BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, liselerde Osmanlı Türkçesi dersine ilişkin, "Biz Büyük Birlik Partisi olarak bu tavsiye kararının yanındayız. Bunu savunuyoruz" dedi.

Destici, Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen partisinin Kahramanmaraş İl Kongresi'nde, madencilerin çalışma koşullarını eleştirdi.

Bir ensar olarak zorda kalmış bir muhacir seviyesindeki insanlara sahip çıkacaklarını belirten Destici, "Ama onlara sahip çıkarken 3-4 milyar dolar harcarken, Soma'da bir yıllık maliyetleri sadece 45 milyon lira olan 2 bin 830 işçiyi bir gecede maaşsız bırakamazsın. Bu vicdansızlıktır. Burada yapılması gereken bütün maden ocaklarını kapatıp yeniden rehabilite edeceksiniz ve bu süre zarfında da oradaki işçi kardeşlerimizin maaşlarını ödeyeceksiniz" diye konuştu.

Osmanlıca Türkçesi Dersi'nin imam hatip liseleri ve sosyal bilimler liselerinde zorunlu ders olması yönünde tavsiye kararına da değinen Destici, buna destek verdiklerini söyledi.

Söz konusu derse karşı çıkanları eleştiren Destici, tek parti CHP zihniyetinin bir türlü bu alışkanlığından vazgeçmediğini ifade etti.


Osmanlıca Türkçe'sinin öğrenilmesine ve okutulmasına karşı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Destici, şöyle konuştu:

"Bir harf inkılabı olmuş dedemle benim arama duvar örülmüş. Ben büyük dedem Hafız Osman Efendi'nin kitaplarını okumakta zorluk çekmemem lazım. Dolayısıyla bu duvarın kaldırılmasından daha doğal ne olabilir. Türk tarihi bir bütündür, Hunlar'dan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne kadar, Osmanlı da bizimdir Selçuklu da bizimdir, Artuklular da, Eyyubiler de Karahanlılar da ve Göktürkler de bizimdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmadan önce asırlarca üç kıtaya hükmetmiş, dünyanın birinci gücü olmuş ve büyük bir medeniyeti inşa etmiş dedelerimin konuştuğu Türkçe'yi öğrenmekle yükümlüyüm. Tarihime böyle sahip çıkabilirim. Tarihim ve geçmişimle böyle bütünleşebilirim. Biz Büyük Birlik Partisi olarak bu tavsiye kararının yanındayız. Bunu savunuyoruz."

 "ALEVİLİK ADI ALTINDA ZORUNLU DİN DERSLERİNE KARŞI ÇIKILIYOR"

Alevi vatandaşları konusunda Türkiye'de belli dönemlerde bu konunun kaşındığını, bunun örneklerinden birinin de Kahramanmaraş olduğunu vurgulayan Destici, Alevi ve Sünniler arasında bir ayrışma ya da bir çatışma kıvılcımını ateşlemeye kalkanların karşısında olduklarını söyledi.


Alevilik üzerinden muhalefet partilerine de meydan okunmayacağını dile getiren Destici, "Alevi vatandaşların oyunu almak için onlar kandırılmaz. Gerçek neyse onu söyleyeceğiz. Herkes inandığını yaşamalı ve düşündüğünü söyleyebilmelidir. Ama bir de gerçekler var. Bizim karşımıza hiç kimse Alevilik adı altında ateizm, marksizm ve dinsizlik görüşleriyle çıkmasın. Buna da müsade edilmemesi lazım. Marksistlerin, ateislerin görüşleri sanki Alevi kardeşlerimizin talepleriymiş gibi dillendirilmesin" diye konuştu.

CEMEVLERİNİN DURUMU

Cemevinin caminin bir alternatifi olmadığını, her dinin bir ibadetgahının bulunduğunu ifade eden Destici, cemevinin Alevilerin cem ettikleri toplandıkları bir dergah olduğunu belirtti.

Cemevlerinin açılması gerektiğini ve Alevilerin cem etmelerinin önündeki engellerin de kaldırılması gerektiğini vurgulayan Destici, şunları kaydetti:

"Elbette ki varsa buranın ihtiyaçları ve kendileri tarafından karşılanamıyorsa yerel yönetimler tarafından karşılanmalıdır. Ama bunu caminin karşısına koymaya bir alternatif olarak sunmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu yanlıştır. Alevilik adı altında zorunlu din derslerine karşı çıkılıyor. Hz. Ali'ye seven onun izinden giden Ehl-i beyt sevgisini yüreğinde taşıyan benim gibi sizin gibi hiçbir insan, Allah'ın isminin Resulullah'ın isminin ve onun yer yüzüne tebliğ ettiği İslam dininin öğretilmesinden rahatsız olmaz. Bundan ancak ve ancak Allah'ı tanımayan Resulu tanımayan Hz. Ali'yi sevmeyen rahatsız olabilir."

Konuşmasının ardından Destici, partisine katılanlara rozetlerini taktı.

Tek liste halinde gidilen seçimde ise Hayati Bakdur, il başkanlığına seçildi. (AA)






Editör: Haber Merkezi