Burun kanamalarının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebildiğini belirten Sertbaş, “Burun kanamalarına tıp literatüründe ‘epistaksis’ denir. Bu kanamalar genellikle basit sıradan bir olaymış gibi algılanır ama sık sık tekrarlayan burun kanamaları bir takım sağlık sorunlarının ön belirtisi olabilir.” dedi.  

Burundaki kanamaların ön burun kanamaları ve arka burun kanamaları olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Sertbaş, “Ön burun kanamaları burnun ön kısmından oluşan ve ayakta duran yada oturan kişilerde burun deliğinden akan kanama şeklindedir. Arka burun kanamaları ise burundan genize doğru olan kanamalardır.” dedi.

Sertbaş, ön burun kanamalarının daha çok çocuklarda ve gençlerde görülüp ciddi bir problem oluşturmadığını vurgularken, bu tür kanamaların nemlendirici bir krem vasıtasıyla sonlandırılabileceğini belirtti.

BURUN KANAMALARI CİDDİ RAHATSIZLIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR

Arka burun kanamalarının ise çoğunlukla yaşlı kişilerde görüldüğünü ve bu kanamaların ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini belirten Sertbaş, arka burun kanamasının olması durumunda uzman bir hekime görünmenin son derece önemli olduğunu açıkladı.

Özellikle arka burun kanamalarının pek çok nedeni olduğunu söyleyen Sertbaş, “Burun kanamalarına kaşıntıya yol açan alerji, enfeksiyon, kuruluk durumlarında burnun karıştırılması, kuvvetli burun sümkürme, yaşlı veya genç hastalarda burun damarlarının çabuk çatlaması,
kanama pıhtılaşma bozukluğu, aspirin ve benzeri ilaçların fazla kullanımı, burun kırılmaları, baş ve yüz yaralanmaları ve en önemlisi de karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon
ve çok nadir olmakla birlikte çeşitli tümörler yol açabilir.” diyerek burunda yaşanan kanamaların ciddi nedenlere dayanabileceğini aktardı. 

Editör: Haber Merkezi