Kahramanmaraş için 7 Haziran seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Milletvekili Adayı olan Emre Kazancı, partisinin iki dönem üst üste hüsrana uğramasını; “Kahramanmaraş’ta siyasetçilik oynuyoruz” ifadeleriyle değerlendirdi.

7 Haziran seçimlerinde CHP’den Kahramanmaraş Milletvekili Adayı olan Emre Kazancı, hem 7 Haziran hem de 1 Kasım seçimlerinde partisinin Kahramanmaraş’tan milletvekili çıkaramamasını değerlendirerek; “Kahramanmaraş'ta Cumhuriyet Halk Partisi, halka inmeli. CHP, vatandaşla bir bütün olmalıdır. Örgüt dediğiniz şey sadece ilçe binalarında, il binasında oturup yönetimlerin birbirleri ile tartışacağı, birbirleri ile siyasetçilik oynayacağı şeyler değildir. Bunu özelikle söylüyorum: Biz, Kahramanmaraş'ta kısmen siyasetçilik oynuyoruz. Artık biz siyasetçilik oynamayı bırakalım, gerçekten siyaset yapalım! Siyaset yapmak için de önce halka inmek gerekiyor. Seçmen bazında biz kendimizi ikna ettiğimizde; Kahramanmaraş'ta ben bu potansiyeli her zaman görüyorum. Dün vardı; bugün de olur. Olmaması için hiç bir sebep yoktur. Yeter ki biz vatandaşa gidelim. Kendimizi anlatalım” dedi.

Türkiye'de ve Kahramanmaraş’ta halkın, sosyal demokrat partilere sıcak bakmadığı ve oy vermediği yönünde bir görüş hâkim olduğunu dile getiren Kazancı, şöyle konuştu: “Ben bunun tamamen yanlış olduğunu düşünüyorum. Geçmişe dönüp bakarsanız, çok eski değil; bundan 25 veya 30 yıl önce Kahramanmaraş, Cumhuriyet Halk Partisini birinci parti olarak çıkarmıştı.

Onu da geçelim. 1999 yılarında, nur içinde yatsın, rahmetli Ecevit'in döneminde, Cumhuriyet Halk Partisi baraj altında kalmış; buna rağmen seçim kazanacak, vekil çıkaracak oyu almış. Kendisine yakın Demokratik Sol Parti de aynı oyu almıştır. Yani Kahramanmaraş'ta 1999 yılında aldığımız oy, bundan 16 yıl önce aldığımız oy, 70 bin civarındayken; toplamda bugünde gelmiş oyumuz, 60 bine. Burada, bu potansiyel olduğu içinde başarıdan hiç kimse söz etmesin. 60 bin oy, asla bizim için başarı değildir. Önemli olan Kahramanmaraş'ta en az iki veya daha fazla sayıda Milletvekili çıkaracak sayıya ulaşmaktır. Bunun yolu seçmene, halka inmekten geçer. Benim olup olmamam önemli değil! Olacak örgüt başındaki arkadaşlarımızın, temel siyasi görüşlerinin bu olması lazımdır. Siyaset, seçmenle yapılır; Halkla yapılır. Halka rağmen seçmene rağmen karşı yapılacak hiçbir siyaset, hiçbir zaman başarı göstermez.”
 
KAZANCI: GÖREVE HAZIRIZ!
Geçtiğimiz dönem mevcut CHP Kahramanmaraş İl Başkanı’nın karşısına aday olarak çıkan ve 1 oyla seçimi kaybeden Emre Kazancı, “ Bu dönem yine aday olacak mısınız?” sorusuna, şu cevabı verdi: “Ben, üç nesildir Cumhuriyet Halk Partisi’ne hizmet etmiş bir ailenin çocuğuyum. Bu da benim taşıdığım en büyük onurdur. Allah izin verirse çocuklarıma da aynı onuru, aynı mirası bırakacağım. Siyaseti seviyorum; çünkü bize göre siyaset, halka hizmet görevi sanatı. Halka hizmet etmenin en önemli merci siyaset. Bu yüzden siyaseti seviyorum. Siyaseti sevmek illa il veya ilçe başkanı olmak; o pozisyonda hizmet etmek değildir. Biz partinin bir neferiyiz. Her şartta Cumhuriyet Halk Partiliyiz. Nerede, nasıl görev düşerse de göreve hazırız kaçmayız. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüzüğü gereği Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday olunmaz; Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday gösterilir. Tüzük gereği bir yere aday olacak kişi üye ve delegelerin yüzde 10'unun aday göstermesiyle aday olabilir. Pazar günü itibari ile ilçe kongrelerini tamamladık. İlçe Başkanı ve üye delege arkadaşlarımızla, ekibimizle görüşüyoruz.  Çünkü siyaset bir ekip işidir. Ben de kendimi ekibin bir parçası olarak görüyorum.  Takım oyuncusuyum, ben kendimi öyle addediyorum. Bana derlerse ki ‘Emre Bey, sen yoğruldun artık yedek kulübesinde otur’ ben de orada otururum. ‘Çık sahaya, top oyana’ derlerse; çıkarım.”



“SİYASET ÇOK GENİŞ BİR KAVRAM”
Şu an çevresindeki arkadaşlarıyla adaylık için değerlendirmeler yaptığını kaydeden Kazancı, siyasetin çok geniş bir kavram olduğunu ifade ederek; şu ifadelere yer verdi: “İlçe başkanlığı seçimlerinde zaten birçok ilçede aday çıkmadı. Sadece merkez iki ilçede aday çıktı. Onikişubat ilçemizde, mevcut ilçe başkanı kazandı. Dulkadiroğlu ilçemizde ise mevut başkan ve yönetimin desteklediği kişi seçildi. Baktığımız zaman 7 Haziran’dan önceki tablo; Kahramanmaraş’ta Cumhuriyet Halk Partisi’nde devam ediyor. Öyle görünüyor. Bizim şunu bir kere kabul etmemiz lazım! Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş'ta Özelikle cumhuriyet tarihi boyunca hiç bir zaman üst üste milletvekili çıkarmadığı dönem olmamıştı. Bu dönem bu mevcut yönetimlerle beraber hem 7 Haziranda hem de 1 Kasım’da oyumuzu her ne kadar attırdıksa da Milletvekili çıkarmayı başaramadık. Artık burada başarıdan; rakam oyunlarıyla, kelime oyunlarıyla bunu başarıyormuş gibi göstermenin hiç kimseye faydası yoktur. Şunu kabul etmemiz lazım: Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri maalesef bu iki dönem de seçimleri başarı ile götürmedi. Dönem dönem arkadaşlar şöyle bir tabloya girdiler. Bana göre öyle büyük sıkıntı oradaydı. 7 Haziran seçimlerinde malum ben de Milletvekili adayı olmuştum ve berber ön seçime girdiğimiz, 23 tane bir birinden değerli kıymetli arkadaşlarımızla birlikte ön seçime girmiş; oradan da 6 tane arkadaşımız listeye girdi. Ancak genel merkezin de gönderdiği kontenjan adayı ile birlikte hizmet etmeye çalıştık. Burada 7 Haziran seçimlerinden sonra yapılan çeşitli yanlışlıklardan dolayı 1 Kasım’da erken seçim kararı alındı.”

BAŞARISIZLIK, ADAYLARA MAL EDİLDİ!
Cumhuriyet Halk Partisi’nin geçtiğimiz iki milletvekili seçimlerinde de Kahramanmaraş’taki başarısızlığını, adaylara mal etmeye çalışanların olduğunu belirten Kazancı, “Burada milletvekili çıkartamamasın sebebi sadece adaylarmış gibi örgütün hiç bir suçu yokmuş gibi sadece adaylar değiştirildi. Örgüt, yerinde kaldı. Maalesef gördük ki tek suç 7 Haziran’daki Milletvekili adaylarının değilmiş. Başarısızlık varsa ortada; bu başarısızlık, hepimizin başarısızlığı! Adayların da ilçe yönetimlerinin de ilçe başkanları, il yönetimi, il başkanı dâhil bir başarısızlık vardır. Bana göre bu başarısızlığın bedeli de bir şekilde ödenmelidir. Üzüldüğüm taraf şu: Gönlüm istiyordu ki bu kadar kötü dönem geçen özelikle Kahramanmaraş Cumhuriyet Halk Partisi örgütü, bu İlçe kongrelerinde ve il kongresinde keşke adaylı bir kongreye girmeseydik. Daha bir birimizi yıpratmasaydık. Kırmasaydık. Herkesin üzerinde anlaşacağı, herkesin mutabık kalacağı bir yönetim tarzı ile ilçe başkanları, ilçe yönetimleri ve il yönetimlerini oluştursaydık; ama maalesef ilçe kongrelerinde bunu kaçırdık. Umarım İl Kongresinde böyle bir tablo oluşur. Partinin önünde gelen insanları, partinin bir adım daha ileriye gitmesini yürekten isteyen cumhuriyet Halk Partililer, buna bir ön ayak olurlar. İl başkanı, il yönetimlerini ve tüm ilçeleri kapsayacak bütün Cumhuriyet Halk Partileri kapsayacak bir yönetim oluşmasını istiyoruz. Bir İl Başkanının şemsiyesi altında, hepimiz de bütün CHP'liler de bu işe elimizden gelen desteği veririz. Kahramanmaraş'ta Cumhuriyet Halk Partisini, hak ettiği yere getirmek için eski günlerine döndürmek için elimizden gelen her şeyi yaparız. Bu da benim en büyük temennim. İnşallah olur” şeklinde konuştu.

