Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun çoğunluğu Kahramanmaraş’ı ilgilendiren 21 adet soru önergesine TBMM Genel Kurulu’nda cevap verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun soru önergelerine şu şekilde cevap verdi:

“Kullar beldesinden geçen Çay Deresi taşkın koruması işi, 10 Ocak 2013 tarihinde ihalesi yapılarak işe başlanmıştır, bunun müjdesini veriyorum.  "Ayrıca, Biçin köyünün eskimiş olan içme suyu şebekesinin değiştirilmesini planlıyor musunuz?" Efendim, Kahramanmaraş Nurhak ilçesi içerisinden Kaleboynu, Deretarla, Kaleboynuözü, Değirmen ve Aktaş dereleri geçmektedir. Bunlardan Kaleboynu, Deretarla ve Kaleboynuözü derelerinde geçmiş yıllarda proje uygulanarak taşkın problemi giderilmiştir.


"Kahramanmaraş Nurhak ilçesinde sulama göleti yapmayı düşünüyor musunuz?" şeklinde bir soru var. Kahramanmaraş Nurhak ilçesi arazilerinin sulanması maksadıyla geçmiş yıllarda etüt çalışması yapılmış, ancak teknik ve ekonomik olarak gölet yapılabilecek herhangi bir su kaynağı bulanamamıştır. Ayrıca, Kahramanmaraş Nurhak ilçesinin güneyinden geçen Göksu Çayı'ndan Nurhak ilçesi arazilerinin sulanmasına yönelik etüt çalışması da yapılmıştır.

"Göksun ilçesinin sulama kanallarının iyileştirilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?" Efendim, Kahramanmaraş Göksun sulaması DSİ Genel Müdürlüğünce inşa edilerek 1983 yılında işletmeye alınmış. İşletme bakım hizmetleri 2004 yılında Göksun Sulama Birliğine devredilmiştir.

"Kanlıkavak beldesine yapılan sulama kanalına 2,5 kilometrelik yeni bir sulama kanalı eklemeyi planlıyor musunuz?" şeklinde bir soru var. Göksun ilçesine bağlı Kanlıkavak beldesi sınırları içerisinde DSİ'ce inşa edilerek işletmeye alınmış bir sulama tesisi bulunmamaktadır.

Göksun sulaması 1985 yılında işletmeye açılmış olup yirmi altı yıldır hizmet vermektedir. Kahramanmaraş Göksun Sulama Projesi Rehabilitasyon Planlama Raporu ve ihalesi 30/11/2012 tarihinde yapılmıştır. Proje kapsamında Salyan Deresi üzerine yapılacak olan Salyan Barajı ile işletmede olan Göksun sulamasının tamamen cazibeli olarak modern sulama şebekesine dönüştürülmesine imkân sağlanacaktır böylece.

Ayrıca, diğer, ikinci soru: "Büyükkızılcık beldesinin sulama göletlerinin de yapılması konusunda bir planınız var mı?" Kahramanmaraş Göksun ilçesi Büyükkızılcık kasabası arazilerinin sulanmasına yönelik, Büyükkızılcık ve Nurhak Kullar göletleriyle sulamalarına ait planlama raporları tamamlanmış, 7 Şubat 2013 tarihinde proje iadesi yapılmıştır. Bunun da müjdesini veriyoruz.

Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesine bağlı Büyükyapalak yerleşim yerine ait arazilerin sulanmasına yönelik işletmede olan herhangi bir tesisimiz bulunmamaktadır ancak Büyükyapalak yerleşim yerlerine ait araziler, DSİ Genel Müdürlüğümüzce geliştirilen ve planlama revizyon çalışmaları onay aşamasında olan "Adatepe-Karakuz projesi" ve Söğütlü beldesine ait araziler ise planlama çalışmaları devam etmekte olan "Kavaktepe projesi" ve "Adatepe-Karakuz projesi" kapsamında sulanacaktır.

"Demircilik ve Izgın beldesine sulama kanalı yapmayı düşünüyor musunuz?" şeklinde soruyor. Izgın beldesine ait araziler, Bakanlığım tarafından geliştirilen ve planlama revizyon çalışmaları onay safhasında olan Adatepe-Karakuz Projesi kapsamında sulanacaktır. Demircilik beldesine ait araziler ise, planlama çalışmaları devam eden Kavaktepe Projesi kapsamından sulanacaktır.

Elbistan ilçesine bağlı Kalealtı-İğde sulama sahasında bulunan kanalların kapalı sisteme alınması konusunda… "Bu konuda herhangi bir çalışma var mı?" diye soruluyor. İşletmede olan Kalealtı 1. Merhale Projesi'nin 3.869 hektarlık kısmı kanaletli şebeke, 3.865 hektarlık kısmı ise borulu şebekedir. Kahramanmaraş-Kalealtı Sulama Projesi'nin rehabilitasyon planlama yapım ihalesi ise 16 Ocak 2013 tarihinde yapıldı.

Özellikle orman işçisiyle alakalı soruyor. Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı orman işletme müdürlüklerinde çalışan işçi personelimizden son iki yılda toplam 1.423 kişi emekli olmuştur. Emekli olan bu işçilerimizin yerine, yılda beş ay yirmi dokuz gün çalıştırılmak üzere 2.250 yeni işçi alımına 27/6/2012 tarihi itibarıyla başlanmış ve 2012 yılı sonu itibarıyla sonuçlanmıştır.

Kadro olarak; özürlü 19, hükümlü 18 ve 7313 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 25 olmak üzere toplam 62 kadrolu işçi işe başlatılmıştır. Kahramanmaraş ilimizde kadrolu olarak işe başlatılan işçimiz yoktur. Mevsimlik yangın işçilerinin sürekli çalıştırılması için yasal bir düzenleme yapılması gerekir, bu da tabii yüce Meclisin takdirindedir.”

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, cevaplarından dolayı Orman ve Su İşleri Bakanına teşekkür ederek,Ancak, vermiş olduğunuz cevaplar Kahramanmaraş'ın problemlerine çözüm olacak nitelikte değildi. Kahramanmaraş'ımızın problemleri çok Sayın Bakanım. Bunların en başında, sulama kanallarımızın yapılmamasından dolayı tarlalarımıza su veremiyoruz. Elbistan'da, Afşin'de, Göksun'da, Nurhak'ta, Ekinözü'nde, Andırın'da, Çağlayancerit'te, Pazarcık'ta ve Türkoğlu'nda tarlalarımız sulama kanallarını bekliyor. Bununla beraber, Andırın'da bir orman yangımız çıktı geçtiğimiz yıl. Sizlerin çok iyi niyetine rağmen on sekiz günde söndüremedik. Keza, Kahramanmaraş'ın Kazma Bağları'nda bir yangımız çıktı, yine iyi niyetlerinizle bu yangını da söndüremedik, kendiliğinden söndü.

Şimdi, Kahramanmaraş'ımızda, Ağaçlandırma Şube Müdürlüğümüz yok. Ayrıca, yangın söndürme mesai ücretlerini de kaldırdınız. Bu hizmetler nasıl yapılacak? Çok teşekkür ediyorum Sayın Bakanım.” şeklinde yeni bir soru daha yöneltti.

Bu soruyu da Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, şu şekilde yanıtladı:

“Efendim, tabii, Kahramanmaraş'ta aslında biz pek çok sayıda barajı bitirdik, Kılavuzlu Barajı'nı biz bitirdik, bitmeyecek bir barajdı. Ayrıca Ayvalı Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi, Kahramanmaraş'ın içme suyu problemini kökünden çözen…

Ayrıca, biz, Kahramanmaraş'a geçtiğimiz yılın sonunda giderek orada çok sayıda göletin sözünü verdik. Şu anda şunu ifade edeyim; Kılavuz'un sulaması şu anda devam ediyor. Ayrıca, özellikle, Çetintepe Barajı'yla ilgili hazırlıklar tamamlandı. Bu, o bölgenin tamamına hizmet edecek çok önemli bir baraj. Yani, biz, öncelikle, tabii "barajları bitirelim" diye karar aldık, aşağı yukarı Kahramanmaraş'ta barajlar bitti, şimdi sırada göletler.

Ama bu sene biz sulamada hamle yılı ilan ettik yani sulama ana kanalları yapıldıktan sonra şebeke çok daha kolay. Yani mühim olan barajların yapılması, büyük barajların yapılması zaman alıyordu, Allah'a şükür onu tamamladık, onu özellikle belirteyim.

Ben, ayrıca, Kahramanmaraş'la özel olarak ilgileneceğim Sayın Vekilim, acil olan yerleri de tamamlayacağız. Bir de "Orman Ağaçlandırma Şube Müdürü yok." dediniz, şimdi ben de bu konuda da bir açıklık getirmek istiyorum. Daha önce Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü vardı, Orman Genel Müdürlüğü vardı, bunların işleri özellikle bazı yerlerde eleman eksikliği, bazı yerlerde eleman fazlalığı, verimli bir çalışma olmuyordu.

Dolayısıyla biz bunları, Ağaçlandırma Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğünü kapattık, tamamen Orman Genel Müdürlüğüne verdik. Yani artık arazideki bütün ağaçlandırma, erozyon kontrolü, ormanların bakımı, yangınla mücadeleyi oradaki işletme müdürlüğümüz yapıyor ve şu anda Kahramanmaraş'ta da işletme müdürlüğümüz var.

Herhangi bir eksiklik olursa ağaçlandırma konusunda, lütfen bana bildirirseniz isabet olur.

Tabii, biliyorsunuz, telefonla da görüşmüştük yangın esnasında. Hakikaten ben de gayret ettim ama çok derin bir vadiydi, arkadaşlar oraya inemediler, inmeleri de tehlikeli olacaktı ama kontrol altına alındı. Kısmi bir alan yandı. Orayı en kısa zamanda ağaçlandıracağız, ondan tereddüdünüz olmasın.”

 

Editör: Haber Merkezi