AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, "31 Ağustos Pazartesi günü sabah 08.00'dan itibaren başlayacak, 3 Eylül Perşembe günü saat 19.00'a kadar aday adaylığı başvuruları tamamlanmış olacak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında parti genel merkezinde gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu ve Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası alınan kararlara ilişkin açıklamada bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay, "Bugün bildiğiniz gibi partimizin MKY'sı hem MKYK'sı toplanmış oldu. Bugün bir seçim hükümeti kuruldu, ilk defa ülkemizde tecrübe ediliyor, hayırlı olsun diyelim. Bugünkü MKYK toplantısında da Genel Başkanımız, Başbakanımız hükümet kuruluşuyla ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı. Daha sonra seçim işlerini görüştük. Bildiğiniz gibi seçim takvimi başladı. 1 Kasım'da seçim olacak, kısa bir süre iki ay yaklaşık ve partilerin yapacağı çok iş var. Bunları görüşmüş olduk. Mutad kararlar vardır Seçim Kanunu gereği, Seçim Kurulu'na bildirilmesi gereken, o kararları aldık. Tabii partilerin hangi seçim çevrelerinde seçime katılacağını bildirmeleri gerekiyor. Önceki seçimlerde olduğu gibi AK Parti bütün seçim çevrelerinde seçime katılacaktır, MKYK'mız karar aldı ve bunu Yüksek Seçim Kurulu'na bildireceğiz. İkincisi, aday tespit ve sıralaması ile ilgili hangi yöntem yürütülecek. Biz daha önce de olduğu gibi yine merkez yoklamasıyla adaylarımızı belirleyeceğiz ve sıralamayı yapmış olacağız. Başvurularla ilgili, başvuruları aslında hafta sonu olmasa başlatacaktık ama Pazartesi 31 Ağustos'ta aday adayı başvuruları başlayacak partimizde ve kısa bir süre 4 gün, 3 Eylül Perşembe akşamına kadar yani 31 Ağustos Pazartesi günü sabah 08.00'dan itibaren başlayacak, 3 Eylül Perşembe günü saat 19.00'a kadar aday adaylığı başvuruları tamamlanmış olacak" ifadelerini kullandı.

Kamu görevlileri ile ilgili takvimi Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığını hatırlatan Atalay, "31 Ağustos Pazartesi akşamına kadar kamu görevlilerinin istifa etmesi gerekiyor. Yani, onların süresi daha kısa. Bu sıkışık takvim içinde bütün bu işlemlerin yapılması gerekiyor" dedi.

Atalay, ödemeler olarak aynen 7 Haziran seçimindeki gibi uygulamayı yapacaklarını belirterek, "Erkek adaylar 5 bin lira, kadın adaylar 2 bin 500 TL. Engelli aday adayları bir ödeme yapmayacak. Onların engellilik tespiti gerekiyor, o raporu getirenlerden başvurularında herhangi bir ödeme alınmayacak" diye konuştu.

AK Parti Genel Merkezi ve bütün il başkanlıklarına başvuruların yapılabileceğini anlatan Atalay, "Başka illerde aday adayı olacaksa bile herhangi bir ilimizden de yapabilir, herhangi bir il başkanlığımıza başvurularını aday adayları yapabilirler" şeklinde konuştu.

SEÇİM TAKVİMİ

Seçim takvimi ile ilgili esas olanın 'aday adaylığı' olduğuna dikkati çeken Atalay, "Partimiz tabii yine komisyonlar kuracak. Bu değerlendirmeleri yapacak. Yüksek Seçim Kurulu son aday listelerinin seçim kuruluna teslimi olarak 18 Eylül akşamını verdi, dolayısıyla bütün çalışmalar tamamlanacak ve 18 Eylül akşamına kadar YSK'ya partiler aday listelerini sunmuş olacaklar. Kesin listelerin yayınlanması var, partiler için önemli olan 18 Eylül tarihi" dedi.

12 EYLÜL'DE YAPILACAK OLAĞAN BÜYÜK KONGRE

Bugün MYK ve MKYK toplantısında görüşülen bir diğer konunun da 12 Eylül'de yapılacak olan olağan büyük kongre olduğunu anlatan Atalay, "Onun hazırlıklarını gözden geçirdik. Teşkilat başkanımız bilgi verdi kongre hazırlıkları ile ilgili. O da hızla yürüyor. O konuda herhangi bir sorun yok. Bütün birimlerimiz kongreye hazırlanıyoruz. Onun hem hukuki hem de yapılacak etkinlikler var ama kongremiz bir anlamda seçim startımız da olacak. İlk mesajlarımızı seçimle ilgili bu büyük kongremizde vermiş olacağız. Kongremizin söylemi, bilboardlarımız, orada dağıtacağımız dökümanlar, o çalışmalar da devam ediyor" dedi.

3 DÖNEM KURALI

Atalay, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin '3 dönem kuralına' ilişkin sorusuna Atalay, "3 dönem kuralı ile ilgili geçen MKYK'da karar verilmişti. Şu anda bir tüzük komisyonumuz var, çalışıyor. 3 dönemliklerle ilgili adaylıkta bir düzenleme yapılıyor. Benim durumumda, yani 25. dönemde aday olmayanlar şimdi 26. dönem olduğu için başvurabilecekler. Ayrıca, bu kısa süre içinde 3. dönem olmuş olanlar da yine adaylık için başvurabilecekler. Kural tamamen kalkmıyor tüzüğümüzden ama böyle bir düzenleme yapılıyor" karşılığını verdi.

"BAHÇELİ EPEY ÇELİŞKİLİ TUTUMLAR İÇİNDE"

Başka bir gazetecinin, "Yeni kabine listesine ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Twitter adresinden 'AKP-PKK gayrimeşru ilişkileri olduğu' yönünde ifadeleri oldu" sorusu üzerine Atalay, "Bu bir erken seçim, neticede hükümeti ve anayasanın getirdiği sınırlar için bir zorunluluk. Dolayısıyla o yorumların burada yapılması çok yanlış. Sayın Bahçeli epey çelişkili tutumlar içinde. Zor bir durum da yaşıyorlar, onları mazur görmek lazım bugünlerdeki aşırı hakaret içeren açıklamalarından dolayı" cevabını verdi.

SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU: "HAYIRLI OLSUN"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da toplantı sonrası gazetecilere geçici Bakanlar Kurulu'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Hayırlı olsun dileklerini ileten Müezzinoğlu, "Seçim atmosferine yeniden girdik. Sayın Başbakanımız seçim hükümetini kurdu. Seçim hükümetinde yer alan tüm arkadaşlarımıza hayırlı olsun diyorum. Üstlendiğimizin sorumlulukların hakkını vermeyi Rabbim bize nasip etsin" ifadelerini kullandı.  

Editör: Haber Merkezi