Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisini ziyaret eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, kalkınma ajanslarının bölgeler arası gelişmişlik farklarını önemli ölçüde azalttığını söyledi.

Bölgeler arasındaki gelişme düzeyinin farkı, dünyada kıtalar, ülkeler; aynı ülkede bölgeler-yöreler ve bir kentin semtleri arasında açığa çıkabildiğini ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Bu noktada Kalkınma Ajanslarıdevreye giriyor. Eğer siz iyi organize olursanız, bölgeler arasındaki dengesizlikleri en aza indirebilirsiniz. Bölgesel planlama, bir bölgenin ekonomik, sosyal ve fiziki yönden koordine edilmesi demektir. Bir mekânın en rasyonel biçimde düzenlenmesi ve bu düzenin gerektiği şekilde donatılmasıdır. Bunun için de, devletin elinde bulunan sulama, enerji kaynakları, ulaşım, krediler, konut yatırımları, organize sanayi teşvikleri gibi tüm araçları en iyişekilde kullanmak gerekmektedir. İnsan faktörü, verimlilik, kaynakların etkin kullanılması ile en azından fakirlikle mücadele edebilir, gelişmişlik farkınıen aza indirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Kalkınma ajanslarının sadece mali destek çağrısına çıkan, finansman sağlayan kurum olarak görülmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Nevzat Pakdil, “Kalkınma Ajanslarımız kısa ve uzun vadede şehirlerimize önemli kazanım sağladı. Turizmden spora, sanayiden ticarete kadar verilen destekler, insanlarımızın yüzünü güldürmektedir. Kalkınma ajanları aynı zamanda insanların algısını da değiştirdi. Proje ve ortaklık kültürünün yanı sıra yatırımda kendisini değil, bölgeyi düşünenlerin ortaya çıkmasını sağladı. Bir ülkenin girişimcileri ne kadar cesursa, ne kadar kendilerini geleceğe hazırlayabiliyorlarsa, kalkınmanız o kadar hızlı olur" ifadelerini kullandı.

“İNSANIMIZIN GİRİŞİMCİ RUHUNU HAREKETE GEÇİRMEYE YARDIMCI OLACAĞIZ”

Türk halkının girişimci bir ruha sahip olduğunu, bunun tarihi alt yapısı olduğunu belirten Pakdil, “Kalkınma ajanslarımızdan beklenen, iç dinamiklere dayalı olarak kalkınmayı gerçekleştirmek, yerel kesimler arasında işbirliği ağlarını güçlendirmek, kuruldukları bölgenin ulusal ve küresel çapta rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamaktır. Esasen kalkınma ajanslarının etken olduğu, yeni bölgesel gelişme yaklaşımının felsefesi; insanımızın içindeki cevhere güvenmek ve ondan beslenen bir dinamizmle kalkınmayı hamlesini yakalayabilmektir. Bize düşen görev de budur. Günümüzde devletler düzenleyici görevler görmektedir. Özel sektörün önünün açılması gerekmektedir” dedi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatör Ertuğrul Kazancı da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kazancı, "Hatay ilinden 50, Kahramanmaraş ilinden 52 ve Osmaniye ilinden 12 olmak üzere toplamda TR63 bölgesinden 114 proje başarılı bulunmuşolup ve bu projeler için 28.191.945,96 TL'lik kaynak sağlanacaktır. Başvuru sahiplerinin katacağı en az yüzde 50 oranındaki eş-finansman ile birlikte Bölgemizde toplam 57.191.945,96 TL'lik kaynak harekete geçirilmişolacaktır" dedi.

Editör: Haber Merkezi