AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, "Başkanlık sistemi koalisyon ihtimali sıfır demektir. Başkanlık sistemi geçmişte yaşanan cumhurbaşkanı ve başbakan kavgalarına çare demektir" dedi.

Bal, AK Parti İl Başkanlığının Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konulu konferansta, koalisyon dönemlerinin Türkiye'ye bedeller ödettiğini söyledi.

Türkiye'de "birileri silahıyla darbe yaparken, bir başkalarının da gazetede kalemiyle, bir başkalarının ise kürsüsünden ve üniversitesinden bunun reklamını yaptığını belirten Bal, şöyle konuştu:

"Kenan Evren, 'Bize kızıyorsunuz ama bakanlar ve vekiller bile niye darbe yapmıyorsunuz diye bize geldi' demişti. İşte bu zihniyet bize bedel ödetti. Ekonomik ve her türlü bedeller ödedik. Öyleyse bu milli bir hastalıktır. Bu sağcı ve solcunun sorunu değildir. O zaman kimin sorunudur- Hepimizin sorunudur. Milletin sorunudur.

89 yıllık cumhuriyet tarihimizde, 61 hükümet kurulduğunu görüyoruz. Ömrü 1,5 yıl süren hükümetler gördük. Bu, 'ne kadar iyi niyetli olursanız olun, hiç bir şey yapamazsınız' demektir. Başkanlık sistemi koalisyon ihtimali sıfır demektir. Başkanlık sistemi geçmişte yaşanan cumhurbaşkanı ve başbakan kavgalarına çare demektir. Bize bedel ödeten nedir, koalisyon sistemidir."

Koalisyon sisteminin darbeye zemin hazırladığını savunan Bal, koalisyon dönemlerinin darbe dönemleri kadar Türkiye'ye bedel ödettiğini ifade etti.

Halk-devlet kucaklaşmasının olduğu yerde darbenin olamayacağını kaydeden Bal, şöyle konuştu:

"Darbenin hiçbir ahlaki tarafı yok da toplanıp da cumhurbaşkanını seçemeyen bir siyaset anlayışının, bir meclisin, bir modelin, bir sistemin hiç mi suçu yok- Onlar çok mu temiz- Kusura bakmayın, illegal yapılara ve darbeci zihniyete davetiye çıkartmaktır. Durduk yerde darbe olmaz. Bir söz var, 'Düğün değil Bayram değil eniştem beni niye öptü'. İstikrar varsa, ekonomik gelişme varsa, kutuplaşma yoksa, devlet-halk kucaklaşması varsa kolay kolay darbe yapılamaz."

Başkanlık sisteminin geçmiş dönemlerde de tartışıldığını hatırlatan Bal, Türkiye'nin, kavramlarını gerçek anlamda yeni tartışmaya başladığını söyledi.

Geçmişte parti liderlerinin başkanlık sistemini parti programlarına koyup, tartışmaya açtığını ifade eden Bal, şunları kaydetti:

"Değerler üzerinden siyaset yapıldığı için, 'dün böyle bir sorun var, başkanlık sistemini, yarı başkanlık sistemini, ya da parlamenter sistemi ciddi eleştiriye tabi tutmamız gerekir' diyen insanlar, bugün hayır diyor. İlk kez mi AK Parti ya da Başbakanımız bu konudan bahsediyor.

Rahmetli Erbakan bunu parti programına koymuş 'başkanlık sistemi kabullenmelidir' diye. Rahmetli Türkeş, başkanlık sistemini '9 ışık kitabı'na yazıyor. 'Bizim yapımıza uygun sistem başkanlık sistemidir' diyor. Rahmetli Özal da 'ciddi anlamda başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini' söylüyor. Başkanlık sistemi ciddi anlamda Özal döneminde tartışılıyor."

Bal, Özal, Erbakan, Türkeş ve AK Parti'nin başkanlık sistemini tartışmasının nedeninin meseleye siyaset üstü bakmalarından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Konferansa, Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Beyazıt Kaçar, Sıtkı Güvenç, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Merkez İlçe Başkanı Necati Okay, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy ile ilgililer katıldı.

Editör: Haber Merkezi