Toplu açılış törenine katılmak ve referandum sürecinde halka buluşmasının ilkini gerçekleştirmek için Kahramanmaraş’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müftülük Meydanında halka seslendi.

Coşkulu kalabalığa “edeler” diyerek seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına şu şekilde başladı:  “Maraş can Maraş, canlara canan Maraş, canlara canan olan kahramanlığını isminde tescillendiren Maraş, Türkiye’nin sigortasıdır, garantisidir. Çünkü bu şehir düşman işgaline karşı kimseden yardım beklemeden, destek beklemeden kendi başına direnmiş bir şehirdir. Bu şehrin insanları kendi iradeleriyle organize olmuş ve kendi bileklerinin, yüreklerinin hakkıyla düşmanı bundan tam 97 yıl önce 12 Şubat 1920’de bağırlarından söküp atmıştır. Türk milleti Sütçü İmam’ın attığı o ilk kurşunla, yanmaya başlayan Rıdvan Hoca’nın nefes vererek harladığı hürriyet ateşini vatanına, bayrağına, ezanına yönelik her saldırıda yeniden yükseltmiştir. Bugün de eğer ülkemizin milletimizin başına bir musibet bela olursa buna ilk ve en güçlü tepkilerden birisi, ben inanıyorum ki Kahramanmaraş’tan gelir.” 

Milli mücadele döneminde işgalcilere karşı yüreğiyle karşı çıkan milletin 15 Temmuz’da da FETÖ ve yandaşlarının işgaline karşı durduğunu ifade eden Erdoğan şunları söyledi: “Nitekim 15 Temmuz’da İstanbul’da, Ankara’da ülkemizin her köşesinde sokaklarda, meydanlarda, Sütçü İmam’dan bayrağı devralan edeler, seymenler, efeler, uşaklar, dadaşlar, gakkoşlar, kızanlar kol geziyordu. Dün ülkemizi işgale gelen İngiliz’in, Fransız’ın onların maşaları olanlarının işbirlikçilerinin karşısına dünyanın en modern silahlarıyla değil sadece yüreğimizle, bileğimizle karşı çıkmıştır. 15 Temmuz’da da günümüzün işgalcilerinin FETÖ ve yandaşlarının onların maşası, kölesi olarak halkıma silah çekenlerin karşısında aynı mücadeleyi verdik. Ve 248 insanım şahadete yürüdü.”

Kahramanmaraş’ta birçok alanda yapılan eserlerin toplu açılışının yapıldığını belirten Erdoğan: “Kahramanmaraş’a eli boş gelinmez dedik, bu gün burada 569 milyon yani 569 trilyon lira bedeli olan eserlerin resmi açılışını yapıyoruz, hayırlı olsun.” dedi.

16 Nisan referandumunda evet çıkması halinde artık milletin iradesiyle seçilen Cumhurbaşkanı’nın vasıtasıyla doğrudan milletin hükümeti kuracağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şu şekilde konuştu: “Aslında kökleri oldukça eskiye dayanan ancak Cumhuriyet döneminde de hiç bitmeyen yönetim sistemi arayışımızda yeni bir yola giriyoruz. Meclis onayına dayalı Başbakanlık Hükümeti sisteminden millet onayına dayalı Cumhurbaşkanlığı hükümeti veya Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiyoruz. Bir başka ifadeyle artık hükümeti, seçtiği Cumhurbaşkanı vasıtasıyla doğrudan millet kuracak. Milli iradenin tecellisinin üzerinde kara bir bulut dolaşan vesayet güçlerinin devri öyle şahıslara bağlı olarak değil sistem itibarıyla inşallah tamamen kapanıyor. Birilerinin 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasına bambaşka anlamlar yüklemeye çalışması kafanızı karıştırmasın. Dikkat ederseniz onlar Kasım 2002 seçiminden beri, her seçimde, her halk oylamasında aynı çarpıtmayı yapıyorlar.  Her defasında milletimizden hak ettikleri dersi almalarına rağmen tekrar ve tekrar aynı heyezanları ortaya saçmaktan geri durmuyorlar.”





Kahramanmaraşlılardan “Evet” sözünü alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte toplu açılış törenini gerçekleştirdi. 

Editör: Haber Merkezi