Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülümser Sertbaş, aşırı sıcaktan, güneş ışınlarından ve nemin olumsuz etkilerinden korunmanın sağlık açısından önemli olduğunu ifade ederek, "Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Özellikle dışarıda gezen veya çalışanlar sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir" dedi. 

Sıcak havaların olumsuz etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulunan  Sertbaş, "Yaz mevsimi  ile artan hava sıcaklığının ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için  11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı, bu saatlerde uzun  süre güneş altında kalınmamalıdır.

Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.” diye konuştu.

Dışarıda çalışanların çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Sertbaş, “Çalışırken güneşe maruz kalan kişiler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka kullanılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan, göz hekimlerinin önerdiği güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda; ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir' uyarılarında bulundu.

Risk altındakiler hakkında da bilgi veren Sertbaş, "Yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, sürekli ilaç alanlar, sokak çocukları, evsizler ve özellikle kronik hastalığı bulunanlar, yalnız yaşayan yaşlılar, sürekli ilaç kullananlar, alkol ve madde bağımlıları tehlike altındadırlar" şeklinde konuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi