Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Tolga Topçuoğlu, “Hastalıklı dişler, ağız sağlığını etkilediği gibi insan vücudundaki diğer organların sağlığını da tetikler. Ağız kokusunun temel nedeni dişlerin bakımsızlığından kaynaklanır” dedi.

Dişler sindirim sistemimize yardımcı olan yapılardır diyen Topçuoğlu, “Dişlerimize iyi bakmazsak sadece dişlerimizi değil bir çok organımıza zarar veririz. Mekanik sindirimi sağlayan dişlerin kaybı söz konusu olduğunda aldığımız besinler tam olarak çiğnenmediği için büyük parçalar halinde mideye iner ve sindirimi zorlaşır. Mide problemleri ortaya çıkar. Bu durum ilerleyen dönemlerde de diğer organlarımıza zarar verir. Vücudumuz bir bütündür ve bir dişli bozulunca bu durum diğerlerini de etkiler.” dedi.

Diş çürüklerinin genel sağlık açısından zararı olduğu gibi sosyal açıdan da negatif etkileri olduğunu dile getiren Topçuoğlu, “ Diş çürükleri ilk başta ağız kokusuna neden olur. Kişi sosyal hayatta iletişimde olduğu kişileri ağız kokusuyla rahatsız edebilir. Bu durum iletişimi olumsuz yönde etkiler. Bunun yanında ön bölge dişlerinde çürük olursa bu durumda estetik açıdan çirkin bir görünüm olur. burada hem biz hem de karşımızdaki kişi rahatsız olabilir.” şeklinde konuştu. 

Topçuoğlu, “Ağız ve diş sağlığının özeti ana öğünlerden sonra günde 3 defa dişlerin fırçalanmasıdır. Kişinin ağız ve diş yapısına uygun sertlikte diş fırçası ve buna göre macun kullanımı gerekir.” diye belirtti. 

Editör: Haber Merkezi