Ayrıca oluşabilecek bir su kaybına bağlı sıvı yetersizliği de vücut için tehlikeli olabilir. Güneşlenirken sağlığınızdan olmayın” diye konuştu.

Aşırı sıcakların özellikle  sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına neden olduğunu belirten Ulutaşdemir, “Vücut mekanizmasında meydana gelen bozulmalar ciddi bir rahatsızlık olarak tanımlanan güneş çarpmasına neden oluyor. Aşırı sıcaklıkların yanında yüksek nem oranları da güneş çarpmasını tetikliyor.” dedi. 

Güneş çarpmasının acil müdahale yapılmaması durumunda çok ciddi sağlık sorunlarında yol açtığını açıklayan Ulutaşdemir, “Sadece kızarıklık, birinci derece yanıktır. Kızarıklık ile beraber, su kabarcığı da oluşursa bu ikinci derece yanıktır. Bu iki derece yanıkta cilt için çok zararlıdır ve zaman ilerledikçe cilt kanserini riskini arttırmaktadır. Kabarıklık oluşturan yanıklar, yayılabilir cilt kanseri riskini arttırır. Bu özellikle, eğer gençliğinizde 3 veya daha fazla sayıda güneş yanığı yaşadıysanız daha büyük olasılıktır. Güneş yanığı oluşmasa bile, çok fazla güneş altında kalmak cildi çabuk yaşlandırır. Ciltte kırışıklar, sarkmalar ve kahverengi güneş lekeleri erken yaşta oluşabilir.” diyerek vatandaşları uyardı. 

Güneş çarpmasının özellikle yaşlılar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Ulutaşdemir, “Yaşlılar ve çocuklar bu tür durumlar karşısında diğer vatandaşlarımıza oranla daha hassastır. Bu nedenle özellikle çocukları ve yaşlıları yazın aşırı sıcaklarından ve güneş ışınlarından uzak tutarak onların insan sağlığı açısından son derece zararlı olan ultraviyole ışınlarına maruz kalmasını engellemeliyiz.” diye konuştu. 

Güneş çarpmasından korunmak için uzmanların tavsiyelerine önemle uyulması gerektiğini aktaran Ulutaşdemir, bireylerin meteorolojinin yaptığı hava tahmin raporlarını dikkatle takip etmesini söyledi. Ulutaşdemir, aşırı sıcaklar ve ultraviyole ışınlar için uyarı yapılan bölgelerde, şehirlerde, ve uyarı yapılan günler ile saatlerde insanların mümkün olduğunca güneşten kaçınması, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamasını önerdi.
Editör: Haber Merkezi