Geçtiğimiz hafta bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere İlimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  Kahramanmaraş’a birçok yatırım müjdesi verdi.

Bakan Kurum’un müjdelerinin ardından AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ile bu önemli ziyareti konuştuk.

Bakan Kurum’un ziyaretinin çok verimli olduğunu belirten AK Parti İl Başkanı Debgici, 2020 yılının Kahramanmaraş için yatırımlar yılı olacağını ve şehrin adeta şantiye alanına döneceğini söyledi.

Yaşanan ekonomik sıkıntıların geride kaldığını, artık yatırımların hızla devam edeceğini ifade eden Debgici, Kahramanmaraş’ın daha yaşanabilir ve daha sağlıklı, daha da hızlı gelişen bir kent haline gelmesi için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini söyledi.

Aksu Çayı nasıl temizlenecek, Tekke’de kentsel dönüşüm nasıl olacak, Sarayaltı Caddesi’nde son durum ne, Özel İdare Binası yıkılacak mı, Önsen Bölgesine yeni yaşam alanları nasıl kurulacak ve dahası… Biz sorduk, İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici cevapladı… İşte ayrınları!

Geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şehrimize geldi. Şehrimiz adına önemli bir ziyaretti. Önemli kazanımlar elde ettik. Genel çerçeveden nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum şehrimize ziyarette bulundu. Bu ziyaret daha önce Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal ve tüm milletvekillerimizin daveti üzerine gerçekleşmiş bir program. Şehrimizin Çevre ve Şehircilik alanındaki sorunları yerinde görüp yerinde çözüm önerileri üretmek üzere bir ziyaret gerçekleşti. Bu ziyaret şehrimiz adına çok verimli oldu, belki Ankara’ya gidip gelmekle çözemeyeceğimiz bir takım sorunları Bakanımızla birlikte ilgili genel müdürlerin, bürokratların da katıldığı toplantıda sorunlar çözüme kavuştu. Sadece kısa vadeli değil orta ve uzun vadede de beş yıllık planda da çözülecek işler masaya yatırıldı ve şimdiden talimatları verildi. Şehrimiz adına hayırlı bir netice hayırlı uğurlu olsun diyorum.

Ziyaret genel olarak kentsel dönüşüm ağırlıklı oldu diyebiliriz. Kentsel dönüşüm de önemli adımlar atıldı. Örneğin Yusuflar Mahallesinin kentsel dönüşüm çalışmalarını bakanlık devraldı, Önsen Bölgesine yeni bir yaşam alanı oluşturulması için adımlar atılacak bu çalışmalar için neler söylersiniz?

Tabi Çevre ve Şehircilik adı üzerinde olduğu gibi bir şehircilik alanındaki çalışmalarla alakalı şeyler.  Kentsel dönüşüm de çağımızın gereksinimi. Deprem riski yüksek olan bir bölgede yaşıyoruz ve sadece İstanbul depremi değil Kahramanmaraş’ta da olası yüksek bir deprem beklentisi içinde hayatımıza devam ediyoruz ve bununla da alakalı her kurum kendi ile ilgili önlemleri alıyor. Bizlerde vatandaşlar olarak buna hazırlıklı olmamız lazım. Devletimizin ve kurumların aldığı önlemler nelerdir? Sağlıklı binalarda vatandaşlarımızın yaşayacağı yeni yerleşim yerleri oluşturmak,  mevcutları da buna göre revize etmek kısacası dönüştürmek.

Bildiğimiz gibi daha önce Yusuflar Mahallemizde (Tekke) bir kentsel dönüşüm projesi başladı. Bununla alakalı bir takım anlaşmalar yapıldı ve bu Büyük Şehir Belediyemiz önderliğinde devam ediyordu. Fakat bu Sayın Bakanımızın ziyaretinde bu proje tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın insiyatifine alındı ve Bakanlığımız rezerv konutlar üretecek Kahramanmaraş’ın çeşitli bölgelerinde ve bu anlaşılan vatandaşlarımızla birlikte henüz anlaşma aşamasında veya yeni anlaşılacaklarla bununla ilgili çözüm önerileri sunulacak.

Bunlar neler? İşte Kahramanmaraş’ımızın bildiğiniz gibi hep konuştuğumuz Önsen - Kurtlar Bölgesine bir rezerv konut üretme. Yine Saçaklızade Çamlık Bölgesinde hali hazırda düşünülen rezerv konutların bir an evvel hayata geçirilmesi ve yine Yusuflar Mahallemizde yani Tekke Bölgemizde mevcut yerinde rezerv konutlar üretmek.

Burada anlaşılacak şeyler neler? İşte bir bağımsız bölümün yani vatandaşın oturduğu yerin karşılığında bedelin ödenmesi veya diğer rezerv alanlarında ya da mevcut yerinde uygun şekilde karşılığında bir ev verilmesi, eğer alacakları parayla rezerv alanındaki evlerin fiyatları birbirine makul ölçüde yakınsa karşılıklı olarak mutabakatla alınıp bir an evvel bu işin hayata geçirilmesi. Tabi burada en önemli hadise de, Sayın Bakanımızın 2020 yılı içerisinde bir an evvel bu rezerv konutlara başlanacak şeklide alt yapı ve ihale çalışmalarının talimatını vermiş olması. Bu çok önemli Tekke niye bu manada önemli, şehrimizin kalbi noktasındaki Kıbrıs Meydanı, Ulu Camii, Kale yani tarihi Maraş destinasyonu ve ilgili belediyelerimiz birçok sokak iyileştirme ve tarihi konakları restore edip hayata kazandırma yönünde önemli projeler gerçekleştiriyorlar. Şehrin bir tarafı kırık dökük gayri sıhhi evler, bir tarafı restore edilen yeni yerler olunca şehrimizin tanıtımı açısından da çok önem arz ediyordu. O yüzden Tekke en öncelikli proje olarak Bakanlığımız tarafından da böylelikle öne alınmış oldu. İnşallah şehrimize hayırlı olur ve orada o bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımız kısa zamanda istedikleri çözüm önerilerinden birini seçerek hayatına devam edebilir ki şu an bulunduğumuz bu binada Yusuflar Mahallesinde yine dönüşüm kapsamındaki yerlerden birisi ama birinci ve ikinci etap olarak yapılacak. Projede birinci ve ikinci etapta nereler belirlendiyse o şekilde şehrimize güzel bir hava kazandıracak hem dışarıdan gelen turistlerimiz için hem de bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı, sıhhatli evlerde yaşaması adına güzel bir şey olacak inşallah.

Peki, buradan yola çıkarsak, Önsen Bölgesinden konuştuk. Önsen Bölgesi uzun zamandır konuşuluyor, bu ziyarette yapımını bakanlık üstlendi daha hızlı adımlar atılacak diyebilir miyiz?

Tabi bu çok önemli. Her zaman konuştuğumuz yapılması planlanan bir Önsen Köprüsü vardı. Biz eğer Önsen, Kurtlar, Fatmalı, Karadere tarafına o istikamete giderken mevcut Adana yolundan yeni yapılan belediyemizin yapmış olduğu Aksu Köprüsünden geçip Hacı Mustafa’dan gittiğimiz zaman 20 ile 40 km arası bir mesafe kat ediliyor bulunduğunuz yere göre. Önsen Köprüsünün yapılmasıyla yaklaşık 5-10 km’lik bir mesafede karşıya ulaşım olacak. Bu da şehir merkezine 10 dakikalık bir mesafe demek hatta o kadar bile değil. Şimdi bu köprünün yapımı TOKİ tarafından Sayın Bakanımızın talimatıyla yapılması ve hayata geçirilmesi öngörüldü. İnşallah köprü ile birlikte imara açılacak yeni yerlerle de  Önsen, Kurtlar, Cüceli bölgesi artık tamamen insanlarımızın gündelik yaşantısı için birebir özel bir yer olacak ve hızla gelişecek. 

Kamuoyunun yakından takip ettiği bir nokta da Aksu çayı. Sayın Bakan burayla ilgili açıklama yaptı ama tam tatmin olamadık diyebiliriz bu açıklamalardan. Siz içindesiniz olayı daha net görüyorsunuz ne olacak Aksu Çayı sorunu? Nasıl temizlenecek?  

Sayın Bakanımız konuyla ilgili açıklamasını yaptı. Biz burada yapmamız gereken her türlü işlemin takipçisi olacağız ve gerekli işlemleri yapacağız. Amacımız ceza kesmek değil, sağlıklı bir şekilde fabrikaların endüstriyel atıklarını arıtılarak Sır Barajı ve Aksu Çayı havzasına aktarılmasını sağlamak. Dolayısıyla zaten orada aşağı yukarı her sanayi tesisinin bir arıtması var. Randımanlı çalışan ya da çalışmayan bunu ayrımını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz yapacak. Denetimlerini zaten sürekli yapıyorlar ama Sayın Bakanımızın talimatıyla bunu daha da sıklaştıracaklar ve bir an evvel arıtma ünitelerinin yönetmeliğe uygun çalışması sağlanacak.

Aksu Çayının eski güzel günlerine dönmesi, o yörede yaşayan insanlarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmesi adına önemli. Buradaki en önemli görev sanayi tesislerine düşüyor. Çünkü burada sorumluluk onlarda. Bunun koordinesini de valilik ve büyükşehir belediyemizle birlikte ticaret sanayi odamız ve ilgili kurum, kuruluşlar hep beraber organize edecekler.

Diğer yandan müjdelerden bir tanesi de yine bu endüstriyel atıklarla ilgili arıtma tesisinin de 2020 yılı içerisinde ihaleye çıkacak olması. Bugüne kadar hep şu zaman yapılacak bu zaman yapılacak deniliyordu ama net bir tarih yoktu. Bu ziyaret 2020 yılı net bir tarih olarak gösterildi. Ama bu zaman zarfında da inşaat başlayacak ve arıtma tesisinin bitip tamamen faaliyete geçeceği zaman tüm sanayi tesislerinin hem atık su arıtmaları, hem endüstriyel arıtmaları hem de diğer baca ve fitre artıma ünitelerinin denetimleri yapılacak. İşini düzgün yapanlarla yapmayanlar ayırt edilecek. Bu konuda sanayicilerimizde hem fikir.  İnşallah bunu da hem Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz takip edecek hem de bizler takip edeceğiz ve böylelikle vatandaşımızla da yaşadığımız sorunları ortadan kaldırmış olacağız. Tabi sadece Aksu Çayı olarak düşünmeyelim. Hem Aksu bölgesinde sanayi tesislerimiz var hem Erkenez Hava alanı civarında sanayi tesislerimiz var. İhtiyaç halinde başka çalışmalarda olabilir. Bunu da yine bakanlığımız ilgili kurum ve kuruluşlar olayın paydaşları arasında oturup değerlendirecekler ve hızlıca hayata geçirecekler.

Önemli bir konu da Millet Bahçesi. Burada da yine önemli bir yatırım söz konusu yapımını yine bakanlığımız üstlendi. Burası hakkında neler söyleyeceksiniz?

Bilindiği üzere Kılavuzlu’da mevcut bir mesire alanı var. Kahramanmaraşlı hemşerilerimizin yoğun olarak sıklıkla gittiği güzel bir mesire alanı. Büyük Şehir Belediyemiz tarafından orası için çok büyük projeler gündeme alınmıştı. Fakat Millet Bahçesi yine Bakanlığımız tarafından üstlenildi. Yine etap etap yapılacak ve orada yaklaşık olarak 300 dönümlük alan hayata geçirilecek ve Kılavuzlu barajından sonra Sır Barajına doğru Ceyhan Nehrinin her iki tarafı doğusu ve batısı Millet Bahçesi olarak düzenlenecek, vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak. Onikişubat Belediyemizin Kahramanmaraş’ımıza kazandırdığı EXPO2023 alanıyla da belki ilerleyen zamanalar da bir bütünlük oluşturacak. Böylece şehrimizin o bölgesi hem EXPO hem de Millet Bahçesiyle yeşile doymuş olacak.

Özel İdare Binasının Sayın Bakanın talimatıyla yıkılacağı yönünde haberler kamuoyunda ve sosyal medyada konuşuluyor. Böyle bir talimat var mı, bu konuya açıklık getirir misiniz?

Özel İdare Binası 1990’lı yıllarda yapılan ve o dönem de yapılırken şehirdeki birçok hemşehirimizin gıpta ile baktığı hep 18 katlı diye tabir ettiği bir bina. Üstelik o günün şartlarında çok sağlıklı bir şekilde yapılmış, tamamen depreme dayanıklı bir bina. Kısacası Kahramanmaraş’ımızın en sağlıklı binalarından birisidir. Fakat hem dış cephe kaplaması hem de ön tarafta bir takım kullanılmayan atıl durumda kalan alanlar üzerinden sürekli eleştiri oklarının hedefi halinde. Buranın mülkiyeti Valiliğimize ait. Elbette fizibilite çalışması şuan yapıyorlar ama illa ki kesin suretle yıkalacak veya yıkılmayacak diye bir şey söylenmedi.  Binayla ilgili Valilik ve Büyükşehir Belediyemiz koordinasyonuyla bir çalışma yapılacak. Bu çalışma neticesinde mevcut haliyle kalması mı uygun ya da yıkılması mı uygun olur, yıkılırsa bu bölgede nasıl bir çalışma yapılabilir, neler oluşturulabilir, ilave bir Millet Bahçesi demeyelim de Valilik ile beraber bütünleştirilmiş bir proje oluşturulabilir mi, yahut yıkılmayın dış cephesi dönüştürülebilir mi, bunların hepsi masaya yatırılarak ve buradan çıkan netice doğrultusunda karar verilir. Teknik olarak sağlıklı bir binayı yıkmak hiç kimseye bir şey kazandırmaz ama bunun kararını verecek olan elbette Büyükşehir Belediyemiz, Valliğimiz ve ilgili kuruluşlarımız. Belki ne yapılacağı konusunda bir anket de yapılabilir. Sonuçta yapıldığı dönemde hepimizin beğendiği, takip ettiği bir yerdi.

Sarayaltı Caddesi uzun süredir çözüm bekliyor, bir kısmı istimlak edilerek yıkıldı. Fakat yıkılan yerlerde şu an araç park yeri olarak kullanılıyor, herhangi bir iyileştirme yok. Sarayaltı Caddesi ne zaman iyileştirilecek?

Büyükşehir Belediyemiz bildiğiniz gibi bir anket çalışması yapıyor ve bu anket çok önemli. Tüm hemşerilerimizi o ankete katılmaya davet ediyorum. Çünkü Büyükşehir Belediyemizin wep sitesinde  önceliklendirme diye bir anket var.  Vatandaşlarımızın, STK’ların cevap verecekleri bu anket sonucunda, şehrimizin öncelikli hizmetleri yapılacak. 

Hatırlarsanız, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hayrettin Güngör, “Geçmiş dönemden yapılmış olan projeleri masaya yatıracağız ve bunlarla ilgili ne yapılacaksa hızlıca çözümler üreteceğiz. Devam edeceklere devam edeceğiz. Eğer hiç başlanmamışlar varsa ne yapılabilir tartışıp konuşacağız” demişti.

Sarayaltı Caddesinde bildiğiniz gibi birçok yer istimlak edildi. Yıkımlar yapıldı bazı düzenlemeler yapıldı. Aslında şehrin oradan da bir cephesi açıldı. Dar bir alan gitti. Trabzon Caddesi ve Azerbaycan Bulvarı artık yeterli gelmiyor. Doğu tarafında Sarayaltı’nın alternatif güzergah olması lazım. Batıda Şazi Bey Camisi ve o bulvarın alternatif olarak da hem araç hem de yaya trafiğine akışkanlık kazandırılması lazım. Bu bağlamda önemli. Tabi orada kültür varlığı var mı yok mu önemli bir ayrıntı. Eğer tescilli bir tarihi yer çıkarsa ona göre proje oluşturulur.  Burayla ilgili şu anda da hızla çalışmalar devam ediyor. Ama bu konuda şu zaman biter ya da bitmez gibi bir süre veremiyoruz. Dediğiniz gibi şu an esnafların araçlarını koyduğu bir yer halinde ama yıkımlar devam ediyor ve ileride de diğer yokuşu ve Şekerli Caminin restorasyonu bitmek üzere Dulkadiroğlu Belediyesi Bahtiyar yokuşunu tamamladı bitmek üzere. Yine Sayın Bakanımızın verdiği müjdelerden birisi de, o civardaki diğer sokakların da iyileştirilmesi yönünde. Hepsi birbirine bağlantılı bir şekilde devam edecek. Ama bunlar zaman alan projeler.  Bazıları öncelik gerektiren hizmetler. Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyemiz gerekli şekilde açıklamaları yapacaktır. Yapılan her icraat, taş üstüne koyulan her taş bu şehir için değer buna sahip çıkmak gerekir. Eleştirilerimizi de o yönde yapmamız lazım.

Sayın Bakanın ve sizin açıklamalarınızdan yola çıkarsak 2020 yılı Kahramanmaraş için önemli bir olacak diyebilir miyiz?

Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir Bakanı olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum kameralar önünde söyledi. Biz nasıl burada Cumhurbaşkanımızı siyasi olarak temsil ediyorsak, kendisi de geldiğinde Cumhurbaşkanımız adına kahraman hemşerilerimize sözlerini verdi. Verien sözlerin takipçisi olacağız ve hep beraber yapacağız.

Bildiğiniz gibi bir yılı aşkın süredir ekonomik olarak Türkiye’ye saldırmalarına rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. İşte bu bunun en büyük kanıtlarından biri. Bütün imkanları Türkiye için, vatandaşları için seferber eden bir liderimiz var. Bizler de O’nun peşinden koşturuyoruz. Belki çalışmalara başlandığında yeni projelerin, yatırımların da müjdesini vereceğiz.  

Elbistan, Afşin. Ekinözü, Nurhak, Göksun tarafında katı atık tesislerinin de 2020 yılında hızlandırılması ve başlanması gündem de. Yani yaklaşık 300 bin nüfusa hitap edecek genel ismi ile ‘çöp toplama ve tekrar geri dönüşüm’’ projesi. Bununla birlikte Elbistan arıtma tesisi yine o bölge de Afşin, Ekinözü arıtma tesisi, bunlar devasa projeler. Aksu çayının proje bedeli 200 milyon civarında yine Elbistan kuzey ilçelerimizin katı atık bertaraf tesisleri 100 milyonun üzerinde bir proje bedeli var. Bunları topladığınız zaman Kahramanmaraş’ımıza Bakanımız 1 milyarlık proje yatırımı sözünü verdi.  Üstelik 4-5 yıl sonrası için değil, 2020 yılında başlanacak projeler.  Hemen icraata geçilecek ve 2020 yılı Kahramanmaraş için çok önemli bir yıl, şehrimiz şantiye alanına dönecek.

Editör: Haber Merkezi