Yangın nedenleri etkin olarak soruşturulmuyor

2020 yılında çıkan 197 adet yangının 181’i Ağustos ayının ilk 18 gününde çıktığını belirten Ali Öztunç, orman yangınlarının sebeplerinin etkin bir şekilde soruşturulmadığını, resmi verilerde bir çok orman yangınının fail meçhul olarak işaretlendiğini, bu nedenle söz konusu alanların imara açma ya da orman vasfını değiştirme amaçlı olarak kasten yakıldığı şüphesinin güçlendiğini dikkat çekti.

Yanan Alanlar Yeniden Ormanlaştırılmalıdır

İklim kriziyle mücadele kapsamında korunması ve daha da artırılması gereken ormanlık alanlara sahip çıkılmadığını dile getiren Ali Öztunç, “Anayasa gereğince yanan ormanlık alanların tekrar ormanlaştırılması gerekiyor. Bu alanlarda tarım ve hayvancılık yapılması, zamanaşımı ile mülk edinilmesi yasaktır. Ancak, AKP İktidarı Anayasayı açıkça ihlal ediyor, ormanlık alanları taş ocağı, termik santral, HES vb. proje sahiplerine peşkeş çekiyor, yanan ormanları imara açarak betonlaştırıyor” yorumunda bulundu.

AKP İktidarı, Yanan Alanları İmara Açarak Orman Yangınlarına Teşvik Ediyor

Öztunç, “Son günlerde orman yangınlarında ciddi artış olduğu. Yanan yerlerin kıyı şeridinde, sahillerde olması tesadüf değil. Anlaşılan o ki, yeni imar alanları açmak, yeni oteller yapmak istiyorlar. AKP İktidarı ormanları denetlemeyerek, çıkan yangınları ihmal sonucu ya da faili meçhul olarak tanımlayarak, bu alanları imara açarak; ormanların daha da çok yakılmasının siyaseten önünü açıyor, tabiri caizse teşvik ediyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi