Konuyla ilgili açıklamalarda  bulunan Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rabia Hoş, “Çocuğun en çok muhtaç olduğu şey ebeveynler kendisine ayıracağı bol zamandır. Çocuğuna bol zaman ayıran ve bol ilgi gösteren ve bütün kusurlarına rağmen, onu içtenlikle sevdiklerini ve onunla beraber bulunmaktan zevk duyduklarını çocuğa hissettirmelidirler” dedi.

 Hoş, “Çocuğun sosyal gelişiminde birinci derecede aile bireylerinin önemli rolü vardır. Bir aile içinde yetişen çocuk aile kurallarını, toplumsal kralları, toplumda dengeli bir şekilde yaşamak için gerekli olanları, iletişimi, paylaşmayı, sorun çözmeyi v.b. birçok şeyi öğrenir. Tek çocuğun olduğu ailelerde bu görev özellikle anne ve babalar düşer. Çocuğun başka kardeşleri de varsa sosyalleşme sürecinde diğer kardeşiyle kurduğu oyun grubunun da büyük etkisi olacaktır.” diye belirtti.

 Çocuğun sosyal gelişiminde çevrenin de önemli bir rolü vardır diyen Hoş, “Sonuçta herkes gibi çocuklar da bir çevre içinde doğar, büyü ve olgunlaşırlar. Dolayısıyla çocuğun sosyal gelişiminde çevre ile olan irtibatını da sağlamak gerekir. Çocuğu gün için de gezmeye çıkartmak, parka götürmek, diğer çocuklarla oynamasına izin vermek, diğer büyüklerle iletişim kurmasını sağlamak hep önemli hususlardır.” şeklinde konuştu.

 Çocuğu toplumdan soyutlayarak büyütmek onun sosyal gelişimine olumsuz yönde katkı sağladığını belirten Hoş, “ Çocuğun ne kadar çok diğer insanlarla iletişim kurarsa o kadar çok tecrübeye sahip olacak ve hayata daha kolay hazırlanacaktır. Çünkü onun iletişim kurduğu her kişiden öğreneceği bir şeyler olacaktır. Bu da onun sosyal gelişimini tamamlayan konulardır. Aileler belirli şeylere kural getirmeli. Çocuklar sessiz olsun diye yaramazlık yapmasınlar diye televizyonun ve bilgisayarın esiri haline geliyorlar. Haftalık ya da günlük olarak belirli oyun oynama zamanı verilmeli çocuklara. Çocukları doğayla bütünleştirerek bir spor ya da kültürel bir faaliyeti beraber yaparak çocukların sosyalleşmesini sağlayabilirler. “ ifadelerini kullandı.

 

Editör: Haber Merkezi