Karayolları Genel Müdürlüğünü ziyaret eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Ülkemiz son 10 yılda karayolları ağının iyileştirilmesi noktasında o kadar güzel adımlar atmıştır ki, şimdi insanlarımızın beklentileri yükselmiştir. Çalışmalar artık bu beklentilere göre yeniden dizayn edilmelidir” dedi.

Bir bölgenin kalkınmasında en önemli unsurun ulaşım olduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Türkiye özel konumu nedeniyle Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ana yollar üzerinde yer almaktadır. Bu durumumuzu yakın bir zamana kadar kullanamadık. Fakat son yıllarda karayollarımıza yapılan yatırımlar sebebiyle hem ticaretimiz hem de sanayimiz gelişmeye başladı. Kahramanmaraş ilimiz de yolların düzelmesiyle birlikte hem üretimini artırdı hem de ticaretini geliştirdi. Bizim burada isteğimiz, eksik kalan noktaların da biran önce tamamlanmasıdır. İmkânları zorlayarak bunu yakmak durumundayız” şeklinde konuştu.


“ULAŞIM İMKÂNI, BÖLGELER ARASINDAKİ DENGESİZLİĞİ DE AZALTACAKTIR”

Karayolları ağlarının en ücra bölgelere kadar ulaşmasının, gelişmişlik farkını da azaltacağını ifade eden Pakdil, “Doğu-batı, kuzey-güney akslarının tamamlanması insanlarımızın doğup büyüdükleri yerlerden göç etmesini azaltacak, başka yerlerde ise sık sık ziyaret etmelerine imkan verecektir. Tarihte bu coğrafya ipek yolu sayesinde büyük zenginlikler yaşamıştı. Bu yol ağlarını modern hale getirmemiz bir bakıma modern ipek yolunu da yeniden tesis etmemiz anlamına gelir. Kuzey-güney akslarının tamamen bitmesi ile birlikte Karadeniz ve Akdeniz birbirine bağlanmış olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

148 KM.LİK TÜNEL İNŞAAT DEVAM EDİYOR

Türkiye Genelinde şu anda 148 kilometrelik tünel inşaatının devam ettiğini ifade eden Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Karayolları altyapısı açısından şu anda kuzey-güney akslarına önem verdiklerini ifade etti. Türkiye'nin doğu-batı karayolu ulaşım ağının neredeyse tamamlandığını belirten Turhan, "Şimdi ise kuzey-güney aksları yapılmaktadır. Bu yollarımızın yapılmasında en önemli unsur tünel inşaatlarıdır. Bu akslardan kasıt başta Cankurtaran tüneli ile Hopa'dan Artvin'i takip ederek Ardahan ve Van, Ovit Tüneli marifetiyle Erzurum ve oradan Diyarbakır - Mardin ve Ortadoğu hattına bağlanmış olacaktır. Yine Salmankaş Tüneli ile Bayburt- Erzurum ve Zigana'ya ikinci bir tünel ile kuzey-güney aksları gerçekleşmiş olacaktır. Kısacası ülkemiz hem yatay hem de dikey olarak hem Kafkaslarla, hem Rusya ile hem de Ortadoğu ile ulaşım ağını sağlayan bir ülke konumuna gelmektedir. Bu projelerin en önemlilerinden bir tanesi olan Ovit Tüneli'nin bitirilmesiyle güneyden kuzeye gelecek olan karayolu ulaşımında önemli kesişme noktalarından birisi olan Rize- Trabzon arasındaki lojistik merkezin kurulması, Trabzon ve Rize başta olmak üzere bölgemize çok ciddi anlamda katkı sağlayacaktır” dedi.

Lokal bazda eksikliklerin de süratle tamamlandığını, her bölge kendi ihalesini yaparak çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Turhan, “Çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle sürdürmekteyiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi