Her 7 çocuktan birinde astım görülüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Esra Karaca Çiftçi,  “Sık sık grip olan ve öksüren, öksürüğü iki haftadan uzun süren, koşunca nefesi sıkışan, kokulara karşı hassas olan çocukların mutlaka astım yönünden alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir. Astım teşhisi, çok önemlidir. Yanlış teşhis, gereksiz ilaç kullanımına neden olabildiği gibi, astımı olan bir çocukta da astım teşhisi atlanarak, sık sık hastalanmaya neden olabilir. Bu nedenle doğru teşhis, çok önemlidir.” diye belirtti.

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esra Karaca Çiftçi, sonbaharın astım hastalığı olan çocuklarda, sıklıkla atağa neden olabilecek bir dönem olduğuna işaret ederek, "Muayene bulguları ve test sonuçlarına göre eğer astımı kontrol altında tutacak bir ilaca başlanacaksa eylül ayı, ideal bir zamandır. Kullanılan ilaçların etkisinin ortaya çıkması, yaklaşık bir hafta sürebilir" ifadelerini kullandı.

Genellikle ilaçların tam olarak etkinlik sağlamasının ise 2 ayı bulabileceğini aktaran Çiftçi, bu nedenle eylülde başlanılacak tedaviyle kışa hazırlıklı şekilde girilebileceğini belirterek, "Gribal enfeksiyonlar, çocuğun bronşlarını daraltır ve krize sokabilir. Bu nedenle yaşanabilecek bir atağı engellemek için grip aşısı yaptırmak gerekir. Astımlı çocukların çocuk alerji uzmanlarınca astım kontrolü açısından değerlendirilmesi gerekir. Astım kontrolü değerlendirilmesinden sonra ilaç kullanıp kullanmayacağı, hangi dozda ve sürede kullanacağının kararı verilmelidir. Grip aşısı, eylülde tüm astımlı çocuklara uygulanmalıdır. Ayrıca, grip aşısı, kreş, anaokulu ve okula giden çocuklara önerilmektedir. Bunların yanında bu aşı, 6 aydan küçük çocuklara, yumurta ve lateks alerjisi olan çocuklara yapılmamalıdır." dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi