Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemidir. Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Bu risk faktörlerinin bilinmesi önemlidir.

1- Çevresel faktörler: Tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. 2-Genetik Faktörler: Genetik Risk Faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir.

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bundan dolayı “1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkin ve verimli olarak, toplumda davranış değişikliği sağlayabilecek faaliyetlerle değerlendirilmelidir. Hafta boyunca ildeki tüm sağlık kuruluşları ve ilgili kurum ve kuruluşlarca, özellikle meme kanseri taramaları (kendi kendine meme muayenesi eğitimi, mamografi), Rahim Ağzı kanseri taramaları (HPV-DNA ve smear alınması), bağırsak kanser taramaları (gaitada gizli kan testi) konularında eğitime ve uygulamalara odaklanılması gerekmektedir.

Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Bu nedenle ilimizdeki 40 yaş üstü kadınları meme kanseri, 30 yaş üstü kadınları serviks kanseri ve 50 yaş üstü kadın ve erkekleri kolorektal kanser tarama programı için Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’ne davet ediyoruz.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu halkımızın kanser konusundaki farkındalığını arttırmak, erken teşhis için yürütülen tarama programlarından daha fazla yararlanılmasını sağlamak ve kanserden ölüm oranlarını azaltmak için birçok program uygulamaktadır.

Bu kapsamda üreme çağındaki yaş gruplarına yönelik rahim ağzı kanseri tarama programı başlatılmış ve İlimizde 2014 yılı Ağustos ayından itibaren HPV-DNA alımına başlanmıştır. HPV-DNA testinin Smear testine göre erken evrede tespiti daha kolaydır ve testi yaptırdıktan sonra 5 yıl tekrarlamaya gerek yoktur. Bu testin yaklaşık maliyeti 250 TL civarında olup, KETEM ve tüm Aile Hekimliklerinde.ücretsiz.olarak.yapılmaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimiz ihtiyaçlarına yönelik olarak halk eğitimleri ve taramalar gerçekleştirmekteyiz. Erken tanıda yaşam kalitesinin artması maddi manevi kazançlar göz önüne alındığında Kanser eğitimleri ve taramalarına karşı halkımızı daha duyarlı olmaya ve katılım sağlamaya davet ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi