KAPAM Başkanı İbrahim Azkara, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, şehrin eğitimden sağlığa, ulaşımdan ekonomiye bütün sorunları hatırlatarak, klasik siyasi söylemlerin yerine, sorunların çözümü noktasında “çözüm önerileriniz nelerdir? “ diyerek milletvekili adaylarına seslendi.

Azkara, yaptığı açıklamasında, şu şekilde konuştu:

“Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan seçimlerden bir yenisi 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak. Yapılacak olan seçimlerin vatanımız ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü korumak için partilerinden Milletvekili adayı olan tüm adaylara da çalışmalarında başarılar diliyoruz. Bizim açımızdan seçimler bir hesaplaşma dönemi değildir. Özellikle iktidar partilerinin yaptıklarının ve yapamadıklarının ortaya çıkarıldığı bir muhasebe dönemidir. Muhasebe de dönemsellik ilkesi esastır. Neticenin ‘’eskisi’’ veya  ‘’yenisi’’ yoktur. Hesabın kalanı esastır. Bu kalanlarla bir hesap dönemi kapatılırken yeni bir hesap dönemi açılır.  Bu dönemin denetleyicisi hür iradesi ile ‘’Yüce Türk Milleti’’ olacaktır.

KAPAM’ı tarif ederken ‘’ortak paydası Kahramanmaraş olan dernek’’ olarak tarif ettik. Yaptığımız çalışmalarda ülke gündemini ilgilendiren konulardan ziyade Kahramanmaraş ile ilgili konularda fikir beyan etme yolunu seçtik. Genel seçim takviminin başlamasından bugüne kadar şehrimizde kurulu bulunan sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi çıkıp bu şehir için yapılması gerekenler konusunda bir talepte bulunacak mı? Diye hep bekledik.  Geldiğimiz noktada ya biz duymadık ya da böyle bir talepte bulunan olmadı.

Partilerin Milletvekili listesine giren adaylarını (bir parti hariç) bu şehirde yaşayanlar zaten tanıyorlar. Adayların ve partilerin seçim çalışmalarını takip ettiğimizde gördük ki klasik esnaf ziyareti, eş-dost ziyareti tarzındaki çalışmalar sürüp gidiyor.  İktidar partisi mensupları her şeyi çok güzel yaptıklarını anlatırken, muhalefet partilerimiz yanlış ve eksik gördükleri konularda partilerinin vaadlerini ortaya koyuyorlar.

KAPAM olarak buradan soruyoruz; Her şey bu kadar güzel ve iç açıcı ise, sorunların çözümü bu kadar kolay ise şehrimizin bu hali nedir? Şehrin sorunlarını hatırlatarak, klasik siyasi çalışmaların dışında bu sorunların çözümlerinin g

Kabul edersiniz ya da etmezsiniz bizde yöneticilere ‘’kurtarıcı’’ ya da ‘’yardımcı’’ gözü ile bakılır. Bu milletin bir ferdi olarak bizde seçilecek milletvekillerimizi bu gözle görüyor ve buradan soruyoruz.  ‘’Seçildiğiniz takdirde Kahramanmaraş için ne yapacaksınız?’’

Özellikle iktidar partisi milletvekili adayları eğitimden sağlığa kadar durumumuzun ne kadar iyi olduğunu savunuyorlar. Akıllı tahtalar, tablet bilgisayarlar, yeni açılan okullardan bahsediyorlar. Bunlar yapılmış olabilir ama şehrimiz Kahramanmaraş bunlardan ne ölçüde faydalandı, eğitimde ülke sıralamasında kaçıncı sıradayız, durumu düzeltmek için adaylarımızın ne gibi önerileri olacak bunları duymak istiyoruz.

Büyüyen şehrimizde iki büyük hastanemiz var. Biri şehrin batısında diğeri güneydoğusunda. ikisi arasındaki mesafe çok fazla ulaşım imkanları kısıtlı ve masraflı bunu çözecek ne öneriniz var? Üniversite hastanesindeki eksiklikler giderilene kadar nasıl bir planlama yapılmalı bunları merak ediyor ve cevap bekliyoruz.

Şehir içi ulaşım kangren olmuş durumda pansuman fayda etmiyor. Yerel yönetimlerle nasıl bir işbirliği öngörülüyor? Tavsiye edeceğiniz bir öneriniz var mı?

Çevre yolları, demiryolları, havaalanı ile ilgili neler yapılmalı? Neler baskı unsuru olarak kullanılmalı, Şehrimizi dış Dünya’ya kapalı olmaktan nasıl kurtaracaksınız? ilçelerimiz arasındaki bağlantı ve ticaret nasıl geliştirilmeli. Andırın ilçemiz Adana’ya ulaşır, Elbistan ilçemiz Malatya’ya ulaşır, Göksun ilçemiz Kayseri’ye ulaşır, Pazarcık Gaziantep’e ulaşır peki bu ilçelerimizi şehir merkezine daha verimli bir şekilde nasıl bağlayacağız?  Üniversitemizin tercih edilen bir Eğitim Kurumu, bilim yuvası halini alması için neler yapılmalı, yapılması gereken planlama ne olmalı bu konulara değinen bir aday henüz çıkmadı.

Sosyo-ekonomik kalkınmışlık düzeyimiz nasıl artırılacak?

Bu şehirde il müdürlüklerinde görev yapan kaç Kahramanmaraşlı var acaba araştıran var mı?

Şehrin tanıtımı için proje üreten var mı?

Kahramanmaraş’ta işsizlik yok diyoruz. Acaba kişi başına düşen hane halkı geliri ne kadar? Sosyal yardımlarla geçinen değil sosyal yardımlara muhtaç olmadan geçinen bir yapının oluşmasına nasıl katkı vereceksiniz. Bunun için önerileriniz neler?

Sanayici borçlu, vatandaş borçlu bu borçların daha kolay ve rahat ödenmesi için nasıl bir çalışma yürütülmeli kafa yoran var mı?

Kahramanmaraş’ın kalkınması için siz parti genel merkezinize, bakanlıklara hangi öneri ile gideceksiniz.

Kahramanmaraş’ta yaşayan Suriyeli sığınmacıların rehabilitasyonu ile ilgili düşünceleri nelerdir?

Yapılan onlarca çalıştay’ın ardından hangi somut gelişmeler yaşandı. KAPAM olarak iktidar ve muhalefet partilerinin adaylarının bir araya gelmesiyle, şehrin sorunlarına çözüm önerileri olarak ortak  deklarasyon yayınlama imkanı var mı? Bu yönde bir çalışma yapılsa Kahramanmaraş’ta yaşayanlara mesajlar verilse siyaset kurumuna duyulan güven artmaz mı?

Kahramanmaraş yakında göç veren bir kent haline gelecek. Bir ya da iki sektöre dayalı üretim anlayışı daha ne kadar devam ettirilebilir.  Üretimde meydana gelecek daralma işsizlik sorununu beraberinde getirecektir.  Bunun için çözüm önerileriniz var mı?

Bir sivil toplum kuruluşu olarak bu ve benzeri sorulara cevap bekliyoruz.

Lafın özü, Sayın Milletvekili adaylarımız Kahramanmaraş’ta nelerin hayata geçirilmesini planlıyorsunuz, tez elden bunları sizlerden duymak istiyoruz.

Vatana ihanet edenler elbette cezalandırılmalı, yolsuzluklar ve haksızlıklar elbette son bulmalı, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü elbette sağlanmalı. Ama Şeyh Edebalı’nın ‘’insanı yaşat ki devlet yaşasın’’ düsturu asla göz ardı edilmemeli.  Milletvekilinin kendisini seçen meclise gönderen millete seçim bölgesindeki insanlara karşı borcu ve sorumlulukları elbette vardır.  Beşiği de mezarı da Kahramanmaraş’ta olacak vekiller istiyoruz desek herhalde çok şey istemiş olmayız.”

Editör: Haber Merkezi