MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, yaptığı konuşmasında, bilginin pahalı ve bilgiyi satın almanın da daha pahalı olduğuna dikkat çekerek;  “Onun için, kendi bilgimizi, teknolojimizi üretmemiz gerekir. Bu konuda da en büyük görev tabii ki üniversitelere düşmektedir” dedi.

Milletvekili Aycan, konuya dair TBMM’de yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Milliyetçi Hareket Partisi olarak bilime, bilim adamına, teknolojiye önem veriyoruz ve bu konuda yapılacak düzenlemeleri, ülkemize katkı sağlayacağını umarak destekliyoruz. Bilim ve bilgi üretmek, pahalı bir iştir, çok kaynağa ve bilim adamına ihtiyaç duyar, ekip işidir ve bu ekibi oluşturmak gerekir. Bilgi pahalıdır, bilgiyi satın almak daha pahalıdır. Onun için, kendi bilgimizi, teknolojimizi üretmemiz gerekir. Bu konuda da en büyük görev tabii ki üniversitelere düşmektedir.

Onun dışında, teknolojik üretim yapan firmalar, mutlaka AR-GE çalışmalarına önem vermeli, kaynak ayırmalıdır. Belirli sermayeli olan her kuruluşun mutlaka AR-GE merkezi olmalı ve buradan finanse etmelidir ve buna da mecbur edilmeli ve bu gereklilik yerine getirilmelidir.

Onun dışında, organize sanayi bölgelerinde, özellikle ihtisas sanayi bölgelerinde mutlaka AR-GE merkezleri kurulmalı ve buradaki kuruluşlar tarafından finanse edilerek burada AR-GE çalışmaları mutlak yapılmalıdır.

Onun dışında, üniversiteler elbette çok önemli fakat kamu da devlet de bu araştırmalara kaynak oluşturmalı, özel sektörün yapmadığı alanlarda mutlaka enstitüler kurarak araştırma yaptırmalı ve bu çalışmaları desteklemelidir.

Şimdi, üniversitelerimize gelince, üniversitelerimizi vakıf üniversiteleri ve kamu üniversiteleri diye ikiye ayırdığımızda vakıf üniversitelerinin çok az bir kısmının araştırma geliştirme faaliyetlerine destek verdiğini görüyoruz. Bütün vakıf üniversitelerinin araştırma geliştirme merkezi kurması ve bu çalışmaları finanse etmesi sağlanmalıdır. Kamu üniversitelerinde ise araştırma geliştirme çalışmaları yapılmaktadır ama bu yeterli değildir.

Çünkü kamu üniversitelerinde araştırma yapmak için yeterli bütçe yoktur. Evet, kamu üniversitelerinde araştırma fonları vardır fakat bu araştırma fonları yeterli değildir. Genellikle de tıp fakültelerinin döner sermayelerinden aktarılan paylarla bu fon oluşmaktadır fakat bu fon çok yetersizdir. Buradaki paylarla ciddi araştırmalar yapmak, büyük araştırmalar yapmak yeterli değildir. Onun için mutlaka kamu bütçesinden üniversitelere kaynak aktarılmalı ve kamu üniversitelerinde araştırma merkezleri kurulmalıdır. Bu araştırma merkezlerinde de araştırmacı ekipler olmalıdır.

Şimdi, her öğretim üyesi iyi bir araştırmacı olamaz ve rutinin içerisinde bu olmuş öğretim üyesinin araştırmacı olması da beklenemez. Bu nedenle araştırma işi için ayrılmış kişilerin mutlaka bu işe gönül vermiş ve bu işe tamamen zamanını ayıracak kişiler olması lazım.

Araştırma ekiplerinin ayrı olması gerekir. Tabii her üniversite de her araştırmayı yapmak mümkün değildir. Onun için bazı üniversitelerin bu konuda ihtisaslaşması ve desteklenmesi gerekir. Örneğin, bir üniversite sadece ziraat alanında bu tür çalışmalar yaparken, başkası hayvancılık alanında, diğer bir üniversite mühendislik alanında bu çalışmaları yapabilir. Onun için her üniversitede de her araştırmanın yapılması için kaynak ayırmak verimlilik açısından doğru değildir. Kaynakların doğru kullanılması açısından belirli merkezlere ağırlık vermemiz, kaynaklarımızı doğru kullanmamız lazım. Fakat burada oluşacak ekibin mutlaka ayrı bir ekip olması lazım.

Öğretim üyelerinin rutin ders anlatmaktan veya rutin uygulamalardan çıkması lazım. Hem rutin dersleri verip hem de araştırma yapmak pek de mümkün değildir. Araştırma bir yaşam tarzıdır, araştırmacılık bir yaşam tarzıdır, onun için araştırmacının tüm mesaisini araştırmaya ayırması ve bu araştırmayı yaparak da ülkemize, bilime katkıda bulunması gerekir. Onun için de ortamın uygun olması lazım. Ben de eski bir öğretim üyesiyim, ciddi araştırmalar yapmak için kaynak bulmamız gerekiyordu, kaynak bulmadığınız zaman, bulamadığınız zaman, bir proje olmadığı zaman, bir fondan aktarılan bir para olmadığı zaman çok ciddi araştırmalar yapmanız mümkün değildir. Onun için mutlaka kaynak oluşturmamız lazım ve bu kaynaklarla bilim üretmemiz gerek.

Evet, bilim üretmemiz lazım, teknoloji üretmemiz lazım, bilgiyi başkalarından satın almak ve bağımlı olmaktansa kendi bilgimizi ve teknolojimizi üretmemiz lazım. Bu nedenle, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak her türlü bilimsel çalışmaya ve araştırmaya, AR-GE çalışmalarına, teknoloji çalışmalarına bu zamana kadar destek verdiğimiz gibi bundan sonra da destek vereceğimizi belirtiyoruz. Kanunun Türk milletine hayırlı olmasını diliyorum."

Editör: Haber Merkezi