Kahramanmaraş güçlü bir sanayi kenti. Bu gücün pandemi sürecinde bir kez daha farkına vardık. Yatırımın, üretimin ve buna bağlı istihdamın ne kadar kıymetli olduğuna bir kez daha şahit olduk.

Dünyamız bir yıldır korona virüs salgınıyla mücadele ediyor. Ancak çok değil, bir buçuk yıl öncesinde Dünyada bir salgının olacağını, insanların evine kapanacağını, sokakların, caddelerin, okulların, mağazaların, AVM’lerin, kafelerin, restoranların… boş kalacağını, kimse tahmin edemezdi. Hatta Çin’de bu durum yaşanırken uzaktan seyredip, etkisinin bu denli büyük olacağını bile düşünemedik. Evet, bir yıldır amansız bir şekilde görmediğimiz bir şeyle savaşıyoruz. Savaşırken de ihtiyaçlarımız durmuyor. Neticede insanız. “Yeni normal yaşam” dediğimiz bu zamanda elbette yarınlarımızı düşünmeye devam ediyoruz. Kayıplarımızın yanı sıra kaygılarımız var. Yarınımız ne olacak, bu salgın ne zaman bitecek?  Elbet bir gün bitecek ama eskisi gibi olabilecek miyiz? Akıllarda bin bir soru var.

Kuşkusuz bu sürecin en önemli kahramanları sağlık çalışanları. Minnettarlığımızı ifade etmeye kelimeler yetmez.

Dünyada güç savaşları devam ederken, bir gerçeği daha fark ettik. Üretim, üretim, üretim! Her fırsatta her yerde söylüyordum; bu anlamda “Kahramanmaraş sanayicisine çok şey borçlu” diye.

Sanayicimiz üretime ara vermedi. Bir kısmı kapasite düşürse de üretimden vazgeçmedi. Bu şartlarda bile şehrimizden 134 ülkeye sadece tekstil ihracatı yapılıyor. Hepimiz saysak kaç tane ülke adı sayabiliriz? Ancak bizim sanayicilerimiz 134 ülkeye ihracat yapıyor. Devletin de desteği ile (destek gerektiği kadar mı? Tartışılır) işçi çıkarmadılar. Binlerce insanımız, onlar sayesinde evinin geçimini sağladı, sağlamaya da devam ediyor. Allah hepsinden razı olsun. Ne kadar teşekkür etsek az.

Bu süreçte önemli ve güzel bir gelişme oldu!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıkladığı '81 İlde İhracatta İlk Adım' programının 5 pilot ili arasında Kahramanmaraş’ta yer aldı. Bu da sanayicilerimizin özverili çalışmaları sayesinde. Çünkü burada böyle bir potansiyel olmasaydı pilot il seçilmezdik.

Başlatılan bu yeni ihracat hamlesinde potansiyeli olduğu halde ihracat yapamayan firmaları ihracata yönlendirilecek. Neticesinde üretim artacak, yeni yatırımlar gelecek. Yeni yatırımlar ise yeni istihdam alanları demek. Şehrimiz ekonomisi için çok önemli bir gelişme.

Hal böyle iken, bizim sanayicilerimiz, aidiyet duygusu ile ülkesi için, şehri için, insanı için var gücü ile çalışırken, yerel yönetimler ve siyasiler de onlar için gerekli alt yapıyı oluşturmalı, gerekli desteği sağlamalı. Sanayicinin sesine kulak vermeli! Zaten sizler de, gerek işe ihtiyacı olan seçmen için, gerek maddi yardım için her fırsatta iş adamlarını aramıyor musunuz?  

Sanayici yatırım yapmak için ucuz arsa tahsisi istiyor. Hızlı büyüme, sosyo-ekonomik kalkınma istiyorsak sanayiciye, KOBİ’lere bedava yer bile sağlamak gerekiyor.  Ulaşımdan tutun alt yapısı hazırlanmış OSB alanları oluşturup, yatırımcıyı teşvik etmeliyiz.

Kahramanmaraş sanayicisi yeni yatırım yapmak için bu kadar heyecanlıyken, onların hevesini kırmayalım, işlerini kolaylaştıralım, teşvik edelim.

Diğer yandan zaman kavramı çok önemli olan sanayicilerimiz sabah akşam uçak seferlerinin düzenli hale gelmesini istiyor. Bu sorun kangrene dönüştü. Bunu sağlamak bu kadar zor mu? Çözümü basit şeyler bizim elimizi kolumuzu bağlamasın artık. Hep ileriye bakalım, ileriyi görelim. Ki o zaman başarılı oluruz.  Seçilmiş olmanın hakkını bu şekilde verebilirsiniz.

NOT: Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) son günlerde Kahramanmaraş turizminin gelişmesi adına, çok güzel projelere imza atıyor. Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. İlerleyen günlerde yapılan çalışmaları köşeme taşıyacağım.