MHP MYK Üyesi Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, Meclisin tatile girmesiyle birlikte,  memleketi Kahramanmaraş’ta bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Gazetemize ziyarette bulunan Aycan, Neşe Yıldızhan’a meclis çalışmaları hakkında bilgiler aktarıp, gündeme dair soruları cevapladı.

Aycan, meclis tatil sürecini mümkün olduğunca memleketinde geçireceğini ifade ederek, ziyaretlerde bulunacağını vatandaşın sorun ve beklentilerini dinleyeceğini söyledi.

MHP’li Aycan’la gerçekleştirilen söyleşinin satırbaşları; 

Cumhur İttifakı ortağı milletvekili olarak, kentin sorunlarının çözümü noktasında AK Partili 6 Milletvekili ile fikir alışverişinde bulunuyor musunuz?

Aycan; “Sayın vekillerden bu zamana kadar böyle bir yaklaşım olmadı. Ne milletvekillerinden ne de Kahramanmaraş’taki kurumlardan herhangi bir konuda gelin şu konuyu çözelim ya da ne yapılabilir diye soran olmadı. Eğer böyle bir istek olursa elbette katılırım, ancak zorla ben de katılacağım diyemem.

Şunu da vurgulamam gerek; Biz Cumhur İttifakı bir seçim ittifakıdır. Bununla ilgili de Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir gündem oluşturduğumuzu üzerimize düşen görevi fazlasıyla yaptığımızı düşünüyorum. Cumhurbaşkanı ortak adayımızdı, ancak milletvekili adaylarımız kendi partimizin adaylarıydı. Belediye Başkanlığı seçimlerinde de Cumhur İttifakı çatısı altında birçok yerde tek adayla ittifak adaylarımızla girdik. Ancak bu dediğim gibi seçim ittifakı, hükümet ittifakı değil. Biz hükümet değiliz, iktidar ortağı değiliz. Tabi ki iktidar partisi AK Partidir. Onların kendi siyasetleri var, kendi tarzları var, sonuçta onlar ayrı bir parti. Birlikte hareket etmeye mecbur da değiller. Ancak benden herhangi bir istekleri olursa benim de siyasette, bürokraside bir geçmişim var ve akademisyen bir geçmişim var, her konuda fikrim ve çözüm önerilerim var.”

LGS Sonuçlarına göre Kahramanmaraş eğitimde 35. Sıradan 64. Sıraya geriledi. Ancak AK Parti Milletvekili Habibe Öçal, bakanlığın verilerinin yanlış olduğunu Kahramanmaraş’ın 15. Sırada olduğunu açıkladı. İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz da “Kaçıncı sıradayız ben de bilmiyorum” açıklamasında bulundu? Kahramanmaraş’ın eğitim durumu nedir?

Aycan; “Bakanlık açıkladı LGS’de 64. Sıradayız, YKS’de ise 67. Sıradayız. Bu gerçekten üzücü bir durum. AK Partili vekiller bakanlığın verilerini yalanlıyor, açıklamalarını hayretle karşılıyorum.  Ortada bir sorun var, bu sorunu görmezden gelerek bir yere varamayız. Önemli olan sorun nedir tespit edilmeli ve çözüm bulunmalı.”

MHP’nin seçim vaatleri arasında yer alan binlerce mahkum yakınlarının beklediği Şartlı Ceza İndirimi ne zaman çıkacak?

Aycan; “Biz seçimlerden önce ceza indirimi sözünü verdik. Bu sözümüzü de yerine getirmek için çalışıyoruz. Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Feti Yıldız başkanlığında bir komisyon bu yasa teklifini hazırladı ve meclise verdik. Biz gereğini yaptık bunu da her yerde dillendiriyorum. Ancak bizim 49 milletvekilimiz var, meclis çoğunluğunu sağlayamıyoruz. Bunu diğer partilerinde istemesi gerekiyor. Vatandaş bu konuda bize çok yükleniyor. Bizi suçlayacaklarına diğer partilere seslenip destek almaları lazım. Bu bir toplumsal sorundur, diğer partilerde desteklemelidir” dedi.

Aksu Çayı’nın temizlenmesi ve Afşin - Elbistan A Termik Santrali’nin çevre kirliliği sorununa çözüm bulunamadı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Aycan; “Her iki sorunu da mecliste gündeme getirdim. Ancak Aksu Çayının temiz açıklaması yapılıyor. Ancak suyun rengi ve orada yayılan kimyasal kokusu bu suyun yun temiz olmadığını gösterir. Yaşanabilir kentler için temiz ve çevreci yatırımlar yapılmalı. Ben oradaki fabrikaların arıtma tesislerini çalıştırmadıklarını düşünüyorum. Hal bu ki sanayicinin arıtma tesisi için kullandığı enerji de yüzde elli indirimli veriliyor. Ancak buna rağmen yine de çalıştırmıyorlar. Bunu yaparak ne kadar kar ediyorlar bilmiyorum ama şehrin geleceğini yok ediyorlar.

Afşin Elbistan A Termik Santrali konusuna gelince. Öncelikle ekonomi, üretim şart. Ben bir sağlıkçı olarak önce insanın yaşamasını isterim. İnsan ölürse ekonomik kazanımların hiçbir önemi yok. Önce yaşam, yaşatmak lazım. Termik santrale karşı değilim. Sadece söylediğim şu; yurt dışında ne gibi önlemler alınıyorsa, bizde de alınsın. Bugün baca filtresi, arıtma tesisi teknolojileri, bu işleri tamamen kontrol edebilir, çevreyi ve insan sağlığını koruyabilir.

A Termik Santrali 20 yıllığına ihale edilmiş, Ancak bu ihaleyi verirken keşke ilk önce baca gazı filtre sistemi kurulmadan üretime geçilemez şartı konsaydı. 2019 yılı sonu uzatılmış bir süre. Bu konuyu sıkça gündeme getirdiğim için bazı kesimlerden tepki de aldım. Çelikler Holding’le de görüştüm. Yapacaklarını söylediler.

Siz Şartlı Ceza İndirimi sözünü verdiniz. CHP’li Özgür Özel’in “Nereye gidiyorsunuz arkadaşlar?” çağrısına öfkelenmek yerine kalarak cevap vermediniz?

Aycan; “Bu bir gündem oluşturma çabasıdır. CHP’nin niyetinin üzüm yemek değil, bağcı dövmek derdinde.  Sami olmadığını düşünüyorum. Bugüne kadar bu konuda CHP hiç görüş belirtmedi. CHP Şartlı ceza indirimi konusunda ne düşünüyor? Görüş belirtsinler, MHP’nin paketine ne diyorlar, hiç öyle bir yorumlarını görmedik. Böyle siyaset yapıp ortalığı karıştırmanın alemi yok. Eğer samimilerse, ‘MHP’nin hazırladığı şartlı ceza indirimini kabul ediyoruz’ desinler. Ama biz bu konuda CHP’den hiçbir zaman samimi bir yaklaşım görmedik” cevabını verdi.

 “Biz AK Parti ile mecliste birlikte hareket etmek istiyoruz” diyen Aycan,  AK Partinin şartlı ceza konusunda mesafe kat edemediğini, komisyona dahi getirmediğini de sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi