Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ahmet Yener, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aktarırken, öncelikle Sağlık Bakanlığının performansa dayalı çalışma sistemini çok başarılı bulduğunu ve diğer bakanlıkların da bu sistemi uygulaması gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Yener, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, bir bireyin gençliğinden başlayıp evleninceye kadar, evlenip bebek sahibi oluncaya kadar, hamilelik döneminde ve çocuk olduktan sonra gençliğine kadar hayatının her evresinde her alanında hizmet sunduklarını ifade ederek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:  

“Halk sağlığı olarak birçok başarılı hizmetlere imza attık, atmaya da devam ediyoruz. Kısaca yaptığımız birkaç hizmetten bahsedecek olursak;

EVLİLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ

Sağlıklı bireylerin yetişmesi için sağlıklı aileler şart. Aile toplumumuzun temel taşıdır. Biz de halk sağlığı olarak, evlilik öncesi evlilik danışmanlığı hizmetleri sunuyoruz. Bu hizmeti aile sağlığı merkezlerinde ve ana çocuk sağlığı merkezlerimizde veriyoruz. Buralarda evlenmeyi düşünen vatandaşlarımızın gerekli tahlillerini yapıyoruz, anne olmaya uygun mu değil mi araştırmalarını yapıyoruz. Aynı zamanda sağlıklı evliliklerin yapılabilmesi için evlilikle ilgili sosyal çalışmacı, psikolog, doktor arkadaşlarımız eğitimler veriyorlar.

Yine annenin daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi ve bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi adına aile hekimliği merkezlerimizde takiplerimiz sürüyor. Bu vesile ile de bebek yapmayı düşünen ya da hamile olan anne adaylarımıza seslenmek istiyorum; aile hekimlerimize mutlaka başvursunlar, takipleri, tetkikleri yapılsın.”

ANNELER SEZERYANDA ISRARCI OLMASIN

Sezeryan yöntemiyle doğum oranının ülkemizde çok fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Yener: “Yapılan araştırmalara baktığımızda ülkemizde ne yazık ki sezeryanla doğum oranı çok fazla. Biz bu oranı ilimizde yaptığımız çalışmalarla Türkiye ortalamasının altına düşürdük. Ancak hedefimiz dünya ortalamasının altına düşürmek.

Annelere sesleniyorum, sezeryan zorunlu olmadıkça, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için sakıncalıdır. Doktorunuza ısrar etmeyin, kararı doktorunuz versin. Doğal yöntemlerle gerçekleştirilen doğum en sağlıklısı” diye konuştu.

DOĞUM SONRASI TAKİPLER

Anne ve bebeğinin doğum sonrası takiplerinin çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Yener: “Doğum sonrası lohusa takibi ve bebek izlenimleri yapıyoruz. Diğer yandan aşı çalışmaları yapıyoruz. Aşı oranımızda Türkiye ortalamışının üzerinde, oran verecek olursak yüzde 99’larda. Bu konuda aile hekimi ve aile sağlığında çalışan arkadaşlarımız çok güzel çalışmalar yapıyorlar, bu vesile ile de kendilerine teşekkür ediyorum. Zaten mevcut sistem böyle çalışmayı öngörüyor. Çünkü biz Sağlık Bakanlığı olarak performansa dayalı çalışma şeklimiz var. Örneğin bir aile hekimi bir işi eksik yaparsa eksi puan veriliyor ve aldığı maaşa yansıyor. Bu yüzden performansa dayalı çalışma sistemini diğer bakanlıklara da öneriyoruz.

Anne ölümü, bebek ölümü ve aşı oranları vs. ülkelerin gelişmişlik durumunu gösteren standartlardır. Aşı konusunda çok iyiyiz. Aşı önlenebilir hastalıkların önlenmesini birinci sırada yer alan etken. Her aşının ayrı ayrı önemi var. Ailelerimiz bu konuda hassas olsunlar, çocuklarının aşılarını ihmal etmesinler. Bu konuda ile hekimlerimizle ortak hareket edelim.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Halk sağlığı olarak ayrıca koruyucu önemlerin dışında tarama faaliyetlerimiz var.  Her hastalıkta erken teşhis önemli. Erken teşhis koyabilmek için çocukluk çağından itibaren tarama yapıyoruz. Örneğin topuk kanı alıyoruz. Topuk kanıyla, tiroit hastalığı var mı, Fenilketonüri ( bir enzim eksikliği hastalığı) var mı diye bakıyoruz. İşitme tarama testleri yapıyoruz. Erken teşhis konulduğu zaman tedavileri var.

Örneğin, eskiden mahallenin ya da köylerin delisi olurdu. Şimdi bunlar kalmadı. Neden? Çünkü taramaların faydası yüzünden. Çocuk doğduğu zaman gerekli taramalar yapılmıyordu. Erken teşhis, tedavi ve doğru beslenmeyle bunların önüne geçiyoruz” dedi.  

KANSER ERKEN TANI MERKEZİ

Çağımızın hastalığı kanserle mücadelede erken tanı için KETEM’in  önemine vurgu yapan Dr. Yener: “Kısa adı KETEM olan Kanser Erken Tanı Merkezimiz var. Burada belli yaş gruplarında bayanlara ve erkeklere tarama yapıyoruz. Kanserde erken teşhis hem hastanın hayatını kurtarıyor hem de devlete maddi kaybı önlüyor. Çünkü bir kanser hastasının devlete maliyeti ortalama 200 bin TL.  Ve bu hastalık çok zor bir tedavi süreci olan hastalık. Erken teşhis için kanserden korkma, geç kalmaktan kork. Herkesi KETEM’e davet ediyoruz” diye konuştu.

EVDE SAĞLIK HİZMETİ

Evde bakım hizmetinin en hayırlı hizmet olduğunu ancak vatandaşların evde bakım hizmetini 112 acil ile karıştırmamalarını söyleyen Dr. Yener: “Yine en güzel hizmetlerimizden biri de evde sağlık hizmeti. Bizim şuanda yaklaşık 4 bin hastamıza evde sağlık hizmeti veriyoruz. Bizim bir çağrı merkezimiz var. 112’yi arayarak da ulaşabilirler. Ancak insanlar bizi 112 acil ile karıştırmasınlar. Acil hastaya müdahale hizmetimiz yok. Biz planlı hareket ederiz. Kime serum takılacak, kime pansuman yapılacak bunu biz planlarız bu plan dahilinde hareket ederiz. Bu çok hayırlı bir hizmet” dedi.  

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

Akıllı ilca kullanımına dikkat çeken Dr. Yener, akılcı ilaç kullanımının ülkemizin en büyük yaralarından biri olduğunu, bilinçsiz antibiyotik kullanımında dünyada ilk sıralarda yer aldığımızı belirten Dr. Yener, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  

“Öncelikle antibiyotik nedir? Antibiyotik, bakterileri öldüren bir molekül, ilaç. Bilim adamları sürekli antibiyotiği geliştiriyor. Sebebi ise bakterinin antibiyotiğe karşı kendi silahını oluşturması. Antibiyotik doğru kullanılmadığı zaman o bakteriye etki etmiyor. Böyle devam ederse de o bakteriyi öldürecek antibiyotiği bulamayacağız. Ne yazık ki bilinçsiz antibiyotik kullanımı ilimizde de yüksek. Bunlarla ilgili çalışmamız var.

Antibiyotik hastalık için bir ilaçtır ancak yanlış kullanılırsa bir zehirdir. Lütfen aile hekimlerinize ısrar etmeyin, doktorunuz uygun görürse zaten yazar. Şu an bu konuda da çok yol kat ettik. Yüzde 20 oranında bir düşüş var.”

HER ŞEY ELİMİZDE

Hijyen konusundan da bahseden Dr. Yener: “Hijyen konusunda, çalışmalarımız var. Bakanlığımızın sloganı ise “Her şey elimizde.”  Lütfen ellerimizi sık sık yıkayalım. Bu çok önemli. Hele de para en fazla mikrop taşıyıcı. Okullarımızda sürekli eğitim faaliyetlerimiz devam ediyor.

Beyaz bayraklı okullar. 120 okulumuz başvurdu. Bu okullarımız daha temiz ve beslenme dostu okullarımız olacaklar. İnşallah yakın zamanda sonuçlarını alacağız” dedi.  

AİLE HEKİMİ SAYISI ARTIYOR

Hedef 2023 vizyonunda Aile Hekimi sayılarının artacağını bu yönde çalışmaların devam ettiğini, hekim başına düşen kişi sayısı azaldığı zaman hekimlerin daha iyi hizmet vereceklerini söyleyen Dr. Yener: “Her ay aile hekimliği yerleştirmesi var. Hekimleri artık biz atamıyoruz. Hekim kendisi tercih ediyor. Bakanlık bu uygulamanın ilk başlangıcında her hekimin 4 bin hastaya bakmasını öngörüyordu. Şehrimizde ilk olarak 298 hekimle başladı bu sayı şimdi 348 oldu. Yeni yerler açıyoruz. 4 bini aşağı çektik. Yeni yerler yaparak hekim sayısını çoğaltıp, hedef 2 bin 4 yüzlere çekmek. Bu da çok güzel bir gelişme olacak” diye konuştu.  

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ahmet Yener beraberinde Müdür Yardımcıları Dr. M. Abid Başarıcı, Dr. Harun Çetin ve Dr. Ersin Özgül, sohbette bir araya geldikleri Kahramanmaraş Kadın Platformu Başkanı Kibar Özdemir’le de birlikte projeler yürütebileceklerini söylediler.

İlk olarak Kadın Platformu Üyelerini KETEM’e davet eden Dr. Yener, toplumun sağlığı için kadınların hayatın her alanında yer alabilmeleri için kurum olarak yanlarında olduklarını vurguladı. 

Editör: Haber Merkezi