Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, “ Okul çağındaki çocukların sağlıksız yiyeceklerden uzak durarak günlük olarak her besin grubundan tüketmesi gerekiyor.” dedi.

Okul çağının en önemli öğünü olan kahvaltının asla atlanmaması gerektiğini belirten Erge, “ Çocuğunuz kahvaltı yapmak istemiyorsa, renkli ve özenli bir masa ile ilgisini çekebilirsiniz. Sabah 07.00-08.00 saatleri kahvaltı için uygun bir zaman dilimi olabilir. Kahvaltıda tüm besin elemanlarını çocuğunuza dengeli bir şekilde sunmaya özen göstermelisiniz. Bunun için, yumurta (omlet veya haşlama), beyaz peynir, pekmez/bal, fındık/ceviz/badem (kavrulmamış), ekmek (tam buğday/tam yulaf/tam çavdar) ya da yulaf gevreği içine kuru meyve, süt/taze sıkılmış meyve suyu (çay önerilmez), mevsime uygun lif ve yeşillik (marul, roka, tere, maydanoz, domates, salatalık, biber) 3-4 zeytin gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Bazı sabahlar ev yapımı poğaça veya tost da sunabilirsiniz.” diye konuştu.


 
Dengeli ve sağlıklı bir beslenme şeklinde ana öğünler kadar ara öğünler de önem arz ediyor diyen Erge, “ Ara öğünlerde bisküvi, cips, gofret, şekerleme, hazır meyve suyu, asitli içecekler gibi besinler yerine kuru yemiş (badem, ceviz, fındık, kuru kayısı, incir), ev yapımı poğaça veya meyveli kek, meyve, süt ve ayran tercih edebilirsiniz. Öğlen ve akşam yemeklerinde sebze ve life özen göstermelisiniz; kurubaklagil, salatalar, etli sebze yemekleri, makarna ve bulgur pilavı ve yoğurdu tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun haftada iki gün balık ve kırmızı et tüketmesini sağlamalısınız. Tatlı ihtiyacı için de çocuğunuza evde sütlü tatlılar yapabilirsiniz. Vücudumuz için çok önemli olan su tüketimini de unutmamanız gerekir.” dedi.

Erge, “Kışın günler kısa olduğundan, özellikle iştahsız çocukların çok fazla besin tüketmediğini gözlemliyoruz. Bu gibi durumlarda, çok ısrarcı olmadan çocuğunuzun her şeyden az az tüketmesini sağlayabilirsiniz. Yatma vaktinden 1-2 saat önce yeme-içme olayı bitirilme, çocuğunuzu tok mideyle yatağa göndermemelisiniz. Bu hem reflüye neden olabilir hem de sabah tokluk hissi verebileceğinden kahvaltı isteksizliği geliştirir. Düzenli egzersiz ve uyku, çocuğunuzun iştah durumunu etkileyebilir. Bu nedenle çocuğunuzu her gece 9-10 saat uyutmalı ve mümkünse spor yapmasını sağlamalısınız.” diye belirtti.

Çocuğunuz kahvaltı ve öğle yemeğini okulda yiyecekse, yemek listesini çok dikkatle izlemelisiniz diyen Erge, “Menünün diyetisyen kontrolünde, temiz, sağlıklı ve yaşa uygun besinlerden seçilerek hazırlandığından emin olmalısınız. Gerekirse bu konuda okul yönetimi ile çekinmeden görüşmeli ve eğer varsa çocuğunuzun sağlığına uymayan konuları da bildirmelisiniz.


Bazı okullarda yemek çıkmıyor ve çocuk evden getirmek zorunda kalıyor. Böyle durumlarda, sabah kahvaltısı için çocuğunuzun beslenme çantasına marul, domates, biberle zenginleştirilmiş bir peynirli tost veya peynirli-yumurtalı sandviç, bir meyve veya bir kutu süt ve ceviz-badem koyabilirsiniz. Öğle yemeği için ise; yine meyve veya ayran eşliğinde ekmek arası köfte, balıklı sandviç veya bir kap içinde sulu olmayan sebze yemeği ve yeşilliklerden zengin bir pratik yemek konulabilir.” önerilerinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi