Büyükşehir yasasıyla beraber büyükşehirler statüsüne alınan Kahramanmaraş’ta vatandaşlar bekledikleri karşılığı alamadığını belirten Öztunç, Düzbağ, Ilıca ve Narlı adında üç yeni ilçe kurulmasını içeren Kanun Teklifi sundu.

Kanun teklifi ve gerekçeleri aynen şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Kahramanmaraş İlinde Düzbağ, Ilıca ve Narlı adıyla üç ilçe kurulmasına ilişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim.

                                                                                                         Ali ÖZTUNÇ

                                                                                                 Kahramanmaraş Milletvekili

                                                                                                  İçişleri Komisyonu Üyesi

  GENEL GEREKÇE

Büyükşehir yasası, maalesef, Türkiye'de pek çok belediyede hizmetinin aksamasına neden olmuştur. Belde belediyeleri kapanmadan önce özellikle merkeze uzak beldeler belediye hizmetlerini yaparken, bugün merkeze uzak bu beldelere hizmet yeterince gitmemektedir. Kahramanmaraş'ın bir uçtan diğer uca 200 kilometre civarı bir mesafe olduğu göz önüne alındığında büyükşehir belediyesinin bu ücra, uçtaki, sınırdaki köylere, eski belde olan şimdiki mahallelere hizmet etme olanağı kalmamıştır. Bu nedenle hizmetin paylaşılması ve daha çabuk vatandaşa ulaşması açısından yeni ilçelere ihtiyaç duyulmaktadır.

İlçe yapılması istenilen mahallelerimizden narı mahallesi, Gaziantep - Kahramanmaraş ve Pazarcık yol ayrımında olması itibariyle, ilçe yapılması durumunda gelişmeye müsait konumu ile ilin gelişimine ve ekonomisine katkı sunacaktır. Ilıca mahallemiz ise termal ve doğa turizmi açısından yoğun ilgi görürken mahallenin nüfusu belli dönemlerde 10 kat artış göstermektedir. Ilıca mahallemizin ilçe olması, ılıca mahallemizi sağlık turizmi açısından cazibe merkezine dönüştürecektir. Düzbağ (helete) mahallesinde çifçilik, tarım ve hayvancılık önemli geçim aracıdır. Düzbağ’ın ilçe olması, tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesine ve çevre illerin gıda ihtiyacını karşılamak açısından önemli bir merkez haline dönüşmesine yolaçacaktır. Söz konusu mahallelerin ilçe olması ile birlikte bağlı bulunan mahallelere hizmet daha kolay ulaşacak ve mahallelerin ekonomik sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunacaktır.

Tüm bu nedenlerden dolayı Anayasanın 126. Maddesi kapsamında; “Türkiye merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre, illere, illerinde diğer kademeli bölümlere ayrılır.” hükmüne istinaden Kahramanmaraş ili, Düzbağ Mahallesi, Ilıca Mahallesi ve Narlı Mahallesinin ilçe olması öngörülmüş ve Kahramanmaraş iline bağlı Düzbağ, Ilıca ve Narı adıyla üç ilçe kurulması için kanun teklifi hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Ekonomik, sosyal ve kültürel gelişim açısından ilçe olmalarında büyük yaralar sağlayacak olan Kahramanmaraş Düzbağ Mahallesi, Ilıca Mahallesi ve Narlı Mahallesi’nin ilçe olması öngörülmekte, bu ilçelere bağlanacak mahalleler ekli (1), (2),(3) sayılı listelerde gösterilmektedir.

MADDE 2- Merkezi idare tarafından ilçelerin kuruluşu ile ilgili oluşturulacak teşkilata ait kadroları ihdas etmeye Cumhurbaşkanı yetkilendirilmektedir.

Geçici Madde 1- İdare kurulu oluşuncaya kadar geçecek süre iççinde yetkili olacak idare kurulları belirtilmektedir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4 – Yürütme maddesidir.

Editör: Haber Merkezi