Kahramanmaraş’ta yapılan imar, yıkım çalışmaları ve yanlış restorasyon planları neticesinde eski Maraş’a dair mirasın tek tek yok edildiği tartışmaları devam ederken, 1950 yılında inşa edilen ve bugün Kahramanmaraş Ziraat Bankası Şubesi olarak kullanılan tarihi binanın da yıkılacağı haberleri gündeme bomba gibi düştü.

KARARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ YERİNDE OLACAKTIR

Yeni bir yanlışa imza atılmaması adına konuyu Meclis gündemine taşıyarak kamuoyunun bilgilendirilmesi talebinde bulunan CHP’nin çalışkan ismi Ali Öztunç, “1950 yılında yapılan şimdiki Ziraat Bankası Kahramanmaraş Şubesinin bulunduğu tarihi binanın yıkılıp yerine bina yapılacağı kentte dillendirilmektedir. Şehrimizin tarihi kimliği olan Kahramanmaraş ile özdeşleşmiş bu tür yapılar restore edilse de Tarihi Belediye Binası ve Uzunoluk Hamamı gibi birçok yapı yıkımlarla tarihten silinmiştir. Kahramanmaraş’ın hafızası konumunda olan bu tür yapıları şehrin ihtiyacına göre yıkmak yerine kültür mirası niteliğindeki bu binalar koruma altına alınmalıdır. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünün bu tarihi binayı yıkıp, yerine yeni bir banka binası hayata geçirme projesini, bu şehrin kültürüne katkı için bir defa daha gözden geçirmeleri yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Öztunç, mevcut duruma istinaden şu sorulara yanıt aradı:

1950 yılında yapılmış ve Kahramanmaraş ile özdeşleşmiş Ziraat Bankası Kahramanmaraş Şubesinin yıkılacağı ve yerine yeni bir bina yapılacağı doğru mudur?

Cumhuriyetimizin tarihi binalarından ve Kahramanmaraş’ımızın simgesi haline gelmiş olan Ziraat Bankası binasının yıkılma gerekçesi nedir?

Bakanlığınıza bağlı Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün, sivil toplum kuruluşları ve Kahramanmaraş halkının yıkımını istemediği bu binayı yıkmayarak, Kahramanmaraş’ın kültürüne katkı sunmak yönünde müze veya kültürel amaçlı kullanılması gibi bir düşüncesi olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi