Şeyh Adil Camiinde yapılan aylık toplantıya Dulkadiroğlu Müftülüğüne bağlı tüm din görevlileri iştirak etti. Ulu Cami İmam-Hatibi Fatih Çetinkurt’un okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Dulkadiroğlu Müftüsü İsmail Günay’ın, diyanet işleri başkanlığınca gönderilen yazıların görevlilere okunması, müftülük iş ve işlem ile ilgili yazıların duyurulmasıyla devam etti. Ardından Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü uzmanlarınca “Keneyle Mücadele” sezonunun başlamasıyla ilgili din görevlilerine seminer verildi.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Tahsin Gökdal din görevlilerine açıklamalarda bulundu. Şube Müdürü Gökdal, Vaka görülen ve görülmesi muhtemel alanlarda kene kartları, broşür ve CD dağıtarak yüz yüze eğitimler verdiklerini bu kapsamda Müdürlük olarak yaklaşık 20 bin kişiye ulaşarak eğitim verildiği ve kene çıkarma kartı ve broşür dağıtıldığını kaydetti. Gökdal konuşmasında; “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı insanlara esas olarak Hyalomma soyuna ait kenelerin tutunması ile bulaşan virüsün hayvanlarda enfeksiyon oluşturmamasına rağmen insanlarda hastalığa neden olduğunu, hastalığın spesifik bir tedavisinin olmadığını, destek tedavisi ile tedavi edilmeye çalışıldığını ve korunmak için aşısının şu an itibariyle bulunmadığını bu nedenle hastalıktan korunmanın en iyi yolunun kenelerden mümkün olduğu kadar uzak durulması gerektiğini belirterek bu hastalığın ülkemizde ilk defa 2002 yılında görüldüğünü bu hastalıkla mücadele kapsamında Müdürlüğümüzce halkımızın hastalık ve korunma yöntemleri konusunda farkındalığın artırılması amacıyla eğitim faaliyetleri yürütüldüğünü bu amaçla da halkımıza önderlik yapan din görevlilerinin sağlayacağı katkının halk sağlığı açısından önemini belirterek kenelerin aktif hale geldiği Nisan-Eylül ayları arasında kene tutan kişilerin doğru yöntemlerle kenenin vücuttan uzaklaştırılması ve kişinin 2 hafta boyunca takip edilmesi gerektiğini belirtmiştir.”



Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı hastalıklar Şube Şefi Oğuz Şahinkaya ise hastalık hakkında sunum yaparak hastalığın belirtileri, korunma yolları hakkında bilgiler verdi. Vatandaşların vücutlarına yapışan keneleri çıkarmak için uygun olmayan ilkel yöntemlere başvurmalarının yanlış olacağının altını çizerek, ücretsiz dağılan kart ve verilen eğitim sayesinde bu yanlışın önüne geçmek istediklerini söyledi. “Kahramanmaraş’ta şüpheli vakaların olduğunu ancak sonucunda ölüm vakasının olmamasının sevindirici olduğu dile getiren Şahinkaya, olası bir kene yapışması sonrası ateş, titreme, halsizlik, kırgınlık, bulantı, kusma ve ishal gibi şikâyeti olan vatandaşların hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Artık riskli döneme girmek üzereyiz.Amacımız doğrultusunda,çalışmalarımızı din görevlileriyle başlatmış bulunuyoruz.

Seminer din görevlileriyle soru cevap şeklinde son buldu. Halk sağlığı uzmanları İlde görev yapan din görevlilerine yaklaşık bin adet Kene kartı dağıtımı yaptı. Halk Sağlığının Hedefi bu yıl 20 binin üzerinde kene kartıyla mücadele olacağı belirtiliyor.

HABER- KAMERA: HACI ALİ GÜNEÇIKAN/TRT DİYANET TV

Editör: Haber Merkezi