Kaynak, Kahramanmaraş Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen Birlik Buluşması programında yaptığı konuşmada, Başbakan Binali Yıldırım'ın 15 Temmuz darbe girişiminde gösterdiği duruşa değindi.

Birlik Buluşması'nda "Gazi bir Başbakan" olduğunu belirten Kaynak, "Bildiğiniz gibi 15 Temmuz'da ülkemizin yaşadığı hain darbe girişimine karşı hemen Ankara'ya intikal etmek ve hemen duruma vaziyet etmek için yola çıkan Başbakanımızın araçlarına, konvoyuna maalesef bir silahlı saldırı oldu. Sayın Başbakanımız asla fütur etmeden, geri adım atmadan, bulunduğu yerden büyük bir dirayetle, serin kanlılıkla ve cesaretle 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde büyük bir rol oynadı. Konvoyu kurşunlanmış, yolu kesilmeye çalışılmış, o hengameden Allah'a hamd olsun milletimize bağışlamış Rabbim, ülkesini selamete çıkarmış." diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminde gazi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otelin, milletin parasıyla alınan savaş uçakları, helikopterler, yine milletin, devletin tehditleri bertaraf etmek için eğittiği SAT komandoları tarafından basıldığını hatırlatan Kaynak, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız, orada kendisine bir Yunan adasına gitme teklif edildiğinde 'Cumhur neredeyse Cumhurbaşkanı orada olur.' diyerek uçağına atladığı gibi İstanbul'a geçti. 15 Temmuz bu milletin bir kez daha kahramanlık destanı yazmasına şahit olurken, iki büyük liderin Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın ve Başbakanımız Yıldırım'ın gazilik şerefine ermesine de şahitlik etti. Bizim liderlerimiz, milletinin çizdiği istikamette asla tereddüt etmeden, geri adım atmadan milletin istiklalinin, istikbalinin sigortasıdır."

ZENGİN ÜLKELER MÜLTECİLERDEN KAÇIYOR

Kahramanmaraş'ın 90 bin Suriyeli muhacire ev sahipliği, ensarlık yaptığını, Türkiye'de de 3 milyona yakın sığınmacının yaşadığını anımsatan Kaynak, şunları kaydetti:

"Allah'a hamdolsun biz peygamberimizin muhacirlik şerefine eren sahabelerine ev sahipliği yapan Medine'nin ensarları gibi 21. yüzyılda ensar olma şerefine nail olduk. Bunun da mimarı sizlersiniz. 2011 yılında insanların, masum halkın, çocukların, kadınların tepelerine bomba yağdırılırken 'bu bir insanlık dramıdır.' dediniz ve hükümet olarak açık kapı politikası uyguladınız. Mülteciler savaştan, yokluktan, açlıktan kaçarken zengin ülkeler de mültecilerden kaçıyor maalesef ama siz insanca, Müslümanca bir karar verdiniz. Dediniz ki 'insanlar gözüyor insanlık göçmesin.' ve dediniz ki bu bir vicdan meselesidir. Evet ülkemiz 3 milyona yakın mülteciyi misafir ediyor, ev sahipliği yapıyor. Düşünün Türkiye'nin milli gelirinden fazla, Türkiye'nin arazisinden, toprak bütünlüğünden büyük ülkeler 300 mülteci için referandum yaparken bizim her bir vatandaşımız Rabbimin kendilerine nasip ettiği ensar duygusuyla muhacir kardeşlerine hizmet ediyorlar. Bugün Kahramanmaraş'ta değerli hanımefendiyle beraber ziyaret ettiğimiz geçici barınma merkezimiz, okulları, camileri, sağlık tesisleri, rehabilitasyon merkezleriyle, marketleriyle bütün dünyaya örnek teşkil edecek bir barınma merkezi haline gelmiştir. Aynı anda Osmaniye'de de Bayırbucak Türkmeni kardeşlerimiz için buradaki geçici barınma merkezinin aynısını inşa ettik."

Başbakan Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde Kahramanmaraş'a yapılan yatırımlara da değinen Kaynak, bu çalışmalarla Karadeniz Akdeniz otoyolunun, Kahramanmaraş'tan Çukurova'ya ulaşacak hale geldiğine değindi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, ayrıca temeli atılacak Kuyumcu Kent tesisi ve Kahramanmaraş Hava Meydanı Terminal Binası'nın kente sunacağı katkılara ilişkin bilgiler verdi.

KAYSERİ'DEKİ TERÖR SALDIRISI

Kayseri'deki terör saldırısına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Veysi Kaynak, şöyle devam etti:

"Maalesef güne üzücü bir haberle başladık. Kayseri'de hain eller vatanımızı beklesin diye yetiştirdiğimiz komando tugayındaki askerlerimizin çarşı iznine giderken bindikleri aracı bir canlı bombayla tahrip ettiler. Geçen hafta da İstanbul Beşiktaş'ta benzer bir vahşet işlediler. Ben mesainize bire bir şahidim. İnsanlık ölmesin diye bütün dünyadaki mazlumlar için gayret eden Başbakanımız Kayseri'deki bu elim hadise sebebiyle maalesef Kahramanmaraş'ta her zaman olduğu gibi karşılanamadı. Ama biz şunu biliyoruz; 'Kalesinde düşman bayrağı dalgalanan yerde cuma namazı kıldırmam.' diyen Rıdvan Hoca'nın şehri Maraş, asla bu bayrağı yere düşürmeyecektir, asla mücadelenizde sizi yalnız bırakmayacaktır."

Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Halep'in tarihte birbirinden kopmayan 4 halka olduğuna işaret eden Kaynak, Halep'te hastanelere, çocukların gittiği okullara, sivil, masum kadınların tepelerine bomba yağdırılırken Kahramanmaraşlıların hangi gayreti gösterdiğinize yakından şahit olduğunu dile getirdi.

Halep'teki insanlara merhametle, şefkatle yaklaşarak, Türk milletinin yardımlarını ulaştıracaklarını vurgulayan Kaynak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şehit olan kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum ayrıca 15 Temmuz'daki dik duruşunuzdan dolayı bütün Kahramanmaraşlı hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. 15 Temmuz'da Kahramanmaraş'ta siz ilk açıklamayı yaptığınızda, 'Bu bir kalkışma girişimidir, bunun üstesinden geleceğiz.' dediğinizde Kahramanmaraşlılar meydanlardaydı. Allah'a hamd olsun gösterdiler ki Sütçü İmam ruhundan asla bir şey kaybetmemişler, şu meydan gösteriyor ki Rıdvan Hoca'nın ruhundan asla bir şey kaybetmemişler. Saygıdeğer Başbakanım siz yürüdükçe Kahramanmaraş sizinle beraber sizinle yürüyecektir, milletimiz sizinle beraber yürüyecektir. Sizi asla yalnız bırakmayacağız Saygıdeğer Başbakanım. Allah'ın izniyle hiçbir saldırı Türkiye'yi, Başbakanımızı, hükümetimizi, Cumhurbaşkanımızı, milletimizi asla hedefinden saptırmayacaktır diyorum. Bu kutlu yürüyüşte Allah yar ve yardımcımız olsun."

Editör: Haber Merkezi