Yüzbaşıoğlu, Genetik faktörlere bağlı olarak kişilerin vücut tipleri değişiklik gösterir; elma tipi,armut tipi, kum saati gibi... Bu vücut tipleri arasında yağlanmanın karın bölgesinde yoğunlukta olduğu vücut tipine elma tipi denir.

Karın bölgesinin yağlanması vücutta diğer bölgelerin yağlanması durumuyla aynı değildir. Çünkü bu elma tipi şişmanlık türü; insülin direnci, tip 2 diyabet, inme ve kalp rahatsızlıklatıyla ilişkilidir. Genetik faktörleriniz aşırı yağlanmanıza sebep olabilir ve bu yağlanmanın karın bölgesinde olmasını tetikleyebilir fakat iyi bir haber olarak söyleyebilirim ki; sağlıklı yaşam koşullarına uyarak bunu değiştirmek sizin elinizdedir.

Yüzbaşıoğlu, Genellikle yüksek yağlı besinlerin karın bölgesindeki yağlanmayı daha çok artırıdığı yönünde doğru bilinen bir yanlış vardır. İhtiyacınızın üzerinde tükettiğiniz, porsiyon aşımı yaptığınız herhangi bir besin grubu karın bölgesinde ki yağlanmaya katkıda bulunur. Fazladan yediğiniz tahıllar veya meyveler de belinizi kalınlaştırabilir. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek, doymuş yağ (hayvansal yağlar) alımınızı azaltarak, meyve tüketiminizi 3-4 porsiyon ile sınırlandırarak, etiketleri okuyarak, paketli gıdalardan uzak durarak ve sebzeleri artırıp, porsiyon kontrolünüzü sağlayarak karın bölgesi yağlanmanızı durdurabilir hatta geri dönüşümünü sağlayabilirsiniz.

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Diyetisyen Ve Yaşam Koçu Gülşah Yüzbaşıoğlu, Karın bölgesi yağlanmasının en önemli sebeplerinden birisi de trans yağ içeren gıdalardır.

Wake Forest Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda, kısmen hidrojene edilmiş yağlar ile oluşturulmuş olan trans yağların, vücutta yağ dokusunun diğer bölgelerden daha çok karnın içine doğru yoğunlaştırdığı görüldü. Trans yağlar; margarin, hamur işleri, kurabiye, kraker çeşitleri, kızartma türleri ve hızlı ve kolay ulaşabildiğimiz fast food gıdalarında bulunmaktadır.

Yüzbaşıoğlu, Karın bölgesini eriten tek bir mucizevi besin veya bir karışım elbette yoktur fakat bazı besinler bu durumla savaşmanıza yardımcı olabilir.

Baklagiller içerdikleri bitkisel proteinler sayesinde yağ yakımını destekler ve lifli yapıları sayesinde sindirimi düzenlerler.

Süt ve süt ürünleri tüketimi uzun süre tokluk sağlar ve içeriğinde bulunan kalsiyum minerali sayesinde yağ yakımını tetikler, kas yapımına yardımcı olur.

Özellikle bel çevresindeki yağlanmanın en büyük düşmanlarından biri olan yoğurt, içeriğindeki probiyotik bakteriler ile bağırsakların en iyi dostudur bu sayede sindirim sistemini rahatlatır aynı zamanda kalsiyum içeriği ile vücuttaki fazla yağlar ile savaşır.

Yumurta en kaliteli protein kaynağıdır ve bu özelliğiyle hem uzun süre tokluk hissini yaşatır hem de yağ yakımını sağlayan kasları besler.

Yeşil çay içerdiği antioksidanlar sayesinde yağ yakımını destekler, metabolizma hızını artırmaya yardımcı olur, Şekersiz, limonlu ve kabuk tarçınla tatlandırılmış günlük 2 fincan yeşil çay tüketimi iyi bir destekleyici olarak tavsiyemdir.

Karın yağları, vücuttaki diğer bölgelerdeki yağlanma türlerinden visseral sağlık bakımından farklı olsa da bu bölgedeki yağların yakımı hiç de zor değildir. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek, porsiyon kontrolünüzü sağlamak ve mutlaka egzersizi hayatınıza dahil etmek size düzenli ve kaliteli bir yaşam şekli oluşturma konusunda yeterli olacak ve şikayetlerinizden kurtaracaktır.

Editör: Haber Merkezi