Başkülekçi, okulların açılması ile birlikte ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı gelişimi için “Bugün çocuğuma ne pişirsem?”, “Beslenme çantasını nasıl hazırlasam” diye düşünmeye başladıklarını kaydetti.

Çocukluk çağında büyüme ve gelişme sürecinin devam ettiğini, bu nedenle enerji ve besin öğeleri gereksinimlerinin fazla olduğunu anımsatan Başkülekçi, “Okulda hızlı öğrenme, bilgi ve beceri kazanma sürecinden dolayı çocuğun bu dönemdeki beslenme alışkanlığı, yetişkinlikteki beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi ve ilerleyen yaşlarda şeker, kalp gibi kronik hastalık risklerinin oluşumunda da etkindir” dedi.

Bu nedenle okula devam eden çocukların beslenme alışkanlıklarına özellikle dikkat edilmesini isteyen Başkülekçi, “Neyi ne kadar yemesi gerektiği çocuğa açıklanmalıdır. Bu konuda öncelikle çocuğunuza anne-baba olarak siz iyi örnek olmalısınız. Babası televizyon karşısında cips yiyen ya da annesi sebzeyi görünce yüzünü buruşturan bir çocuktan aksi davranışları beklemek mümkün değildir” diye konuştu.



UYARILAR

Başkülekçi, okul çağındaki çocukların beslenmesiyle ilgili olarak şu uyarılarda bulundu:

* Eve cips, çikolata, kolalı içecekler, hazır meyve suları gibi besinleri almayın. Bu tip gıdalarla ev ortamında karşılaştırmayın. Israr ederse onunla oturup bu tip besinlerin bünyesine nasıl zarar verdiğini uygun bir dille anlatın ama sakın korkutmayın.

* Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür. Yapılan araştırmalarda kahvaltı yapan çocukların yapmayanlara göre başarı düzeylerinin, derse ilgilerinin daha yüksek olduğu, daha kolay öğrendikleri görülmüştür.

* Beslenme çantasını hazırlarken kek, kurabiye, börek, meyve suyu gibi besinler yerine “sandviç + süt/ayran + meyve” tarzında daha düşük kalorili daha dengeli mönüler hazırlayınız.

* Okulda yemek veriliyorsa yönetimden mönüleri isteyin ve çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Ayrıca evdeki yemeğini okulda yemediklerini tamamlayacak şekilde organize edin. Okul mönülerinin beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmış olmasını okul yönetiminden isteyiniz.

Editör: Haber Merkezi