Kahramanmaraş eski milletvekili Ökkeş Şendiller, HDP Eşbaşkanları ile milletvekillerinin tutuklanmalarını değerlendirerek; “Bana göre eğer Meclis ya da Yargı, bugünkü olanları yapmamış olsa, o zaman Meclis’in bir manası kalmaz. TBMM, hükümet, devlet, vatandaşa dönüp ne diyecek o zaman: Yani (biz dokunulmazlıkları kaldırdık ama laf olsun diye kaldırdık) bunu mu diyecek? Alınan kararlara can-ı gönülden katılıyoruz. Ve bunun eksiksiz terör konusunda, ülkenin, vatandaşların güvenliği bakımından atılması gereken her türlü adımın, kim ne derse desin yerine getirilmesi gerekir. Bunun da millet olarak arkasında olmamız lazım.” dedi.



“GÜVENLİK KONSEPTİ GEÇ BİLE KALDI”
“Bombalı araçlarla ve canlı bombalarla gerçekleştirilen saldırılara karşı "vur emri" verilmesi ve operasyon bölgesinde, sokağa çıkma yasağının olduğu yerlerde, Irak ve Suriye hattında şüpheli görülen araç veya kişilerin, gerektiğinde eylem yapamadan vurularak etkisiz hale getirilecek olması” ile gündeme gelen yeni güvenlik konseptinin geç kalmış bir karar olduğu yorumunda bulunan

Şendiller, Kanal Maraş’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Terör örgütlerinin Türkiye’de güvenlik güçlerine yönelik saldırılarının nasıl olduğunu biliyoruz. Bu Amerika’da da, batıda da, demokrasi havarisi kesilen diğer ülkelerde de bu zaten var. Yani; polis ya da güvenlik güçleri (elini kaldır) dediği zaman kaldırmayanı alnını ortasından vuruyorlar. Şimdi burada şu mesele. Bildiğiniz gibi son zamanlarda özellikle bombalı araçlarla çok ciddi manada kayıp veriyoruz. Çok tezgâhlı şeyler oluyor. Güvenlik konseptinin yayınlanmış olması, yapılması gereken bir şeydi zaten, yapıldı. Türkiye, gerek içte, gerekse de dışta şu anda tamamıyle terörle karşı karşıya kalmış ve savaş halinde olan bir ülkeyiz biz. Vatan evlatları şehit düşerken yürekler yanıyor. Anaların gözyaşı sel olmayı bırak artık, korkunç bir şey yaşıyoruz. Bu memleketin çocukları, vatan evlatları bunu hak etmiyorlar. Onun için de elbette ki hürriyetten yanayız, demokrasiden yanayız, özgürlüklerden yanayız, eyvallah. Ama güvenliğimiz her şeyin önündedir. Biz şunu tartışmıyoruz: Önce özgürlük mü, güvenlik mi? Güvenlik olmadan özgürlüğü yaşatamazsınız, işte yaşayamıyorsunuz. Güneydoğu’da olan ve orada yaşayan vatandaşlarımızın sıkıntılarını hep beraber görüyoruz. Bu bakımdan bana göre bu kararın alınmış olmasını terörle mücadelede atılmış çok önemli bir adım olarak görüyorum.”



HDP’Lİ VEKİLLERİN TUTUKLANMASI
“Şimdi bunu tartışmaya bile değer bulmam. Şundan dolayı bulmam. TBMM’deki milletvekillerinin tümü ile ilgili, haklarında fezleke hazırlanmış olanların yargılanmasına yönelik olarak dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde bir karar alınmış. TBMM tarafından alınmış bir kararın uygulamaya konmuş olmasını tartışmaya bile değer bulmam ben. Ki bunları davet etti savcılık, ifade için. Hepsini davet etti. Sayın Kılıçdaroğlu da, sayın Bahçeli de, çokları da gittiler ifade için. Yani milletvekili olmanız sizin, dokunulmazlığınız her şeyin karşısında korumaz sizi. Eğer suç işlemişseniz gideceksiniz. Madem ki meclis dokunulmazlıkları kaldırmış, gidip ifadenizi vereceksiniz. Bunlar, çağrıldıkları halde ifadeye gitmedikleri için böyle oldu. Ayrıca şu var; arabasında teröristleri taşıyan, silahlarını götüren, evlerinde teröristleri barındıran, onların cenazelerine, taziyelerine hatta onlarla ilgili mezarlıklar yapıp, anıtlar yapılması hiçbir milletvekiline ve hiçbir insana böyle bir hak tanımaz. Böyle bir hakkı yok kimsenin. Bunlar da al alta konulduğu zaman zaten dokunulmazlıklar kaldırıldı. Bana göre eğer Meclis ya da Yargı, bugünkü olanları yapmamış olsa, o zaman Meclis’in bir manası kalmaz. TBMM, hükümet, devlet, vatandaşa dönüp ne diyecek o zaman: Yani (biz dokunulmazlıkları kaldırdık ama laf olsun diye kaldırdık) bunu mu diyecek? Alınan kararlara can-ı gönülden katılıyoruz. Ve bunun eksiksiz terör konusunda, ülkenin, vatandaşların güvenliği bakımından atılması gereken her türlü adımın, kim ne derse desin yerine getirilmesi gerekir. Bunun da millet olarak arkasında olmamız lazım.”

30 YILLIK BİR EMEK VE BELGELERLE HAZIRLANDI
"Kanlı Oyun" isimli kitabının imza gününde, Maraş Olayları’nın tüm çıplaklığını ve perde arkasını belgeleriyle yazdığını ifade eden Ökkeş Şendiller, şunları söyledi: "Maraş olayları siyahın beyaz gösterildiği gibi tam tersi bir kamuoyu oluşturuldu bu zamana kadar. Onun için de sanki Kahramanmaraş bu işin müsebbibi, sorumlusu gibi takdim edildi. Oysa 30 yıllık bir emekle hazırlanmış, belgelere dayalı bu kitapla beraber Maraş olaylarının 6 sol örgüt tarafından organize edildiği, bu örgütlerin olaylardan dolayı idam cezasına mahkûm edildiği, 91 infazıyla çıktıklarını, yani içinde tamamen belgeye dayalı, Maraş olaylarının gerçekten bir Alevi-Sünni meselesi olmadığına dair tamamıyla mahkeme kararları ve belgelere dayalı, belgesel bir kitap bu.” (EDEAJANS)
Editör: Haber Merkezi