Bu tedavide deriye, yüzeysel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanacağını belirten Köprülü, çok sayıda kimyasal peeling alanı olmakla birlikte en sık kullanılanların glikolik asit, Alfa hidroksi asitler (AHA), triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesnersolisyonu ve kombinasyonları olduğunu söyledi.

NASIL UYGULANIR?
Yüz, boyun, göğüs, eller ve kollara doktorun seçimi ve hastanın derisinin durumuna göre bir asit solisyonu seçilerek hastane şartlarında uygulanabileceğini de belirten Özel Sular Vatan Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Önder Köprülü açıklamasını şu şekilde sürdürdü, “ Deri, yağlarından arındırıldıktan sonra tedavi alanına uygulama yapılır. İşlem esnasında 5–10 dk. sürebilen hafif yanma ve batma olabilir. İşlem sonrası normal günlük yaşama dönülebilir. İstenilen sonuçlar için birkaç seans gerekebilir.

PEELİNG SONRASINDA BEKLENEBİLEN DURUMLAR NELERDİR?
Kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeyel tipte 1-5 gün süren kızarıklık, hafif soyulmalar olur. Derin tiplerde ödem ve deride gerginlik yanısıra kahverengi bir tabaka oluşumu olağandır; bu tabaka 7-10 günde soyulur.

Güneş, yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, karaciğer lekeleri, çiller, kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklık ve ya yüzdeki koyu renkli lekeler, melazma denilen hormonal ve ya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir hatta iyileştirilebilir. Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır. Deride oluşturulan soyulmanın ardından yeni deri gelir ve yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün, daha homojendir.

NELER TEDAVİ EDİLEMEZ?
Derideki gevşeme ve sarkmalar düzeltilemez. Kimyasal peeling işlemi yüz gerdirme, kaş kaldırma işlemlerinin yerini tutmaz ve ya gözkapağı düşüklüğünü gidermede etkili değildir. Derin çukurlarda bir dereceye kadar yardımcı olabilmekte, küçük çukurlar ve izlerde ise çok etkilidir.”
Editör: Haber Merkezi