“CHP, MARAŞ ÖRGÜTÜNDE DEMOKRASİ SAĞLANMIYOR”
CHP’nin son iki seçimde Kahramanmaraş’ta yaşadığı başarısızlığı değerlendiren Kazancı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kahramanmaraş örgütünde demokrasi sağlanmadığını öne sürerek şunları söyledi: “Beni tanıyanlar çok iyi biliyor ki; kafasının arkasında çok şey geçiren bir insan değilim. Öyle bir siyasetçi değilim, olmadım. Belki de bu yüzden başarılı olamıyorum. Düşündüğümü, düşündüğüm gibi söylüyorum. Yine söyleyeceğim. Bir kere şu gerçek: Cumhuriyet Halk Partisi, Kahramanmaraş örgütünde maalesef demokrasi sağlanmıyor. Sağlıklı işlemiyor. İnsanlar; ilçe başkanları, ilçe başkan adayları, yönetimler, il başkanı, il başkan adayları kendileri seçecekleri delegeleri özelikle altını çizerek belirtiyorum. Kendilerini kongrede seçecek delegeleri seçimle değil odalarında, evlerinde, bürolarında yazıyorlar. Yani kendi seçtikleri delege ile kongreye gelip kendileri seçiliyor. Yani burada ciddi anlamda demokrasi, travmaya uğruyor.” Aldığı bilgiler neticesinde mevcut CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül'ün aday olacağının sinyallerini verdiğini aktaran Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görevden kaçmayacağını söylemiş. Ben, Cumhuriyet Halk Partisi’nin delegesine her zaman inandım, güvendim. Bir önceki kongre, 11 ilçenin katıldığı bir kongreydi. 11 ilçenin, 10'u karşımızdaydı. 7 Belediye başkanımızın, 6’sı karşımızdaydı. İl yönetimi, Milletvekili ve Genel Merkez karşımızdaydı. Buna rağmen biz, 1 oyla seçimi kaybettik. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi delegesi, birileri yazdı diye onların yönlendirmesi doğrultusunda oy kullanmayacaktır; gereğini yapacaktır. Ona inanıyorum; ama umarım değişlikten yana oluruz. Yenilenmek, her zaman iyidir; çünkü mevcut yönetimler, mevcut başkanlarımız çok yoğruldu. Bu, bir bayrak yarışıdır. Bıraksınlar bayrağı daha iyi yapabilecek genç bir arkadaşa; onlar bu bayrağı daha ileriye götürecektir. Günü geldiği zaman onlar da zaten aynısını yapacaktır.”

“ARTIK CHP’NİN ŞAHLANMASI LAZIM!”
Cumhuriyet Halk Partisi’nde, ilçe kongrelerinin bittiğini akabinde; 26 Aralık’ta il kongresinin yapılacağını ve bunun bitiminde de Genel Merkez Kurultayı’nın gerçekleşeceğini bildiren Kazancı, artık CHP’nin şahlanması gerektiğini belirterek sözlerine şunları ekledi: “Artık Cumhuriyet Halk Partisi örgütümüzün, ayağa kalkması bir şahlanması lazım. Dolayısıyla geçen başkan seçiminden ziyade örgütleri tekrar ayağa kaldıracak şaha kaldıracak Cumhuriyet Halk Partisi’ne iktidar yolunu açacak yapılanmayı gerçekleştirecek bir seçim olmalıdır. Sadece bunun, genel başkan değişimi ile olacağına inanmıyorum. Öncelikle bir yapının değişmesi gerekiyor. Umarım seçilecek olan Genel Başkanımızda benim gibi düşünür; bu yapının tamamen değişmesi için bir çalışma yapar. Çünkü Sayın Kılıçdaroğlu, bir açıklamasında; örgüt yapılmasında da üye yapılanmasında da sağlıklı bir güncelleme yapılması gerektiğini söylemişti. Bu konuda kendisi ile aynı fikirdeyim. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi’ni tekrar hak ettiği yere, iktidara taşıyacak heyecanı getirecek, örgüt yapılmasını ve genel merkez yapılmasını İnşallah bu kurultayda yaşayacağız.”
Editör: Haber Merkezi