikişer hamile inek verildi. Vicdansızlar inek yavrusunu doğurur doğurmaz, inekleri kasaba verdiler.

Kırsal kalkınma ve sosyal dayanışma dan veya başka kanallardan verilen o ineklerden bugün bir tane bile kalmadı.

Tamamını kısa sürede kasap sattılar.

 Sayın Bakamımız Vahit Kirişçi: “Bu konuda kefili, tapu ipotekle, mal varlıklarına tedbir koyarak yeniden hayvan vererek hayvancılığı geliştirmemiz gerekiyor.

Bedava bir şey olmaz, ben bedava inek veya küçük baş hayvan dağıtımına karşıyım. Parası ile ve ağır yaptırımla verilmelidir. Ne olmalı 10 -20 yıl vadeli olabilir ama ağır yaptırım konmalıdır..

Örnek Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüm sümer mahallesi, Aksu mahallesi, İstasyon mahallesi, Erkenez mahallesi gibi tarım alanı üzerine yapılan konutların yerine dağ başına kayalık yerlere konut yapılarak buradaki konutların yıkılarak tarım toprakları temizlenmelidir.

Acı ama gerçek: Ukrayna’dan Ay çiçek yağı getiremiyoruz, düştüğümüz hale bakın!

Rusya – Ukrayna savaşı çok uzun yıllar sürerse ne olacak bizim halimiz?

Büyükşehir yasası ile: Mahalle olan köyler, yeniden köy olmalı, bu köylerimizde bahçe ve hayvancılık yapılmalıdır.

Kahramanmaraş köyleri boşaldı. Bir tavuk bir kedi (Püsük) bile kalmadı. Tarım yapan hiç kalmadı. Şehir merkezine toplandık, bir dal maydanoza hasret kaldık be dostlar.

Konuştuğumuz zaman hep diyoruz ya: “Avrupa da et ucuz “hatta hangi ülkede askeri ücretle kaç kilo et alına biliyor, Türkiye de kaç kilo alına biliyor bunun kıyaslamasını yapanlar çoğaldı.

Doğru: ama orada her yerde hayvan besleniyor! ya bizde? çıkın gezin bakalım köyleri bir tek hayvan bula bilecek misiniz?

Geçtiğimiz Pazar yeni adı ile mahalle eski adı ile Kasaba olan Şahinkaya’sı da bir çiftçi ile sohbet ettik, Niye inek beslemiyorsun dedim.

Yem pahalı: cevabını aldım.

Yonca – fi ekimi yaparsan yemin bir bölümünü bedavaya getirsin dediğimde ise: “Ben fabrika da çalışıyorum o işlerle uğraşamam!” cevabı geldi.

Özde tembellik var, bu sebeple yeni bir tarım politikası üretmemiz gerekiyor. Hayvancılık ve tarım çok önemli, buğdayımızı, şekerpancarımızı, mısırımızı, ay çiçeğimizi, soyamızı kendi kendine yeten ülke olarak ekmeliyiz ve üretim yapmalıyız.

Köylerimizde: her ev de en az iki inek olması gerekiyor.

Aksi halde: dünyaya bağımlı bir ülke oluruz, Rusya – Ukrayna savaşır biz ay çiçek yağsızız kalırız.. bu da acı ama gerçiğimiz.

Bizden söylemesi.