Reflü’nün Çocukların her yaş grubunda çok sık rastlanan bir sorun olduğuna değinen Uzm. Dr. Adem Saydam:  “Bebeklerde 1. aydan itibaren görülmeye başlayan reflü, 4. ay civarı en yoğun olarak görülmektedir. Bebeklerin çoğu 1.  yaşında ve neredeyse tamamında 2. yaş civarında düzelmektedir”dedi.

Reflü Belirtileri Neler?

Reflü’nün belirtileri hakkında bilgiler veren Saydam, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuklarda reflü’de şikâyet olarak huzursuzluk, vücudunu germe-bükülme hareketleri, öğürme ve beslenmeyi reddetme gibi şikâyetlerle başlar sonuçta iştahsızlık, anemi gelişmesi gibi belirtiler de tabloya eşlik eder. Sıkreflüsü olduğu halde kilo alımı ve beslenmesi iyi olan ve huzursuzluğu olmayan bebekler “mutlu tükürükçü” olarak adlandırılırlar. Bu bebeklerin tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak çocukta safralı kusma, kanlı kusma,  sürekli zorlu kusma, hayatın 6. ayından sonra başlayan kusma, gelişme geriliği, kabızlık, karında hassasiyet, gibi şikayetler varsa bu hastaların araştırılması gerekmektedir.”

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özel Sular Vatan Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr. Âdem Saydam, Reflü rahatsızlığı olan kişilerin ne yapması gerektiğini ve reflü tedavisi hakkında ise şunları söyledi: “Reflü’nün sebeplerinden biride beslenme hatalarıdır.  Düz zemine yatırılarak besleme ve yine besleme sonrası düz zemine yatırma reflüye sebep olabilir.  Çocuklarda sol yan pozisyon ve yatak başının 30 derece yükseltilmesi reflüyü azaltır.  Çocuklar az miktarda, sık sık beslenmelidir. Her beslenmeden sonra gazı çıkarılmalıdır. Yalancı emzik kullanmaları da reflü tedavisinde faydalı olabilir. Emzik bebekte tükürük salgısını ve bağırsak hareketlerini artırarak reflü olasılığını azaltır. Reflüsü fazla olan bebeklerde mamaların ve gerekirse anne sütünün kıvamını arttıran özel mamalar kullanılabilir. İnek sütü alerjisi varsa diyetten inek sütü çıkartılmalıdır. Pasif sigara içimi de reflüyü artırmaktadır bu nedenle evde sigara içilmemelidir. Büyük çocuklarda reflüyü arttıran çikolata, aşırı yağlı yiyecekler, cips, ketçap, mayonez, soğan, sarımsak gibi gıdalar ve asitli gazlı içecekler yasaklanmalıdır. Reflü hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların genellikle mide içeriğinin yemek borusuna kaçışını önleyici, mide boşalmasını hızlandırıcı ve mide asidini azaltıcı etkileri vardır.”

 

Editör: Haber Merkezi