Kahramanmaraş’ta Erkenez Çayı’na dökülen fabrika atık suları Aksu Çayı’na karışıyor. Rengi kimi zaman siyah, kimi zaman da kırmızı akan suyun görüntüsü ve etrafa yayınlan kötü kokular nedeniyle suyun izlediği güzergahta yaşayan vatandaşların ve diğer canlıların sağlığını tehdit ediyor.

Dün CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş, Dulkadiroğlu Belediyesi  Meclis Üyesi İbrahim Demircioğlu’yla birlikte önce fabrika atıklarının suya bırakıldığı Erkenez Çayı, ardından Aksu Çayına karıştığı noktaya giderek basın açıklaması yaptı.

‘Aksu’dan zehir akıyor, yöneticiler birbirine bakıyor’, ‘Burada doğa katlediliyor, yetkililer seyrediyor’, ‘Hani neredeler? Irmağın akışına ölçek olanlar” yazılı pankartlar da açan ve yüzüne maske takan Ateş, burada yaptığı 11. basın açıklaması olduğuna vurgu yaptı.

“BU KARA SU, BU ŞEHRİ YÖNETENLERİN YÜZKARASIDIR”

Ateş, “11 Basın açıklamasının ve bir çalıştayın ardından hala daha bu sorun ile ilgili bir tek adım atılmamış olması bizleri derinden yaralamaktadır. Maske takmamamıza rağmen kokudan konuşamıyoruz bile.

Bu suda gördüğünüz kapkara renkteki su, bu şehri yönetenlerin yüz karalığıdır, utancıdır. Bu nehri kirletenlerin, siyasilerin, bürokratların ve bu şehri yönetenlerin yüzünün karası akmaktadır.

Yaklaşık 6 yıldan beri Aksu Nehrinin temizlenmesi için mücadele ediyoruz. Raporlar hazırladık ve bu kentin mülki amirleri başta olmak tüm yetkililere bu raporları sunduk. Bu nehirdeki bu zehir baraj göllerimize gidiyor. Barajlarda balık üretim tesisleri var ve bu tesislerde üretilen balıklar halka satılıyor.

Eğer bu nehri temizlemeye kenti yönetenlerin gücü yetmiyorsa, kardeş şehir ilan ettikleri Çin’i Yuwi Şehrinin başkanını çağırsınlar o temizlesin” dedi. 

Sudan örnek alan Ünal, “Bu numuneleri Aksu Nehri temiz akıyor, diyen herkese göndereceğiz. Eğer kendilerine güvenleri varsa bizim gönderdiğimiz numuneleri tahlil ettirip, sonucu bu halka açıklarlar.

Başta Sayın Valimiz olmak üzere, Belediye Başkanı, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere bu konuda göreve davet ediyoruz. Eğer bu konuda adım atmazlarsa suç duyurunda bulunacağız” diye konuştu.

BIRAKSINLAR BU ŞEHRİ BİZ YÖNETELİM

CHP Dulkadiroğlu Belediyesi  Meclis Üyesi İbrahim Demircioğlu da, konuyla ilgili Aksu Çayı Kahramanmaraş’ın yıllardır kanayan yarası.  Konuda ilgili bakanlığın ve AK Parti milletvekillerinin açıklamaları var. AK Parti Milletvekillerinin bir tanesi bu suyun renginin bozuk olma sebebinin filtrelerin suyu temizlediğini, kimyasalları ayırt ettiğini ancak rengi ayırt edemediğini söyledi. Böyle bir açıklama ne kadar mantıklı. Bir tesise 180 bin TL ceza yazdıklarını, kapatılmaya kadar gideceğini söylediler. Ne kapatıldı ne de değişen bir şey var. O cezanın da belgesini görmedim, ne kadar doğru bilemiyorum.

Eğer bu sorunu çözemiyorlarsa bıraksınlar bu şehri biz yönetelim. Bırakın Cumhuriyet Halk Partisi yönetsin. Biz sorunları gündeme getirdiğimizde CHP şov yapıyor diyorlar. Bu şov değil sorunları gündeme getirmektir” dedi.

“TEMİZSE BU SUDAN BİR BARDAK İÇSİNLER”

Bölgede yaşayan vatandaşlar da, çevreye yayılan kokulara dayanamadıklarını ifade ederek: “Eskiden biz burada balık tutardık, balık kalmadı. Biz burada hayvanlarımızı otlatıyoruz ve bu hayvanlardan bize geçiyor.  Üstelik atıkları saat 17:00’den sonra bırakıyorlar o zaman burası yaşanmaz hale geliyor. Evlerimizi terk etsek gidecek yerimiz yok.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu suya temiz raporu vermiş. O zaman bu su temizse gelsinler bu sudan bir bardak içsinler biz de inanalım. Halkı kandırıyorlar” diye konuştular.

Editör: Haber Merkezi