Dr. Gündoğdu, yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün sigarayla mücadeleye dikkati çekmek ve kamuoyu oluşturmak amacıyla 31 Mayıs’ı Dünya Sigarasız Günü olarak kabul ettiğini belirtti.

 Dr. Gündoğdu, halen dünyada yaklaşık 1 milyar 250 milyon insanın sigara içtiğini, önümüzdeki yüzyılda yaklaşık 1 milyar insanın sigara nedeniyle beklenenden erken dönemde hayatını kaybedeceğini tahmin edildiğini kaydetti.

 Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2009 yılındaki anketine göre ülkemiz genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 31,3’ünün her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullandığına vurgu yapan Dr. Gündoğdu, “Sigara yalnız içene değil aynı ortamda bulunan kişilere de zarar verir. Sigaranın her dozu zararlıdır, yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir” ifadelerine yer verdi.

 Sigaranın vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerdiğini anımsatan Dr. Gündoğdu, “Sigara, KOAH ve akciğer kanserinin de içinde olduğu ölüm nedeni olan kırk kadar hastalıkla ilişkilidir. Yıllık ölüm riskini hem kadında, hem erkekte 2 kat artırır” diyerek, sigaranın zararlarına dikkati çekti.

 Sigarayla mücadelede asıl hedefin gençlerin sigaraya başlamasını önlemek olmalısı gerektiğini vurgulayan Dr. Gündoğdu, “Bununla birlikte sigara içenlerin bırakmasını sağlamak, sigarasız sağlıklı alanlar ve yaşamlar oluşturmak çok önemlidir. "Sigarasız sağlıklı günlere” dedi.

Editör: Haber Merkezi