14. Bölge Eczacılar Odası Başkanı B. Murat Aras, beraberinde İbrahim Avşaroğlu ile birlikte, Türkiye’de yaşanan ilaç sıkıntısına dair basın açıklamasında bulundu.

Aras, yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “ Son günlerde ülke gündemini sürekli meşgul eden ilaçların eczanelerde bulunamamasıyla ilgili yerel basından bize ulaşan sorular üzerine, 14.Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası olarak bir açıklama yapmak zarureti oluşmuştur.

Öncelikle Türkiye genelini ayrı tutarak Kahramanmaraş özelinde şu anda böyle bir sıkıntımız yoktur.  Vatandaşlarımız şu ana kadar eczanelerimizden ilaçlarını rahatlıkla almış ve eczanelerimiz her zaman ki gibi kesintisiz sağlık hizmetine devam etmiştir.

Ayrıca üzerine basarak söylemekte fayda vardır ki eczanelerimiz vatandaşlarımızın en çabuk ve rahat ulaştığı ve 24 saat kesintisiz hizmet aldığı sağlık danışmanları ve sağlık hizmetkârlarıdır. Bu yüzden bütün eczacılarımız mesleklerine hiçbir zaman sadece ticari bir faaliyet gözüyle bakmamış, kamu sağlığını, vatandaşa hizmeti hep birinci sırada tutmuş ve bundan sonrada tutmaya devam edecektir. Sadece Türk vatandaşlarına değil ilimizde bulunan 90.000 ‘i aşkın Suriyeli sığınmacıya da eksiksiz sağlık ve ilaç hizmeti sunulmaya devam etmektedir. Devletimizin yaptığı bu büyük hizmet takdire şayandır. Bütün batılı ülkelerin görmemezlikten geldiği ve yalnız bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti Devleti şimdiye kadar nasıl mazlumların sığınağı olmuşsa bundan sonra da aynı şekilde olmaya devam edecektir.

Değerli basın mensupları konumuza tekrar dönersek, Türkiye genelinde baş gösteren bu ilaç sıkıntısının sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir. Çünkü 2005 yılından bu yana neredeyse 575 kez ilaç fiyatları düşmüş, bu hizmeti kesintisiz sürdürmeye devam eden eczanelerimiz pahalıya aldığı ilacı ucuza satmasına rağmen bu hizmeti bugüne kadar aksatmamıştır. Ayrıca bu dönemler içinde uğradığı zararlar ilaç endüstrisi ve üreticisi firmalar tarafından karşılanacağı söz verilmesine rağmen karşılanmamıştır. Şimdi ise Temmuz 2016 kararnamesiyle ilaç fiyatlarında yüzde 10’a yakın bir artışın olacağını ön gören ve zamların Şubat 20 ‘de yürürlüğe gireceğini bilen ilaç sanayi bu tarihe kadar ilaç vermeyerek bu sıkıntıya sebep olmaktadır. Yine bazı ilaç dağıtım kanalları depolarında aynı yolu izlediği konusunda ciddi duyumlar almış bulunmaktayız.

Türkiye’nin geçtiği şu anki zorlu şartlarda vatandaşı en çok ilgilendiren ve hayati öneme sahip olan ilaç konusunda böyle bir suni kriz yaratarak hastalarımızı mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu yüzden TİTCK Ve Sağlık Bakanlığı’mız bu konuda gerekli soruşturmayı hemen başlatmış ve şu an devam etmektedir ve bu en yakın sürede sonuçlanacaktır.

30000’e yakın mensubu bulunan eczacılık ailesi olarak, bu tür ucuz ticari hesaplarla insanlarımıza ilaç ulaşımını engelleyen bazı firmalar bu yaptıklarından bir an önce vazgeçmezlerse, hem bu ilaç firmalarını ve dağıtım kanallarını kamuoyuyla paylaşacağız hem de bizde kendi önlemlerimizi alarak, bu firmaların zamlı fiyatlardan sonra süratle piyasaya sürmeye çalışacağı ilaçlarını almamak adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz."

 

Editör: Haber Merkezi