Sevgililer, sevgilisi Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (sav) efendimizin dünyaya geldiği ay ve mevlit kandili..

Rebiulevvel Ayı 18 Ekim 2020 tarihinde başlayacak 15 Kasım 2020 tarihinde sona erecek. Hicri takvime göre Muharrem ve Safer'in ardından gelen Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi Mevlid Kandili olarak idrak ediliyor.

Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır?

Müslümanlar, Mevlid Kandili'ni içinde barındıran Rebiülevvel ayını heyecanla bekliyor. Rebiülevvel ayı Müslüman için çok önemlidir. Çünkü Sevgili Peygamberimiz dünyaya bu ay içinde teşrif etti.. Rebiülevvel, Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. "Rebî" kelimesi, Arapça'da "bahar" anlamına gelir. Peki, Rebiülevvel ayı bu sene ne zaman başlıyor derseniz 18 Ekim 19 Ekime başlayan gece ve bugün de birinci günüdür..

Mevlid Kandili 2020 yılında 28 Ekim Çarşamba günü idrak edilecek. Bu kandil yılın son kandili olacak. Bundan sonraki Kandiller 2021 yılında olacaktır.

Evvelki bahar anlamına gelen Rebiülevvel ayı, müslümanlar tarafından heyecanla bekleniyor. İçerisinde Hz. Muhammed (S.A.V.) doğumunu barındıran Rebiülevvel ayı, Hicri Takvim'e göre yılın 3. ayıdır. Peki, 2020 Rebiülevvel ayı ne zaman? Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır? Rebiülevveyl ayında okunması gereken dualar neler?

Bizim Eczacı Nuri Akgüngör abimiz vardı.. Mevlit Kandilinde Peyhamber efendimizin doğrumuna sevinerek, özel yemek yaptırır içinde bir diş kirası olarak çeyrek altın koyar dostlarına ikram ederdi..

Bu ayda yapılacak ibadet : Günah işlemekle olur, kaza namazı kılmakla olur, oruç tutmakla olur, kısaca Sevgili Peygamberimiz doğduğu için sevinerek dostlara ikram da bulunarak olur..

En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.

Dua edilmeli, Sevgili Peygamberimiz doğdu için sevincimizi dostlara ikramda bulunarak göstermemiz gerekir..

Rebiülevvel ayı

İki rekat sünnet: İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir.

Beş vakit namazı kıldığımız söylenemez: o halde bol bol kaza namazı kılalım dua edelim..

Dünyanın ve ülkemizin korana Virüs den kurtulması, Azerbaycan ordusunun galip gelmesi, Irak ve Suriye deki terör örgütlerinin kökünü kazımak için sürekli dua edelim..

Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi mevlit kandili..

Her yıl mevlit okutuluyordu.. Korona Virüs sebebi ile bu yıl mevlit yayını belki sadece tv lerden olacaktır..

Ama bu geceyi ibadetle geçirmemiz mümkün..

Sevgili okurlarım: İki rekat namaz kılınır: Bu namazın hususiyteti şöyledir. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır.

Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir.

Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

Hiçbir şey okumasını bilmiyorsanız bile: Sevgili peygamberimiz dünyaya teşrife ettiği için sevinin, ailenize, dostlarınıza bir ikramda bulunun yani sevincinizi gösterin, beş vakit namazı kaza eden, bu bile yeterlidir..

Rebiülevvel ayınız mübarek olsun

Allah bizleri Mevlit Kandiline yetiştirsin inşallah..

İyi günler