Genç ve tecrübeli ekibiyle yola çıkan Kahramanmaraş Baro Başkan Adayı Avukat Muhammet Burak Gül, mesleğin içinden biri olarak tüm sorunlara hakim olduğunu ve Baro gibi kurumsal kimliği olan bir kuruluşu da temsil etmekten onur duyacağını dile getirdi.

Avukatların bazı sorunlarını gündeme getiren Gül, en büyük hedefinin meslektaşlarına en iyi şekilde hizmet etmek olduğuna vurgu yaparak; “Meslek örgütü olmamız nedeniyle meslek arkadaşlarımızın bir takım sorunları var. Bu sorunlar bizimde sorunlarımızdır. Temel gayemiz baromuza, meslektaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmek. Barodan sadece meslektaşlarımızın değil, vatandaşlarımızın da beklentileri var. Avukatları vatandaştan ve vatandaşı avukatlardan ayırmak mümkün değildir. Çünkü hukuk hayatın her alanındadır. Vatandaşlar bir sıkıntı yaşadığında hukuki yardım almak için avukatlarımızın kapısını çalıyor. Avukatlarımız da mesleklerini icra ederken ve vatandaşların sorununu çözerken arkalarında Kahramanmaraş barosunun olduğunu bilmeleri gerekir. Bu noktada son zamanlarda yaşadığımız sorunlar var” diye konuştu.

AMACIMIZ MESLEKTAŞLARIMIZI EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEK

Yaşanan sorunları çok iyi bildiklerini ve bununla ilgili çalışmalar yaptıklarının altını çizen Gül, şunları kaydetti: “Sorun değil çözüm odaklı baro için yola çıktık. Yenilenen ve değişen bir baroya ihtiyacımız var. Baromuzda meslektaş sayısı son zamanlarda artış gösterdi. Önümüzde ki iki yıl içerisinde 300’e yakın meslektaşımız göreve başlayacağını düşüncesindeyiz. Baromuzun mevcut halinin daha dinamik hale getirilmesi lazım. Baroda ki çalışma ofislerinin yenilenmesi lazım. Tabi bunların hepsinin başında da bir temsil vardır. Çünkü seçilen bu makamın esas amacı meslektaşlarımız temsilinin en iyi şekilde yapılması. Temsil noktasında başta adliyemiz olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla, vatandaşla ve basınla olan ilişkiler konusunda bir temsil vardır. Basın bu konuda çok önemlidir. Sorunları ve sıkıntıları dile getiriyorsunuz. Baromuzla ilgili basın açıklamasına katılan gazeteciler, baromuzun basını sadece seçimden seçime hatırladığı gibi bir vurguya yer verdiler. Bende ona hak verdim. Zaman zaman bir araya gelip mesleklerimizin sorunlarını konuşabiliriz. Sizin bize bu konuda destek olacağınız noktalar olacaktır. Meslektaşlarımızın bizden beklentileri var.”

“KUŞAKLAR ARASI AVUKAT BULUŞMALARINI ARZULUYORUZ”

Baronun ve yeni meslektaşların gündeminde olan ceza muhakemesi kanunu uyarınca yapılan zorunlu müdafaa ve vekil atamalarıyla ilgili bir sistemleri olduklarını dile getiren Gül, “Bu sorunların düzelmesini istiyorlar. Aynı şey CMK atamaları içinde geçerlidir. Avukat hakları mahkememiz var. Bunun aktif bir şekilde çalışılması isteniyor. Adliyede yine avukat odaları ile teftişler düzenleniyor. Avukatlar önünün açılmasını istiyorlar. Kıdemli ve yeni başlayan meslektaşlarımız ile fikir alışverişleri yapıyoruz. Seçimde başarılı olursak bu görüşmelere devam edeceğiz. Yine arzu ettiğimiz bir nokta ise Kuşaklar arası avukat buluşmalarıdır. Bu konuda baroya iş düşüyor. Stajyer eğitimleri var. Bu sene 115 isim stajyer eğitimi almıştır. Son seçimden bu yana 215 yeni meslektaşımız mesleğe giriş yaptı. Şuan Türkiye’de 123 tane hukuk fakültesi vardır. Avukatlık sınavı konusunda YÖK’ünde açıklamaları oldu. İcrayı yeterlilik konusunda açıklama yapıldı. O konuda biz de destek olmalıyız. Bu avukatlara engel olmak değil. Bu fakültelerin kalitesini arttırabilir. Şuan barolar birliğine kayıtlı 120 bin avukat var. Önümüzde ki 5 yıl içerisinde 200 bin olacağı hesaplanıyor. Sadece serbest avukatlık olarak değil hukuk fakültesi mezunlarını noter yardımcılığı büyük banka şubelerinde hukuk müşavirliği zorunlu çalışma getirmeden bahsediliyor. Bazı kurumların kendi bünyesinde avukatları var. Bu yaygınlaştırılmalıdır. Çünkü hukuk hayatın her alanındadır. Meslek sayısının artması konusunda ve avukatlık mesleğinin daha iyi icra edilmesinde çok önemlidir” açıklamalarında bulundu.

“ARABULUCULUĞU ÖN PLANA ÇIKARACAĞIZ”

Baro başkanı olduğu halde mesleki sorunlarda arabuluculuğu ön plana çıkaracağız diyen Gül, “Uzlaşma kültürünü yaygınlaştırmalıyız. 2011 yılının şubat ayında yeni adliyede göreve başladık. İdare ve vergi mahkemeleri Kahramanmaraş’ta kuruldu. Ağır ceza mahkememizin artması ve icra müdürlüklerinin tek çatı altında toplanması önemlidir. Adliyemizin fiziki durumu ve otoparkımız bizim için önemli konular arasında yer alıyor. İdare ve vergi mahkemeleri içinde ayrı bir binada düşünülüyor. Diğer baro başkanı adayı ile beraber birlik ve beraberlik ruhunu yaşatıyoruz. Bizim gayemiz amacımız Kahramanmaraş barosunda birlik ve beraberliğin olmasıdır.  Kahramanmaraş merkezde şu an 500’e yakın avukatımız var. Tüm ilçelerde ise 200’ün üzerinde avukat mevcut.  Biz kesinlikle bize oy veren ya da vermeyen gibi ayrıştırmaya gitmeyeceğiz. Tüm meslektaşımızın mesleki bilgisi ve görgüsü bizim için çok önemlidir” açıklamalarında bulunarak sözlerine son verdi.

Avukat Gül’ün ziyaretinde Avukat Harun Kıyak, Halil İbrahim Kömekoz ve Ali Diliuzun katıldı.

Editör: Haber Merkezi